6 septembrie 2008
Gaşca nebună de pe Municipal!
FC Botoşani - CSM Ploieşti 4-2. Cotată cu şanse mici la începutul campionatului, de a se lupta la primele locuri în clasament, FC Botoşani demonstrează că este o echipă care în ciuda faptului că are o medie de vârstă de circa 21 de ani, are potenţial şi creşte de la un meci la altul. Ce a reuşit Leo Grozavu şi conducerea clubului în această vară este un lucru extraordinar. În mai puţin de trei luni au reuşit să încropească un lot de jucători, majoritatea de 20-21 de ani, veniţi în mare parte de la echipe de divizia C, dar care şi-au demonstrat repede calităţile. După două victorii în primele două etape şi după înfrângerea cu 3-2 la Buftea, FC Botoşani a dat piept cu CSM Ploieşti, o echipă în mare formă care în etapa a treia a spulberat pe Forex Braşov cu scorul de 7-0. Meciul se anunţa a fi unul foarte dificil şi de aceea Leo Grozavu şi-a studiat foarte bine adversarul şi şi-a luat toate măsurile de siguranţă.
6 septembrie 2009
Drumul catre lumina al Profesorului Aurel Dorcu
Profesorul Aurel Dorcu isi va continua drumul spre lumina, incepand de duminica, alaturi de sotia sa, la Cimitirul Eternitatea din Botosani. In prezenta a sute de oameni, desi nu atat de multi pe cat ar fi meritat personalitatea marcanta a unui Om care a schimbat mii de destine, Profesorul a primit ultimele omagii de la cei care l-au iubit, respectat, apreciat. Din pacate, desi Cetatean de Onoare al municipiului Botosani, Aurel Dorcu nu s-a bucurat decat de coroane de flori din partea autoritatilor, edilii nemanifestandu-si dorinta de a-si arata si in alt fel respectul fata de unul dintre marii oameni ai Botosaniului ultimei jumatati de secol.
De religie catolica, Aurel Dorcu a dorit sa fie inmormantat, dupa o slujba catolica, alaturi de sotia sa, Laura, plecata la cele vesnice in urma cu opt ani. Evocat de catre preotul Bisericii Romano-Catolice din Botosani drept unul dintre bunii crestini, om de aleasa tinuta, drept si generos, Aurel Dorcu ramane in amintirea botosanenilor ca unul dintre cele mai puternice exemple de modestie umana.
Multi au fost duminica la Cimitirul Eternitatea. Dar mai multi au lipsit. Fie ca macar de acum inainte sa cinstim cum se cuvine si sa ne amintim de Profesor, cinstindu-ne, astfel, pe noi insine! Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
6 septembrie 2009
ORBAN: Domnul Antonescu a avut o problema personala, dar si-a trimis la Botosani cele doua maini drepte!
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a incercat sa motiveze absenta lui Crin Antonescu de la Conferinta Judeteana PNL Botosani, declarand ca la mijloc nu ar fi decat o problema presonala a lui Antonescu, chiar daca seful PNL, in acelasi timp candidat la prezidentiale, a fost prezent la Suceava cu doar o zi in urma. "Domnul Antonescu a avut o problema personala, pe care trebuia in mod obligatoriu sa o rezolve. Daca nu a fost prezent aici, si-a trimis cele doua maini drepte, pe domnul Stavarache si pe mine", a precizat la Botosani Ludovic Orban.
6 septembrie 20010
Ziua de nastere a lui Eminescu, declarata Ziua Culturii Nationale
Plenul Senatului a aprobat luni, cu 84 de voturi "pentru" si patru abtineri, declararea datei de 15 ianuarie drept "Ziua Culturii Nationale". Initiativa apartine unui numar de 50 de senatori si deputati PSD si PNL. "Romanii vad in Eminescu, de aproape un secol si jumatate, un poet reprezentantiv pentru spiritualitatea si forta lor de creatie. (...) Este justificat in acest caz sa legam ziua culturii nationale de numele poetului in care vorbitorii de limba romana de pretutindeni vad in el o expresie a spiritualitatii lor", se arata in expunerea de motive a proiectului. Potrivit proiectului, Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Culturii, va sprijini material si financiar organizarea de manifestari publice si alte evenimente in scopul promovarii culturii romanesti. Senatul este prima Camera sesizata, urmand ca decizia finala sa apartina deputatilor.
6 septembrie 2010
Mioara Cortez: "La Darabani, o batranica mi-a spus: da` muzica de aia adevarata, populara, nu stii canta?"
SOPRANA MIOARA CORTEZ: "Primarul orasului Botosani mi-a spus ca, daca raman acolo, imi da si butelie. Am stat la Botosani un an, dar am ramas cu amintiri frumoase despre oamenii de acolo, care m-au adoptat, respectat si indragit".
