"Numirea lui Daniel Moruzi poate fi un semnal de reconciliere cu Institutia Prefectului" - Interviu cu senatorul Liviu Campanu

"Numirea lui Daniel Moruzi poate fi un semnal de reconciliere cu Institutia Prefectului" - Interviu cu senatorul Liviu Campanu

Liviu Campanu, senator de Botosani

Senatorul independent Liviu Campanu recunoaste ca in urma cu doi ani "a pus umarul" la inlaturarea prefectului Cristian Roman, insa acum ii admira profesionalismul. Despre nominalizarea lui Daniel Moruzi in functia de subprefect de Botosani, Liviu Campanu spune ca gestul poate fi un semnal de  reconciliere.   

1.Domnule Liviu Campanu, un senator independent are mai multa libertate de exprimare si decizie decat unul inregimentat politic?

Depinde si de caracterul omului, nu neaparat daca este parlamentar sau detine o alta functie de conducere, depinde cum reactioneaza, daca este intr-un partid sau independent, insa, avand experienta si a parlamentariatului politic, si de parlamentar independent, pot spune ca DA, este independent daca poate sa isi sustina in primul rand propunerile si parerile cu privire la realitatea obiectiva din colegiul sau.
Un independent nu mai este ingradit de imperative politice sau de decizia unui conducator politic. Am mai spus si cand am declarat ca devin independent ca doresc ca in politica singurul meu stapan sa fie nevoia celui care a votat pentru mine si m-a trimis in Parlament.

2.Cum comentati bugetul pe 2010?

Bugetul pe 2010 nu poate sa fie altfel decat starea natiunii in momentul de fata, motiv pentru care avem un buget cu multe restrictii, cu multe ingradiri, dar, asa cum a fost el conceput, si cu unele mici ajustari, cred ca este un buget ce poate face fata actualei situatii de criza. 

3.Se spune, si s-a vazut si in timpul guvernului Tariceanu, dar si in primul guvern Boc, ca ati fost cel mai activ parlamentar botosanean, sustinand cateva sute de amendamente, dar si hotarari de guvern, in sprijinul factorilor locali. Cate amendamente veti sustine in cadrul bugetului 2010?

A fi parlamentar, in momentul de fata, in Romania, inseamna mai mult decat a te limita la prezenta in Parlament si la activitatea legislativa. In mandatul trecut, am avut 11 initiative legislative care au fost aprobate, din peste 50. Am avut amendamente la foarte multe proiecte de lege, dar cele mai multe au fost la bugetul pe 2009, cand am depus singur 588 de amendamente, asta nu neaparat din alte motive, ci pentru a atrage atentia celor care guverneaza la Bucuresti ca judetul Botosani este parte din Roamnia si ca judetul Botosani are nevoie de legi. Pe de alta parte, in discutia cu privire la activitatea proiectului de buget, parlamentarii independenti au depus, in ansamblul lor, peste 800 de amendamente, dintre care 100 ale mele. Sunt amendamente care reflecta sustinerea de finantare pentru proiecte punctuale ale consiliilor locale din colegiul meu, dar nu numai, amendamente pe modificari ale bugetului pe consiliul judetean, dar si un amendament la care tin foarte mult, atat ca si cetatean al Romaniei, dar si ca parlamentar si ca medic - atribuirea a 3 % din PIB bugetului  Ministerului Sanatatii. O sa vi se para anacronic, deoarece bugetul Sanatatii este prezentat ca fond 3,5% din PIB. Nu este asa. Din  PIB, pentru Sanatate  avem alocat 0,7%. Restul de 2,8, vin bani din fondul unic al asigurarilor sociale de sanatate. In aceste conditii, alocarea a 3,5% din PIB al duce la cresterea bugetului pe sanatate undeva la un nivel de 5,86%, ar fi mai aproape de necesitatile reale ale sistemul de sanat din Romania.

4.Sunteti hotarat sa sustineti amendamentele primarilor din toate partidele?

