800 de copii au fost "Pompieri pentru o zi"! - FOTO

800 de copii au fost "Pompieri pentru o zi"! - FOTO
Peste 800 de preşcolari şi şcolari din oraşul Ştefăneşti şi comunele Dobârceni, Ripiceni, Santa Mare, Răuseni şi Româneşti au avut ocazia să afle în ce constă meseria de pompier, dar şi consecinţele nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor.

În zilele de 16, 19 şi 21 aprilie 2010, între orele 10.00 şi 14.00, copiii au vizitat Centrul Judeţean de Informare şi Pregătirea Populaţiei şi Garda de Intervenţie Ştefăneşti. 

Activităţile au avut loc sub deviza "Pompieri pentru o zi" şi s-au derulat în baza protocolului privind pregătirea în domeniul protecţiei civile a copiilor, elevilor şi studenţilor din învăţământul preuniversitar şi superior, încheiat între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi a Planului de pregătire a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru anul 2010, aprobat prin Ordinul Prefectului Judeţului Botoşani.

Secretele meseriei de pompier le-au fost dezvăluite atât teoretic, cât şi practic. Cu mic cu mare, elevii au fost preluaţi încă de la intrarea pe poarta subunităţii de către specialiştii Compartimentului de Pregătirea Populaţiei, care le-au prezentat principalele activităţi desfăşurate de către angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani, precum şi tehnica de luptă folosită în situaţii de urgenţă, fie că este vorba de incendii, inundaţii, accidente rutiere sau alte calamităţi.

Elevii au avut prilejul să vadă autospecialele de intervenţie, echipamentele şi autospeciala de descarcerare şi au aflat cum funcţionează şi în ce situaţie este folosită fiecare autospecială sau accesoriile din dotare.

Totodată, ei au asistat la demonstraţii privind modul de funcţionare a echipamentului de descarcerare, precum şi la simularea unei intervenţii în caz de incendiu. O parte dintre vizitatori au îmbrăcat pentru prima dată costumul de pompier şi au participat la demonstraţiile practice în vederea pregătirii pentru participarea la concursurile "Prietenii Pompierilor" şi "Cu viaţa mea apăr viaţa".
 
Elevilor li s-a prezentat şi posibilitatea de a deveni pompieri prin urmarea cursurilor instituţiilor militare de învăţământ din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Vizitele s-au încheiat cu o sesiune de informare în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă şi cu promisiunea elevilor de a fi atenţi pe viitor ca, în timpul jocului sau activităţilor zilnice să îşi ia toate măsurile pentru a nu genera incendii sau alte situaţii de urgenţă ale căror victime ar putea deveni.

Specialiştii din cadrul Compartimentului de Pregătirea Populaţiei i-au  învăţat pe copii cum să prevină sau cum să se comporte în caz de incendiu sau cutremur, prezentându-le filme cu tematică de prevenire şi materiale de informare preventivă din campania derulată la nivel naţional "O casă sigură – o viaţă în plus: Mod de comportare în caz de cutremur".
 
Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, având în vedere şi numărul mare de incendii produse de jocul copiilor cu focul.

SUBOFIŢER RELAŢII PUBLICE IN CADRUL ISU BOTOSANI,
Plt. Dorina  LUPU



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. Simon Zilotul (Harţi)

astăzi, 07:00
3

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea aceasta este în strânsă legătură...

În prag de Bac, universitățile asigură pregătire gratuită pentru elevi. Cursurile se țin online, hibrid sau fizic!

Joi, 9 Mai 2024
129

Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentr...

Peste 160 de sancțiuni au fost aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore!

Joi, 9 Mai 2024
88

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale în cadrul planului Blocada, acționând în sistem integrat împreună cu jandarmii și au...