"Atat tatal meu, cat si stramosii lui din Spania, care au venit in Moldova in Evul Mediu, erau toti muzicieni. Acasa am fost trei surori si toate trei ne-am consacrat muzicii: Viorica Cortez (Guguianu) - mezzosoprana la Opera din Paris, Stefania si eu, cea mai mica. Tata isi dorea mult un baiat si, cand am sosit eu pe lume a spus, un pic deceptionat: "Inca o soprana Cortez...", povesteste intr-un interviu artista Mioara Cortez, soprana care, de pe scena Scalei din Milano, a ajuns pe cea a Filarmonicii Botosani!
- Dupa absolvire, ati primit post la Botosani, ca profesoara. Nu era cam departe de... opera?
- Ba da, insa la acea vreme orice absolvent primea un post, unde trebuia sa mearga. Sansa a fost totusi ca la Botosani era o buna orchestra simfonica, dirijata de maestrul Modest Cichirdan, cu care am facut frumoase colaborari si turnee. Imi amintesc de primarul orasului, care mi-a spus ca, daca raman acolo, imi da si butelie (de aragaz). Dupa un spectacol in orasul Darabani, a venit la mine o batranica sa ma felicite: "Doamne, ce voce frumoasa ti-a dat Dumnezeu, da` muzica de aia adevarata, populara, nu stii canta?". Am stat la Botosani un an, dupa care m-am intors la Iasi, dar am ramas cu amintiri frumoase despre oamenii de acolo, care m-au adoptat, respectat si indragit. (Fragmente din interviul luat Mioarei Cortez de Vania Atudorei, in paginiromanesti.com)
6 septembrie 2011
Botosani, in coada clasamentului national, dupa casele construite in perioada de criza!
Doar 744 de noi locuinte s-au construit in judetul Botosani in ultimii ani, fata de Suceava, unde cifra este cu adevarat uimitoare - 6.973 de case noi in perioada de criza! Clujul este judetul in care s-au construit cele mai multe locuinte in ultimii ani, potrivit unei analize realizate de Econtext, pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica. In timpul recesiunii (pe care o situam intre finele anului 2008 si sfarsitul anului 2010), s-au construit 9.645 de locuinte in judetul Cluj, astfel incat numarul total al locuintelor din acest judet a ajuns la 293.265. Prin locuinte se intelege orice constructie locuibila, cum ar fi: casa, apartament, vila etc., indiferent de numarul camerelor. Judetul Botosani se situeaza pe locul 36.
6 septembrie 2012
Intalnire intre autoritati si reprezentantii romilor pentru rezolvarea problemei din Parcul Tineretului
Nemultumirile cetatenilor care locuiesc in Parcul Tineretului, cu privire la comportamentul pe care il au persoanele de etnie roma din acea zona, au fost aduse, joi, si la cunostinta reprezentantilor acestora, in cadrul unei intalniri ce a avut loc la Primarie. Printre cei prezenti s-au numarat subprefectul Sebastian Tocariu, primarul Ovidiu Portariuc, reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi si ai Politiei Locale, precum si reprezentanti ai comunitatii rome din Botosani. Pe masa Institutiei Prefectului, dar si a Primariei, a ajuns un memoriu, la care au fost anexate circa 1.000 de semnaturi ale botosanenilor care locuiesc in Parcul Tineretului si care s-au plans ca traiesc in de teroare din cauza faptelor antisociale provocate de o mare parte a cetatenilor de etnie rome, cerand mutarea acestora.
Unul dintre reprezentantii romilor s-a aratat deranjat de faptul ca etnia pe care o reprezinta este aratata cu degetul si a spus: “Se intampla asa ceva numai in zonele locuite de romi?". In plus, acesta a spus ca uneori politistii ajunsi la fata locului pentru a aplana anumite conflicte nu intervin, ci stau si se uita.
6 septembrie 2012
Spectacolele Teatrului Eminescu se vor desfasura, din 2013, in sala Casei Tineretului
Incepand de anul viitor, actorii Teatrului Mihai Eminescu vor sustine spectacolele la Casa Tineretului, intrucat vor incepe lucrarile de restaurare si consolidare a cladirii teatrului. La inceputul acestei saptamani, municipalitatea a primit de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est documentatia in vederea finantarii, urmand ca in cel mai scurt timp sa aiba loc si vizita in teren.
Restaurarea si consolidarea Teatrul Mihai Eminescu este un proiect realizat şi finantat prin Programul Operational Regional 2007 – 2013. Valoarea totala a proiectului este de 21,5 milioane de lei.
6 septembrie 2013
Nedumerirea fostului primar: "De ce să cheltuiești bani din buget să scapi de Flutur?"
Directorul societăţii Locativa, Cătălin Flutur, susţine că adevărata miză a auditului comandat de Primărie o constituie îndepărtarea sa din funcţie, iar toate aceste analize nu sunt altceva decât jocuri politice.
