4 intrebari si raspunsuri despre sistemul sanitar. Judeţul Botoşani, într-un nedorit top!

Zilele acestea e plina media despre dezbateri legate de cresterea salariilor personalului medical. Cat ar trebui sa le creasca veniturile, daca e vorba dor de medici sau si de personalul auxiliar, daca toti sunt spagari sau numai o parte, daca iau bani ca sa recomande medicamente scumpe samd. Iata intreaga discutie rezumata in 4 intrebari si raspunsuri scurte, scrie Dan Popa pe blogul lui. El arata ca stam prost la capitolul medici la mia de locuitori, ca dam spagi medicilor in valoare de peste un milion de dolari in fiecare zi, dar simpla crestere salariala s-ar putea sa nu rezolve problema.

1. Avem medici multi sau, de fapt, putini la mia de locuitori?

Raspuns: Putini. In medie, circa 2,7 medici la 1.000 de locuitori. E drept, cifra variaza intre judete. Capitala tarii are peste 6 medici la mia de locuitori dar sunt mult judete in care cifra abia daca depaseste un medic la 1.000 de potentiali pacienti. Inchipuiti-va doua stadioane “National Arena pline ochi, deservite de un singur medic. Daca ati fi acel medic, ati ramane acolo?

Ca termen de comparatie, in UE sunt 3,4 medici la mia de locuitori. Grecia are 6,1 medici la mie.
O altă problemă în România este că majoritatea medicilor rămaşi în ţară sunt specialişti. Proporţia este de un sfert – generalişti şi aproape trei sferturi – medici specialişti.

2. E adevarat ca medicii parasesc sistemul si prefera sa se reorienteze catre alte tari?

Raspuns: Partial adevarat. Fata de 1997, date de la care Statistica ii numara, in 2014 intalnim judete cu medici mai putini si altele cu medici mai multi. Plecari masive au loc de pilda din Bucuresti (din randul personalului sanitar mediu au plecat in ultimii 10 ani peste 1300 de persoane), Brasov (peste 600 angajati studii medii), Botosani (circa 300 angajati studii medii)

3. Iau medicii mita?

Raspuns: Da, dar nu toti. Ca in orice profesie, nici cea de medic nu garanteaza un spatiu moral in totalitate curat. Un studiu al Bancii Mondiale estima ca mita din sistemul medical romanesc depaseste 1.000.000 de dolari americani in fiecare zi. Anual, e vorba de aprox. 360 milioane de dolari spaga data medicilor de catre pacienti.

Dar medicii nu iau spagi doar de la pacienti, ci si de la distribuitorii de medicamente. Detalii, aici

4. Va rezolva  cresterea salariilor problema mitei?

Raspuns: Nu. Cei obisnuiti sa ia spaga, vor lua in continuare. Efortul bugetar legat de cresterea cu 25% a salariilor medicilor trebuie insotit de inasprirea pedepselor pentru mita si de programe prin care in acele localitati (datele Statisticii coboara pana la nivel de localitate si de specializare medicala) in care exodul e masiv, Statul sa analizeze DE CE pleaca medicii si sa intervina prin masuri administrative (oferind alte avantaje celor care accepta sa se stabileasca acolo. Altfel, lucrurile vor ramane fix in acelasi stadiu ca si pana acum.

Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un alt adolescent la un majorat a fost arestat!

astăzi, 19:11

Tânărul de 18 ani care a comis crima la o petrecere de majorat, derulată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o pensiune din Siret, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. ...

Gigi Becali a găsit „soluția” la meciul cu FC Botoșani: „O să râzi de te doare capul”

astăzi, 18:37

Partida dintre cele două formații este programată pe 21 noiembrie (joi), de la 20:00, în direct pe Digi Sport 1. Înaintea acestui duel, trupa „roș-albastră” are problem...

Șofer dubios tras pe dreapta de polițiști, a fost dus direct la spital!

astăzi, 17:55

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au identificat pe DN 29 B, în comuna Mihai Eminescu, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din municipiul Dorohoi....