75.000 de bugetari vor fi concediaţi în 2010. Ce sprijin vor avea disponibilizaţii

75.000 de bugetari vor fi concediaţi în 2010. Ce sprijin vor avea disponibilizaţii

   gandul.info

Cei daţi afară nu vor fi "lăsaţi de izbelişte". Li se pregătesc subvenţii la angajare, sprijin pentru înfiinţarea de firme sau credite fiscale pentru fiecare nou angajat.

Aproximativ 75.000 de bugetari este posibil să îşi piardă locurile de muncă în acest an. Estimarea aparţine consilierului personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, şi apare într-o analiză furnizată ziarului Gândul. Analiza consilierului premierului Boc a pornit de la exemplul Poloniei, care cu populaţie dublă faţă de România are 1,8 milioane bugetari, în timp ce ţara noastră are 1,4 milioane bugetari. Paul Vass spune că "în mare", numărul angajaţilor la stat ar trebui redus "cu cât a fost în stare să-l crească guvernul liberal".

Mai exact, liberalii au înfiinţat, în guvernarea lor, 134.000 posturi, dintre care au fost ocupate 113.000. "În 2009 - februarie 2010 s-a redus doar o treime din această ultimă băşică umflată artificial şi iraţional. De la restul de circa 75.000 în jos pornesc estimările. Dar această reducere de personal ar trebui să constituie efectul net al restructurării aparatului de stat - adică diferenţa între nevoile suplimentare de disponibilizare, respectiv cele de angajare", a declarat, pentru Gândul, Andreea Paul Vass.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri, pentru Gândul că în Guvern nu s-a discutat nici o cifră referitoare la numărul de concedieri din sistemul public. "Scopul Guvernului nu este să dea oameni afară, că tot ai noştri rămân", a spus Berceanu.

La rândul său, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, crede că personalul bugetar ar trebui redus cu 100.000 de posturi, dar e nevoie de voinţă politică. "Sunt şi alte variante, una dintre ele concediul fără plată. Este greu să dai acum 100.000 de oameni afară, din unele locuri chiar nu se poate", a afirmat Croitoru la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV.
De-a lungul ultimului an au fost vehiculate mai multe cifre privind numărul disponibilizaţilor în sectorul public.

Statul nu îi va "lăsa de izbelişte" pe cei daţi afară, Guvernul putând opta pentru câteva instrumente, precum subvenţii la angajare şi pentru munca temporară - ca în Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria - sau acordarea de credite fiscale pentru fiecare nou angajat, ca în SUA, se arată în analiză. O altă categorie de măsuri sunt cele de sprijinire a şomerilor pentru a-şi găsi un loc de muncă.

(Articol complet in Gandul)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
19

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

astăzi, 07:58
5

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea...

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
212

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...