40 de persoane consumatoare de "etnobotanice" la Botosani!

O caracteristică distinctă în domeniul reducerii cererii de droguri, începând din anul 2009, a reprezentat-o apariţia consumului de plante etnobotanice. În plan legislativ, reacţia Guvernului s-a concretizat în două acte normative emise în anul 2010, ce au fost determinate de noua tendinţă a consumului de "plante etnobotanice", modificări importante şi din perspectiva evoluţiei fenomenului în anii următori.

Astfel, ţinând cont că o serie de plante şi substanţe nesupuse controlului internaţional şi implicit naţional prezintă un risc pentru sănătatea publică datorită proprietăţilor lor psihoactive, în prima jumătate a anului 2010 Guvernul României s-a autosesizat şi a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 şi Hotărârea nr. 575 din 16 iunie 2010, care au adus completări şi modificări la Legea nr. 339/ 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope şi la Legea nr. 143/ 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Motivele care au stat la baza acestui demers legislativ constau în pericolul pe care îl prezintă pentru sănătatea publică consumul anumitor plante şi substanţe, din cauza intoxicărilor pe care le produc şi riscului de abuz, numărul mare de persoane care se prezintă la spital în urma consumului unor asemenea plante şi substanţe, precum şi creşterea alarmantă a numărului magazinelor prin intermediul cărora se comercializează aceste plante şi substanţe.

În prezent, se apreciază că speranţa de viaţă a unei persoane care consumă zilnic noi substanţe cu potenţial psihoactiv este între şase luni şi un an, primele semne fizice ale consumului apărând încă din primele zile.

Cu toate acestea, identificarea şi clasificarea exactă a noilor substanţe cu potenţial psihoactiv (etnobotanice) la nivelul unităţilor sanitare din România sunt foarte dificil de realizat deoarece, în cele mai multe cazuri, nu există o dotare tehnică corespunzătoare. Chiar şi în cazul în care spitalul dispune de un laborator de toxicologie dotat corespunzător, atât librăriile de mostre de substanţe, metodele de analiză, cât şi cunoştinţele specialiştilor toxicologi necesită actualizări permanente care sunt în general foarte costisitoare.

În primele 6 luni ale anului 2010, au fost înregistrate la nivel naţional un număr de 235 de intoxicaţii acute cu substanţe noi cu efecte psihoactive ("etnobotanice"). În categoria acestor substanţe sunt incluse toate produsele care se găsesc sau se găseau la vânzare prin intermediul reţelelor on-line şi stradale de magazine de tip weed shop sau smart shop. Substanţele regăsite în aceste produse aparţin mai multor clase: canabinoizi sintetici, mefedronă, MDPV, etc.

La nivel local, la CPECA Botoşani au fost înregistrate 40 de cazuri de persoane consumatoare de noi substanţe cu potenţial psihoactiv ("etnobotanice"), şi nu numai.

În vederea reducerii ofertei de noi substanţe cu potenţial psihoactiv ("etnobotanice"), în luna februarie 2011, s-a semnat Ordinul comun pentru constituirea echipelor mixte ce vor efectua controale, conform competentelor legale, în locurile si/sau în mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substante  si/sau produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătătii, de către ministrul sănătătii, ministrul administratiei si internelor, ministrul finantelor publice, ministrul agriculturii si dezvoltării rurale, presedintele Autoritătii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si presedintele Autoritătii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Astfel, la nivelul fiecărui judet si al municipiului Bucuresti se vor constitui echipe mixte de control, alcătuite din angajati, specialisti în domeniu, ai structurilor teritoriale subordonate ministerelor mai sus menţionate, care vorefectua controale, conform competentelor legale, în toate locurile si/sau mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substante si/sau produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătătii.

"Activitătile de control se realizează, pe baza unui plan de actiune, la initiativa oricăreia dintre structurile teritoriale subordonate institutiilor prevăzute mai sus, cu informarea prefectului, sau la initiativa prefectului", a precizat Vlad Axinciuc, coordonator CPECA Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...