Primarii nu pot depune amendamente, insa pot spune ca voi sustine amendamentele obiective depuse de orice parlamentar, pe proiecte viabile ale comunitatii locale. Spun asta pentru ca am primit de la CJ, printre alte propuneri de amendament, o cerere pentru un amendament care viza o suma de 38 de miliarde pentru constructia Punctului de trecere a frontierei Radauti Prut. Stim ca e o necesitate reala, dar situatia poate fi rezolvata mult mai usor. Acolo este nevoie doar de 6-7 miliarde, pentru a construi o noua primarie. Pentru ca actuala primarie, care a fost data in folosinta acum doi ani, poate fi transformata foarte usor in punct vamal si punct de trecere a frontiere. Si atunci alocarea a 6-7 miliarde pentru construirea unei primarii ar rezolva si problema economica, si problema vamala, dar si problema trecerii de frontiera, precum si o economie reala la bugetul Consiliului Judetean Botosani.


5. Cum comentati ultimele numiri in pozitiile negociate la nivel central?

In momentul in care independentii au hotarat sa sprijine actuala guvernare am avut in vedere doar realizarea a acelui imperativ pe care noi l-am numit interes national, scoaterea Romaniei din criza politica si, implicit, din criza economica. Pe aceste considerente, si punand si votul si sprijinul pentru actualul guvern, am pus la dispozitia actualei echipe guvernamentale, si la nivel local si la nivel central, o serie de oameni care prin profesionalismul lor pot sa contribuie la realizarea acelui deziderat numit interes natinal. Acesti oameni vor ocupa functii si in executiv, atat la nivel national, cat si in deconcentrate, la nivel local. In momentul de fata, independentii, la nivel national, au un ministru, 3 secretari de stat si negocierile continua la nivel local, pentru judetul Botosani vom obtine functia de subprefect, precum si cel putin 4 deconcentrate. Se negociaza, nu am avut nicio discutie cu liderul PDL, Catalin Flutur. Vom discuta mai intai si cu dumnealui, pentru ca suntem hotarati sa construim impreuna, nu sa ne dam la picioare.


6.Se spune ca numirea in functia de subprefect a domnului Daniel Moruzi este rezultatul unei asocieri in plan economic cu fratele acestuia. Cat adevar exista ?

Raspunsul este foarte simplu. Oricine este interesat de activitatea economica a cuiva poate accesa orice date de la Registrul Camerei de Comert, pentru a verifica actionariatul si partenerii in diferite afaceri. Nu voi nega ca de aproape 2 ani sotia mea este asociat intr-o firma cu sotia domnului Florian Moruzi. Aceasta este singura legatura economica dintre noi doi. Dar vreau sa va spun ca, din punctul meu de vedere, cea mai importanta legatura intre doua persoane este cea de prietenie, dincolo de orice aspect mercantil sau economic. Daca ar fi fost sa ma gandesc la o numire de subprefect pe interese economice, credeti-ma ca chiar m-as fi gandit la alte persoane. Daca ar fi fost sa facem o numire din interese de prietenie, am fi putut, pentru ca, pe langa multi dusmani pe care ii am, am si foarte multi prieteni. Insa numirea domnului Moruzi a fost ca o incercare de a aduce ceva in plus la interesul botosanenilor. Cand spun acest lucru ma bazez pe faptul ca, asa cum l-am cunoscut eu pe domnul Moruzi, stiu ca este un tanar ambitios, bun profesionist, a muncit pentru statul roman mai multi ani de zile. La Prefectura este o echipa tanara, Paul Secrieru are aproximativ aceeasi varsta. Domnul prefect nici el nu este in  varsta. M-am gandit la un om din Botosani, va rog sa ma credeti, si din motivul de a da un semnal de reconciliere cu Institutia Prefectului. Daca ar fi fost altfel, mi-ar fi fost usor sa numesc un om din Botosani, Darabani, care mi-ar fi fost mai aproape decat Daniel Moruzi, sau sa numesc un taliban nemultumit de actuala conducere a Prefecturii. Aceasta numire impleteste in mod fericit profesionalismul domnului Moruzi, tineretea si ambitia lui cu nevoia botosanenilor, dar impleteste toate astea si cu dorinta mea de parlamentar de Botosani, de a da un semnal de reconciliere cu Institutia Prefectului.


