5 aprilie, „Ziua Automobilistului” din România

5 aprilie, „Ziua Automobilistului” din România

Ziua Automobilistului este marcată anual la data de 5 aprilie, amintind de înființarea, la această dată, în 1904, a Automobil Clubului Român (ACR), prima asociație a automobiliștilor din țara noastră, de către un grup de automobiliști amatori, constituiți în Adunarea Generală desfășurată în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din București.

Potrivit www.acr.ro, Automobil Clubul Român se înscrie printre primele 10 cluburi centenare din Europa și printre primele 14 cluburi centenare din lume. În 22 septembrie 1904, ACR a organizat  prima cursa de automobile din România, constituind un primariat de excepție în lumea automobilismului sportiv, fiind al șaselea club din lume care a organizat o astfel de competiție, când automobilul abia pășise în civilizația și cultura din România, oferind contemporanilor noștri o moștenire culturală deosebită care dăinuie, cu succes, de peste un secol.

În anul 1905, Automobil Clubul Român a fost primit ca membru al Asociației Internaționale a Automobil Cluburilor Recunoscute cu sediul la Paris, devenită ulterior Federația Internațională a Automobilului (FIA).

În martie 1909, Monitorul Oficial publica Legea cu articol unic, semnată de Regele Carol I:

„Se recunoaşte Societăţii Automobil Club Român din Bucureşti, calitatea de persoană morală”, în conformitate cu hotărârea Camerei Deputaţilor din 22 ianuarie şi a Senatului din 19 februarie 1909.

De-a lungul celor 117 ani, ACR, ca Autoritate Sportivă Națională (ASN), a organizat mii de competiţii automobilistice, piloţii români participând cu succes la importante concursuri interne și internaționale. ACR a organizat, doi ani consecutivi (2007 și 2008), la Bucureşti competiția ”Bucharest Ring”, ca etape ale Campionatului Mondial FIA GT, cel mai mare eveniment automobilistic din istoria ţării noastre.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta