30 de botosaneni si-au schimbat in 2009 numele sau prenumele!

30 de botosaneni si-au schimbat in 2009 numele sau prenumele!
In cursul anului trecut, 33 de botosaneni s-au adresat Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor al Judetului Botosani, pentru a-si schimba numele sau prenumele. 30 de cereri au fost acceptate. O persoana a solicitat schimbarea prenumelui, 3 persoane au solicitat schimbarea prenumelui, dar si a numelui, iar 26 au solicitat schimbarea numelui.

Fata de anul anterior lui 2009, numarul de solicitari a crescut semnificativ, intrucat in 2008 au fost inregistrate 19 cereri pentru schimbarea numelui si a prenumelui, dintre care 18 cereri au fost admise.

"Motivele pe care le invoca cetatenii pentru schimbarea numelui si prenumelui pe cale administrativa sunt in general intemeiate, acest lucru se observa si in cele 30 de cereri aprobate prin dispozitia presedintelui Consiliului Judetean, trei cereri fiind respinse pe diverse motive", a precizat Ovidiu Gherasim, seful Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor al Judetului Botosani.

Motivele pentru care botosanenii au solicitat schimbarea numelui sau  prenumelui sunt diverse. Primul ar fi pentru acele persoane care poarta nume formate din cuvinte indecente sau chiar ridicole.

Un alt motiv ar fi cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume.

Sunt persoane care solicita schimbarea numelui sau prenumele si din neatentia ofiterilor de stare civila, ori ca urmare a necunoasterii reglementarilor legale in materie, au fost efectuate mentiuni gresite in registrele de stare civila, ori au fost eliberate certificate de stare civila cu nume eronate, in baza carora au fost eliberate alte acte.

Solicitari din partea botosanenilor au fost si pentru renuntarea la nume sau prenume format din mai multe cuvinte, de regula reunite, solicitand schimbarea acestuia.

Au fost si persoane care au solicitat sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobadit ca urmare a adoptiei, a mentinerii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei.

"Solicitari de schimbarea prenumelui, au venit si  din partea celor care si-au schimbat religia, de exemplu am avut cazuri in care au trecut la religia mahomedana si li s-au dat un nume de botez, specific religiei", a spus Ovidiu Gherasim.

Pentru a  solicita schimbarea numelui sau a prenumelui se face in primul rand o cerere la primaria de domiciliu, dupa care se publica in Monitorul Oficial, iar dupa 30 zile de la data publicarii se poate demara procedura in sine. Celelalte acte necesare ar fi cazierul judiciar, cazierul fiscal, certificatele de stare civila legalizate, care se depun toate intr-un dosar la primaria de domicliu, care inainteaza dosarul la Serviciul Judetean de Evidenta Populatiei.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
792

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
371

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
105

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...