5 apucaturi ale soferilor romani care ma scot din minti

Cu totii avem tabieturi, calitati, defecte si apucatori, nu-i asa? Calatorind cu masina si pe jos prin lumea asta mare am identificat cinci apucaturi ale soferilor romani care ma scot din minti. Le detaliez pe fiecare in continuare, iar daca ai observat si tu ceva anapoda, scrie-mi la comentarii. Dezbatem impreuna.

1. Sunt incapabili sa-si tina banda intr-un sens giratoriu. Da, nu exista sens giratoriu din aceasta tara in care sa intru relaxat, pe banda mea, fara sa-mi fie teama ca a) cineva imi va taia calea; b) ma va acrosa in vreuna dintre portiere; c) ma va agata de bara din spate. Pana si in Maroc m-am simtit mai siguranta intr-un sens giratoriu. Ce fac? Simplu. Merg ca ei. Unde am loc sa abordez un giratoriu corect, o fac. Unde nu, am renuntat demult la claxoane si injuraturi si abordez situatia relaxat, in stilul celor din jurul meu. Aceasta este regula, de fapt, in orice tara. "Mergi precum localnicii si nu vei avea niciodata probleme".

2. Habar nu au sa foloseasca banda de accelerare. Da, pentru cei mai multi dintre soferii romani banda de accelerare este locul in care mergi foarte incet si te asiguri ca nu vine nimeni. Eventual se opresc chiar la intrarea pe aceasta banda sau la capatul ei. In ambele situatii se ajunge tocmai pentru ca banda de accelerare nu e folosita corect: pentru a accelera viguros si pentru a te inscrie in trafic cu viteza pe care acesta o are. Desigur, asta se intampla si pentru ca exista specia de sofer care nu s-ar misca de pe banda 1 pe banda 2 sa faca loc celor care ies de pe banda de accelerare. La fel se intampla in toate tarile din regiune: Bulgaria, Serbia, Bosnia, Muntenegru.

3. Folosesc luminile de ceata abuziv. Ca e soare, ca e vant, romanul e mandru ca are masina cu proiectoare de ceata si le aprinde mereu "sa fie vizibil". Eventual aprinde si stopul de ceata, ca niciun "derbedeu" de alt sofer sa nu stea prea aproape de fundul masinii sale pe o raza de 2 km. Romania e singura tara in care am observat in masa folosirea abuziva a luminilor de ceata, cand nu e cazul. In egala masura in care pe ceata foarte putini folosesc luminile de ceata!

4. Nu pastreaza distanta. In special pe autostrazile aglomerate, soferul roman e pasionat de slalom, flash-uri si claxoane, chiar daca masina din fata lui merge deja peste viteza legala si ambele benzi sunt pline. Iar daca nu te dai la o parte, atunci va face slalom, utilizand chiar si banda de urgenta, pentru a ajunge in fata ta, inserandu-se periculos in cei insuficienti de putini metri pe care ii tii deja tu in raport cu masina din fata. Desigur, pastratul distantei in functie de conditiile de drum si anticiparea nu prea functioneaza nici pe alte tipuri de drumuri sau in oras, iar daca stai si te uiti cateva minute de pe trotuar iti dai seama ca toata lumea calareste pe toata lumea. Si din cand in cand se intampla si inevitabilul "poc". In tari precum Germania si Spania soferii merg tare, dar mereu pastreaza o distanta longitudinala si laterala intre ei de parca zici ca sunt la volanul unor magneti permanenti!

5. Sunt incredibil de lenti. In tarile mai civilizate, primul sofer de la semafor e intotdeauna constient de responsabilitatea pe care o are fata de timpul celorlalti, asa ca pleaca imediat ce se face verde. Si pleaca viguros, atingand viteza de 50 km/h foarte repede, dar fara scartait de roti. Ceilalti il urmeaza la fel, viguros, de parca masinile ar fi un sir de margele. La noi, daca esti a patra masina la un semafor, ai toate sansele sa-l iei iar rosu pentru ca a) primul isi verifica Facebook-ul; b) al doilea e taximetrist cu becul pe verde si nu se grabeste; c) are masina veche sau fara prea multi Cai Putere si se strica motorul daca trece turometrul de 1.500 rpm. Si se mai si mira sau ies jumatate pe geam daca ai indraznit sa le dai un scurt claxon, amical, de trezire, la +10 secunde dupa ce s-a aprins verde.

As putea lejer sa mai gasesc inca 5 apucaturi enervante ale soferilor romani, dar nu vreau sa monopolizez "spatiul de emisie", asa ca va invit sa fiti de acord cu mine, sa ma contraziceti sau sa completati lista cu apucaturi, simplu, folosind formularul de comentarii de mai jos.

sursa: 0-100.hotnews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

Friday, 11 October 2024

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

Friday, 11 October 2024

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

Friday, 11 October 2024

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...