6 boli ale timpurilor actuale. De la sindromul cladirii bolnave la astenopia de calculator

Stilul de viata modern si alimentatia zilelor noastre si-a pus amprenta asupra sanatatii noastre. Daca despre efectele negative ale produselor junk food - diabet, hipercolesterolemie, hipertensiune si infract, primim aproape zilnic informatii, despre modul cum actioneaza alti "dusmani" veniti o data cu dezvoltarea civilizatiei, informatiile apar timid, dar chiar si asa nu sunt dintre cele optimiste.

Odata cu informatizarea si globalizarea, medicii au depistat noi afectiuni si sindroame asociate stilului actual de viata, inexistente in urma cu un secol. Iata care sunt bolile timpurilor actuale:

1.Sindromul cladirii bolnave

Mai corect ar fi sa-i spunem sindromul cladirii care ne imbolnaveste, pentru ca exact asta se intampla: oamenii care lucreaza sau locuiesc intr-o cladire moderna, supraizolata, climatizata, dezvolta anumite probleme de sanatate.

De multe ori, intr-o asemenea cladire, ce pare culmea confortului modern, oamenii nu se simt bine, dimpotriva. Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a aratat, inca din 1984, ca aproximativ o treime din cladirile noi sau proaspat renovate prezinta o calitate extrem de scazuta a aerului din interior. De aici si consecintele asupra sanatatii celor care lucreaza intr-un astfel de imobil: dureri de cap, iritatii ale ochilor, faringelui sau mucoasei nazale, tuse, uscaciune sau mancarimi ale pielii, chiar senzatii de greata, oboseala accentuata si sensibilitate la mirosuri.

Potrivit Agentiei de Protectie a Mediului din SUA, se vorbeste despre o cladire bolnava atunci cand ocupanti acesteia acuza simptomele de mai sus, dar a caror cauza nu poate fi depistata.

In lipsa ventilatiei naturale, orice defectiune a sistemelor de climatizare face ca in aer sa se acumuleze tot felul de substante nocive: de la compusi organici volatili din mocheta, adezivi, vopsea, pana la spori de mucegai, care se dezvoltă foarte repede in orice colt umed si insuficient aerisit. De asemenea, calitatea proasta a iluminatului (lipsa luminii naturale) este un alt factor implicat in acest sindrom bizar.

Sfaturi

- intretineti corect sistemele de climatizare
- unele plante au puterea de a curata aerul din incaperi de diversi poluanti, imbunatatindu-i calitatea

2.Tulburarea anxioasa generalizata

Toti avem motive de temeri, insa atunci cand acestea ne ingrjoreaza excesiv in raport cu situatia reala, cand avem sentimentul ca nu mai putem indura ceea ce se intampla, iar viata ni se pare imposibil de suportat, medicii si psihologii sustin ca suferim de anxietate generalizata.

Afectiunea e favorizata de "bombardamentul" cu informatii neplacute, care te fac sa devii acut si dureros constient de toate relele lumii si creeaza un sentiment de nesiguranta si de pericol. In aceste conditii, pe fondul unul psihic mai labil sau al unei stari sufletesti deja afectate de necazuri personale - o boala grava, de exemplu - ai impresia ca viata este imposibil de suportat.

Simptomele sunt diverse: stare de neliniste, iritabilitate, senzatie de oboseala, dificultati de concentrare, dureri de cap, de stomac si senzatia de sufocare.

Sfaturi

Potrivit specialistilor, problema nu trece de la sine, iar sfaturi de genul: "ia-o mai usor", "nu mai pune atat la inima" sau "nu te mai stresa atat" nu o rezolva. E nevoie de tratament cu medicamente anxiolitice, cu antidepresive si cu sedinte de psihoterapie.

3.Tulburare anxioasa sociala

Noile tehnologii de comunicatie usureaza interactiunea umana, dar tot acestea ii fac pe unii sa ramana prinsi in aceasta retea. Cei care sufera de anxietate sociala sunt chinuiti de sentimentul de a fi permanent urmariti, priviti si judecati de altii si se tem sa nu faca vreun lucru care sa-i puna intr-o lumina proasta.

Cauza acestei tulburari nu se cunoaste cu exactitate. Se crede ca e vorba despre o combinatie de factori ereditari si externi, care ajung sa-I dea unei persoane mai susceptibile din fire senzatia torturanta ca toata lumea sta cu ochii pe ea. Aceasta senzatie ii face pe anxiosi sa tremure, sa transpire, sa ameteasca, sa-si simta stomacul rasucindu-se si bataile inimii accelerandu-se.

