40 de persoane consumatoare de "etnobotanice" la Botosani!

40 de persoane consumatoare de "etnobotanice" la Botosani!
O caracteristică distinctă în domeniul reducerii cererii de droguri, începând din anul 2009, a reprezentat-o apariţia consumului de plante etnobotanice. În plan legislativ, reacţia Guvernului s-a concretizat în două acte normative emise în anul 2010, ce au fost determinate de noua tendinţă a consumului de "plante etnobotanice", modificări importante şi din perspectiva evoluţiei fenomenului în anii următori.

Astfel, ţinând cont că o serie de plante şi substanţe nesupuse controlului internaţional şi implicit naţional prezintă un risc pentru sănătatea publică datorită proprietăţilor lor psihoactive, în prima jumătate a anului 2010 Guvernul României s-a autosesizat şi a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 şi Hotărârea nr. 575 din 16 iunie 2010, care au adus completări şi modificări la Legea nr. 339/ 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope şi la Legea nr. 143/ 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Motivele care au stat la baza acestui demers legislativ constau în pericolul pe care îl prezintă pentru sănătatea publică consumul anumitor plante şi substanţe, din cauza intoxicărilor pe care le produc şi riscului de abuz, numărul mare de persoane care se prezintă la spital în urma consumului unor asemenea plante şi substanţe, precum şi creşterea alarmantă a numărului magazinelor prin intermediul cărora se comercializează aceste plante şi substanţe.

În prezent, se apreciază că speranţa de viaţă a unei persoane care consumă zilnic noi substanţe cu potenţial psihoactiv este între şase luni şi un an, primele semne fizice ale consumului apărând încă din primele zile.

Cu toate acestea, identificarea şi clasificarea exactă a noilor substanţe cu potenţial psihoactiv (etnobotanice) la nivelul unităţilor sanitare din România sunt foarte dificil de realizat deoarece, în cele mai multe cazuri, nu există o dotare tehnică corespunzătoare. Chiar şi în cazul în care spitalul dispune de un laborator de toxicologie dotat corespunzător, atât librăriile de mostre de substanţe, metodele de analiză, cât şi cunoştinţele specialiştilor toxicologi necesită actualizări permanente care sunt în general foarte costisitoare.

În primele 6 luni ale anului 2010, au fost înregistrate la nivel naţional un număr de 235 de intoxicaţii acute cu substanţe noi cu efecte psihoactive ("etnobotanice"). În categoria acestor substanţe sunt incluse toate produsele care se găsesc sau se găseau la vânzare prin intermediul reţelelor on-line şi stradale de magazine de tip weed shop sau smart shop. Substanţele regăsite în aceste produse aparţin mai multor clase: canabinoizi sintetici, mefedronă, MDPV, etc.

La nivel local, la CPECA Botoşani au fost înregistrate 40 de cazuri de persoane consumatoare de noi substanţe cu potenţial psihoactiv ("etnobotanice"), şi nu numai.

În vederea reducerii ofertei de noi substanţe cu potenţial psihoactiv ("etnobotanice"), în luna februarie 2011, s-a semnat Ordinul comun pentru constituirea echipelor mixte ce vor efectua controale, conform competentelor legale, în locurile si/sau în mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substante  si/sau produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătătii, de către ministrul sănătătii, ministrul administratiei si internelor, ministrul finantelor publice, ministrul agriculturii si dezvoltării rurale, presedintele Autoritătii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si presedintele Autoritătii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Astfel, la nivelul fiecărui judet si al municipiului Bucuresti se vor constitui echipe mixte de control, alcătuite din angajati, specialisti în domeniu, ai structurilor teritoriale subordonate ministerelor mai sus menţionate, care vorefectua controale, conform competentelor legale, în toate locurile si/sau mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substante si/sau produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătătii.

"Activitătile de control se realizează, pe baza unui plan de actiune, la initiativa oricăreia dintre structurile teritoriale subordonate institutiilor prevăzute mai sus, cu informarea prefectului, sau la initiativa prefectului", a precizat Vlad Axinciuc, coordonator CPECA Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
214

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
203

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
295

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...