43 de ani de la tragedia de la Huțani: Aproape 50 de oameni oameni au murit în ”Autobuzul morții”, supraviețuitorii trăiesc și azi coșmarul din mlaștină

Astăzi, 29 iunie, se împlinesc 43 de ani de când botoșănenii își numără morții în urma celui mai grav accident produs în România. Tragedia de la Huțani, așa cum este cunoscut astăzi teribilul accident, a fost mai mult decât o catastrofă rutieră. A fost o dramă colectivă, o traumă uriașă pentru victimele supraviețuitoare și pentru familiile celor care au murit înecați în mlaștina care a înghițit deopotrivă copii, mame, tineri abia căsătoriți, bunici, soldați în termen.

Accidentul rutier de la Huțani s-a produs în anul 1980, chiar de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel pe DN29, în apropierea satului Huțani, comuna Vlădeni, județul Botoșani, când un autobuz care circula pe ruta Suceava - Botoșani s-a răsturnat de pe un pod într-o mlaștină adâncă, în zona numită ”Șapte Poduri”.

Vreme de peste patru decenii, informațiile cu privire la această tragedie au fost extrem de puține, asta și pentru că sistemul comunist nu concepea că într-un timp al mărețelor realizări socialiste se pot petrece tragedii, pot muri zeci de oameni din pricina unui cauciuc nou, dar reșapat. 

Tragedia de la Huțani a devenit subiectul unei cărți-document grație demersului inițiat și finalizat de către jurnaliștii botoșăneni Gabriela Erdic și Sergiu Bălășcău. Cartea ”Tragedia de la Huțani. Cel mai mare accident rutier din istoria României” (Editura PIM, Iași, 2022) reface firul evenimentelor, recuperează documente importante și, mai ales, scoate la lumină mărturiile cutremurătoare ale unor supraviețuitori, martori, anchetatori.


 

”Accidentul de la Huțani a nenorocit zeci de destine, îndoliind familii din 25 de localități - 3 orașe și 22 de comune - din județele Botoșani, Suceava și Iași. Dosarul celui mai grav accident rutier din perioada comunistă a fost topit. Autoritățile au distrus toate documentele, toate fotografiile, declarațiile de martori, expertizele si rezultatele cercetărilor penale efectuate atunci. (…) Singurele imagini cu dosarul accidentului de la Huțani au fost filmate în anul 1996, de o echipă de la TVR Iași. Astăzi, doar crucile ciuntite de sub podul în care au murit zeci de oameni mai dau mărturie despre zbaterea pentru viață care a avut loc aici în urmă cu peste 40 de ani. Nimeni nu mai vizitează astăzi locul, nu se mai fac slujbe de pomenire, nicio autoritate nu a vorbit vreodată despre acest caz sinistru”, scrie Raluca Rogojină, producător TVR, în prefața cărții ”Tragedia de la Huțani”.

Cauzele accidentului, mai spune Raluca Rogojină, ”deși nedeclarate oficial nici până astăzi, sunt cangrenele unui sistem bolnav pentru care ființa umană nu reprezenta nimic”.


 

Aproape 50 de oameni au murit la Huțani, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel a anului 1980. Alte aproximativ 30 de persoane au supraviețuit. Supraviețuitori care însă nu uită nici astăzi spaima, durerea, grozăvia acelei zile negre. Familiile celor care au sfârșit în mlaștina de la ”Șapte Poduri” nu uită. Au rămas cu imaginea morților întipărită pe retină, chinuiți de întrebarea care nu și-a găsit nici astăzi un răspuns: cine a fost vinovat de tragedia de la Huțani?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...