Sfaturi:

- medicamentele specifice si psihoterapia va poate ajuta sa duceti o viata normal
- cei care urmeaza un tratament isi recapata, cel mai adesea, controlul si pot trai fara a mai simti nevoia sa fuga si sa se ascunda.

4.Astenopia de calculator

Este o afectiune caracterizata prin scaderea capcitatii functionale a ochiului, din cauza lucrului intens la calculator. Daca slujba ta presupune sa petreci ore in sir in fata unui monitor, risti sa-ti obosesti foarte tare ochii. Astenopia "de calculator" se manifesta prin simptome ca inrosirea ochilor, senzatia de uscaciune si usturime a acestora, vedere incetoasata sau dubla, dificultati de focalizare, dureri de cap. Uneori se ajunge si la probleme in distingerea culorilor, sensibilitate la lumina si dureri ale gatului si spatelui.

Sfaturi pentru a remedia problema:

- pastreaza o distant intre tine si monitor de aproximativ 60 cm
- ajusteaza marimea fontului astfel incat sa poti citi confortabil de la aceasta distanta
- incearca sa micsorezi putin luminozitatea si/sau contrastul monitorului
- in masura posibilitatilor, potriveste iluminatul ambiental astfel incat sa nu dea reflexe pe ecran
- la fiecare 20-30 de minute, uita-te pe geam, la colegi sau in gol. In orice caz, muta-ti ochii de pe ecran cateva minute. Pentru relaxarea ochilor priveste o suprafata albastra sau verde
- in cazuri severe, foloseste picaturi de ochi, pe care sa ti le prescrie un medic

5.E-tromboza

Tromboza venoasa profunda inseamna aparitia unui cheag de sange in venele membrelor inferioare, din cauza sederii prelungite pe scaun, care incetineste fluxul sanguin la nivelul picioarelor.

Un cheag format in venele piciorului e o "bomba cu ceas". Portiuni din el se pot desprinde oricand si migra, duse de sange pana in plaman (determina embolismul pulmonar - o situatie fatala) sau in creier (produce accidentul vascular cerebral). Stilul actual de viata creste riscul trombozei venoase. Calatoria cu avionul, statul frecvent si de durata la calculator - de unde si numele de e-tromboza, sunt factori decisivi cand vorbim de aceasta boala.

Sfaturi

- ridicati-va de la calculator macar o data pe ora si miscati-va putin
- in timp ce stati asezati, faceti miscari usoare cu picioarele (incordati muschii gambei, "bateti tactul" cu varfurile picioarelor)
- beti lichide pentru a scadea vascozitatea sangelui, dar si pentru a va duce mai des la toaleta (in felul acesta o sa fiti siliti sa va miscati).


6.Surzenia provocata de casti


Vorbim de acele casti infipte in urechi, din care muzica "urla" la maxim. Este o problema mai ales la tineri, care au tendita de a sta ore in sir cu astfel de casti in urechi. Acestea nu izoleaza urechea de zgomotele din jur, astfel incat utilizatorul, ca sa auda muzica peste vajaitul metroului sau zgomotul din trafic, da sonorul tot mai tare. Asa ajung unii sa asculte muzica la intensitatea de 110-120 decibeli, adica un zgomot mai puternic decat cel facut de o drujba. "Tratamentul" acesta aplicat zilnic urechilor duce la surzenie.

Sfaturi:

-dati volumul mai incet
- reduceti timpul alocat ascultarii muzicii in acest mod, la cel mult o ora pe zi
- folositi casti externe, cu o buna izolare fonica, pentru a nu nevoiti sa cresteti sonorul.

 

sanatate.bzi.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:17

Marți, 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din ...

Marius Budăi, PSD: „Iftime se plângea cel mai tare de creșterea salariului minim. Voia ca salariile să fie cât mai mici, ca să îi rămână lui un profit cât mai mare”

astăzi, 11:54

Deputatul PSD Marius Budăi i-a cerut președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime să se abțină să mai deplângă soarta botoșănenilor cu venituri mici, după ce ani la rând s-a opus ...

Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Meteorologii anunță când vor veni ninsorile!

astăzi, 11:19

Luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă în...