Fostul edil al municipiului Botoşani condamnă faptul că actualii conducători ai Primăriei aruncă bani din bugetul local pe astfel de jocuri.
6 septembrie 2014
Fiscul botoșănean vinde 10.000 de kilograme de sămânță de grâu!
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Botoșani organizează în data de 8 septembrie licitație pentru vânzarea a 10.000 de kilograme de sămânță de grâu. Prețul de pornire a licitației este de 0.80 lei/kg, exclusiv TVA. Întreaga cantitate de sămânță de grâu aparține societății Fagri Dev din Cătămărăști Deal, executată silit de Fisc.
6 septembrie 2015
Inter Dorohoi, invinsa cu 4-0 de Sepsi Sfantu Gheorghe!
Echipa Inter Dorohoi a fost invinsa, sambata dupa-amiaza, de formatia din judetul Covasna, Sepsi Sfantu Gheorghe, cu scorul de 4-0. Dorohoienii au facut fata mai bine de jumatate din ambele reprize, insa finalul lor au fost de cosmar. In finalul primei reprize gazdele au marcat doua goluri, in minutele 41 si 44.
6 septembrie 2016
RĂZBOI TOTAL în procesul în care Florin Ţurcanu este inculpat pentru infracţiuni de corupţie! FOTO
Însoţit de doi dintre copiii săi şi de un grup de avocaţi: aşa s-a prezentat marţi dimineaţă Florin Ţurcanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, la procesul în care are calitatea de inculpat, alături de socrul său, Aristomel Anuşcă, ambii fiind trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru infracţiuni de corupţie. Mai exact, este vorba de trafic de influenţă şi spălare de bani, respectiv complicitate la cele două infracţiuni, în legătură cu modul în care fostul politician a intrat în posesia casei din cartierul Lebăda. În sala de judecată, apărătorii au anunţat că Florin Ţurcanu refuză să fie judecat în procedură simplificată- ceea ce ar fi înseamnat că judecata s-ar fi derulat strict pe baza probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, urmând astfel să beneficieze de reducerea pedepsei. Cu alte cuvinte, atât fostul şef de CJ, cât şi avocaţii săi, sunt mobilizaţi pentru un război pe termen lung cu procurorii DNA, Florin Ţurcanu sperând că apărătorii săi vor reuşi să demonteze întreg probatoriul administrat de procurorii anticorupţie.
6 septembrie 2017
ELENA CARDAȘ: "Am scris o carte așa cum mi-ar fi plăcut mie să citesc una: să mă cutremure!"
Există oameni care au puterea de a se situa în fața propriului destin și de a-și trăi mai departe faptele cu detașare și firească înțelegere a lumescului. Extraordinarul se întâmplă atunci când, într-o zi, un om decide că lumea îi aparține, că nimic nu îi este imposibil și că, mai ales, nimic din ce este omenesc nu îi este străin. Elena Cardaș "s-a ivit" în lumea literară a Botoșanilor în anul 2005, când a debutat cu romanul "Înainte de cuvinte" (Editura Eminescu, București). De atunci a mai scris încă două cărți, "Bărbații altor femei" (Editura Cronica, Iași, 2006) și "Eu, străbunica mea" (Editura Timpul, Iași, 2007). Colaborează cu proză la reviste literare de prestigiu (Hyperion, Luceafărul) și este o prezență constantă în spațiul online. Din anul 2011 este membră a Uniunii Scriitorilor din România.
Născută pe 15 noiembrie 1959, la Botoșani, a absolvit primele clase la Suceava, iar gimnaziul la Botoșani. Continuă studiile la Liceul "Mihai Eminescu" și, după susținerea bacalaureatului, optează pentru Facultatea de Medicină și Farmacie din Iași, specialitatea medicină generală. De 33 de ani este medic la Spitalul Județean Botoșani. A urmat vârtejul vieții, cu bucurii, tragedii, împliniri și, în final, CĂRȚILE. Mai mult...
6 septembrie 2018
Latina renaște prin tineri, dar "moare" la Minister?
Din dragoste pentru tainele epocii clasice, pentru fundația limbii române și pentru ceea ce a existat înainte de era noastră, o profesoară din Botoșani a pregătit zeci de generații de elevi în domeniu, a creat o trupă de teatru care să reitereze dramaturgia lui Sofocle sau a lui Aristofan, precum și o trupă de dansuri grecești. Coca Dorica predă latină de 24 de ani (actual, la Colegiile Laurian și Eminescu). După ce a studiat latina și greaca la „Cuza”, în Iași, apoi a făcut masterat pe relații publice și comunicare la Suceava, a promovat concursurile pentru toate gradele. Și-a luat doctoratul în 2014, cu lucrarea „Receptarea operei lui Ovidius în cultura română”. Metodist, membru/ fost vicepreședinte în grupurile de lucru al programelor școlare naționale (latină, neogreacă), botoșăneanca a fost reprezentata României, dintre preuniversitari, la „Certamen Ciceronianum Arpinas", în Italia, în 2011 și în 2018. Mai mult...