7.Se spune ca exista niste animozitati intre dvs. si prefectul Cristian Roman. Personal, doriti inlocuirea acestuia? Care este parerea dumneavoastra despre activitatea lui?

Voi incerca sa fiu foarte direct, dar trebuie sa fac si o referire istorica. In 2007 am pus serios umarul la inlocuirea domnului prefect din functia pe care o detinea in momentul respectiv, si anume cea de prefect din partea PNL, bineinteles independent politic. Atunci am cerut acest lucru datorita faptului ca domnul prefect a avut atunci o anumita implicare intr-o zona politica. Nu a avut legatura cu calitatile umane ale domnului prefect sau cu profesionalismul lui, ci doar pe considerentul implicarii in activitatea politica a unui partid, lucru ce mi-a fost confirmat prin numirea sa in functia de prefect de acea formatiune politica in 2009. Personal, nu am ce ii reprosa in legatura cu activitatea din Prefectura, in momentul de fata. Doresc ca domnia sa sa aiba si puterea, si energia si sustinerea necesare sa faca ordine, prin prerogativele pe care le are, in administratia botosaneana si sa sprijine cat poate proiectele locuitorilor, ale primarilor, ale oamenilor de afaceri din Botosani.
Revenim la intrebarea cu inlocuirea dumnealui. Este adevarat ca in zilele de joi si vineri, saptamana trecuta, s-a incercat o negociere din partea PDL, care in schimbul prefecturii de Ilfov, oferea alte 5 prefecturi, cu conditia de a renunta la prefectura de Ilfov. In acel moment intra in discutie si prefectura de Botosani, astfel ca au aparut si zvonurile in presa din Botosani. Din moment ce nu s-a renuntat la prefectura Ilfov, in schimbul a alte 5 prefecturi, am considerat ca nu avem niciun motiv ca la Botosani sau in alte judete sa sustinem schimbarea prefectilor.
Pacat as spune, pe aceasta perioada a celui de al doilea mandat al domnului prefect, eu personal nu am ce sa ii reprosez. Domnul prefect a inteles ca menirea sa in aceasta functie este cea de coordonator administrativ, ca trebuie sa isi faca treaba ca prefect, sa ajute oamenii de afaceri, comunitatea locala.


8.Intentioneaza independentii sa formeze o noua formatiune politica?

Nu voi nega ca aceasta discutie a existat in urma cu aproximativ 1,5 - 2 luni, este un proiect la care se gandeau mai multi colegi. Ca o parere personala, eu cred ca am fi mult mai eficienti ca si independenti, pentru ca suntem in situatia in care am vazut ca populatia Romaniei nu prea mai da credit partidelor politice, care au dezamagit electoratul romanesc. Este momentul sa apara o clasa politica care sa aiba ca stapan doar alegatorul, nu liderii unor partide politice, sa se implice mai mult in viata politica. Insa, sa nu scoatem din context ce s-a intamplat in Franta si Italia, unde sunt la guvernare partide politice infiintate recent sau relativ recent. Probabil ca niste studii sociologice bine concentrate ne vor spune daca este momentul ca in Romania sa apara un partid politic nou sau nu.

9.Cati primari, din cei cu care ati colaborat, credeti ca ar adera la noua formatiune?

Nu am de ce sa va ascund ca am purtat discutii cu aproximativ 90% din primarii din Botosani. In urma discutiilor, in momentul de fata, cel putin 20 si-au aratat disponibilitatea de a demisiona din functiile pe care le detin in calitate de reprezentanti ai unor partide politice si sa ramana independenti. Cei mai multi provin de la PNL, cei mai putini de la PDL.   Sa stiti ca primarii nu gandesc neaparat din prisma conducatorului politic. Primarii gandesc prin prisma nevoilor reale pe care le au localitatile pe care le conduc. Cand vede ca partidul nu poate sa-l ajute, cere sprijin in alta parte!

10.In plan personal, ce va doriti pentru 2010?

In plan personal, imi doresc sanatate pentru mine, pentru sotia mea si pentru copilul meu, putere de munca pentru a ajuta cat mai mult cetatenii din colegiul meu, dar si din intregul judet Botosani.

 


 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

astăzi, 20:47

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

astăzi, 20:16

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

astăzi, 19:45

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...