6 septembrie 2019
Record de candidați și record de picați la scris. CINE a ocupat cel mai vânat post de șofer pe ambulanță din istoria SJA Botoșani
Pentru un post de șofer pe ambulanță s-a înscris un număr record de doritori. Nu mai puțin de 36 de persoane au concurat pentru acesta, însă proba scrisă a eliminat 30 dintre candidați. În urma interviului, cel care a câștigat postul este Alexandru Gheorghiu, cu nota 8,63. Rezultatele sunt anterioare soluționării eventualelor contestații. Cei nemulțumiți mai pot cere o evaluare până mâine la ora 13:00.
6 septembrie 2020
Ciolacu a venit la Botoșani înarmat cu ironii, dar cu (prea) puține răspunsuri clare
Președintele Camerei Deputaților și, totodată, al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, s-a aflat sâmbătă la Botoșani, pentru a lua parte la o serie de acțiuni electorale demarate de filiala județeană a organizației. La ceas de seară, a susținut o conferință de presă la sediul local, alături de senatorul Doina Federovici, candidatul partidului pentru Consiliul Județean (CJ), și de viceprimarul Cosmin Andrei, cursantul PSD pentru Primăria municipiului. Ciolacu a fost plin de ironii, însă nu a avut răspunsuri concrete și pentru întrebările firești.
6 septembrie 2021
30 de ani de la punerea în funcțiune a primului tramvai la Botoșani. Primul tronson a fost traseu 101, Luceafărul – Bariera Cătămărăşti
Astăzi s-ar fi împlinit 30 de ani de transport public electric cu tramvaiul în municipiul Botoşani, iar Eltrans SA speră ca în cel mai scurt timp să urmeze alţi şi alţi ani în care să sărbătorească circulaţia cu tramvaie. În data de 06.09.1991 s-a pus în funcţiune în municipiul Botoşani primul tronson de cale rulare (traseu 101) – Luceafărul – Bariera Cătămărăşti, pe care au circulat la acea vreme, pentru prima dată în municipiul nostru, tramvaiele V3A, produse de Uzina de Reparaţii “ATELIERELE CENTRALE” (URAC) Bucureşti în anul 1978.
Deteriorarea căii de rulare până la limita practicabilă, lipsa investiţiilor şi speranţa implementării proiectului “Modernizarea şi reabilitarea transportului public cu tramvaiul în municipiul Botoşani” au contribuit la întreruperea, în urmă cu un an, respectiv la data de 01.08.2020, a circulaţiei tramvaielor şi la punerea în funcţiune a modului de transport cu autobuze, pentru perioada implementării proiectului de modernizare.
6 septembrie 2022
Percheziții în județele Botoșani și Iași, într-un dosar penal de distrugere prin incendiere. Prejudiciul se ridică la aproximativ un milion de euro
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din Botoșani, Poliției orașului Flămânzi, Secției de Poliție Rurală nr. 8, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au descins în șase locații din județele Botoșani și Iași, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani. Oamenii legii au pus în executare șase mandate de percheziție domiciliară, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea sau participarea la săvârșirea infracțiunii de distrugere prin incendiere, comisă la data de 30 mai 2022, în comuna Frumușica. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost estimat la 1.000.000 de euro, în incendiu fiind distruse mai multe utilaje agricole.
6 septembrie 2023
Container-bibliotecă într-un sat din Botoșani, Ștefan Mandachi hotărât ”să transforme România”
”Cu lectura dai lovitura”, este concluzia la care a ajuns omul de afaceri Ștefan Mandachi. Proiectul său vizează în special zonele defavorizate din România, mai ales mediul rural. Container-bibliotecă într-un sat din Botoșani, Ștefan Mandachi hotărât ”să transforme România”. ”Simpla existență a unui panou imens, la strada principală, pe care scrie mare CITEȘTE e un mare câștig. Nimeni ȋn țară nu oferă spații de reclamă pentru lectură. Vreau să ȋmpânzim România cu astfel de containere-bibliotecă și să ducem mesajul nostru, Educația salvează nația, cât mai departe“, este de părere Ștefan Mandachi. Un astfel de container-bibliotecă a fost inaugurat într-o localitate rurală din Botoșani.
”Când toată comunitatea are un obiectiv comun: educația. Inaugurăm un container-bibliotecă la Santa Mare, Botoșani. Coming soon! Obiectivul nostru e clar: 42 containere-bibliotecă în fiecare județ din România, în zonele rurale”, este mesajul antreprenorului Ștefan Mandachi.