30 de angajati de la Spitalul de Psihiatrie au plecat la munca in strainatate

30 de angajati de la Spitalul de Psihiatrie au plecat la munca in strainatate
Salariile mici pe care le iau in tara ii determina pe tot mai mult angajati din sistemul sanitar sa ia calea strainatatii. La Spitalul de Psihiatrie, anul acesta, circa 30 de persoane si-au luat concediu fara plata, pentru un an de zile si au ales sa munceasca in straintate, in speranta unui trai mai bun.

Persoanele care au plecat provin din randul asistentelor medicale, ingrijitoarelor si infirmierelor.

Asa cum se intampla de cele mai multe ori, dupa ce se incheie perioada de concediu fara plata, multi renunta sa se mai intoarca in tara si prefera sa ramana sa munceasa peste hotare, unde sunt platiti chiar si de zece ori mai bine.

Managerul Spitalului de Psihiatrie, Gabriel Oprisanu, sustine ca posturile ramase libere, prin plecarea personalului, au fost acoperite prin angajari, pe perioada determinata, sau prin redistribuire de personal de la spitalele din judet care s-au desfiintat, in acest sens fiind preluate 12 persoane, in special ingrijitori si infirmiere.

“Aceasta situatie dificila face ca exodul halatelor albe, cum l-am numit noi, sa fie extrem de important, atat la nivel de Botosani, cat si la nivel national. Sunt foarte multe cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate, am o informatie ca la nivelul Directiei de Sanatate Publica ar fi venit aproximativ 200 de certificate, ceea ce inseamna ca 200 de angajati din sistemul sanitar din Botosani doresc sa plece in afara tarii unde sanatatea este mult mai bine platita si recunoscuta munca grea pe care o desfasoara acesti oameni. La noi in unitate de la inceputul anului si pana in prezent intre 25 si 30 de persoane au depus solicitari de concedii fara plata, care conform contractului colectiv de munca poate fi acordat pe o perioada de maxim un an. Consider ca, desi acesti oameni parasesc sistemul de la noi din tara, se duc cu siguranta undeva unde le este mai bine. Cel putin din punct de vedere financiar", a spus Gabriel Oprisanu, managerul Spitalului de Psihiatrie.

El sustine ca daca managerii unitatilor sanitare ar avea la dispozitie parghii legale pentru a plati angajatii din sistem dupa performanta si dupa volmul de munca depus, situatia ar fi cu totul alta.

“Si noi poate ca si manageri am putea diferentia activitatea in functie de complexitatea muncii, dar legislatia nu permite. Am putea plati pe cei care muncesc mai mult si mai greu, mai bine, dar legislatia nu permite. Am inteles ca exista unele discutii privind modificarea legislatiei din acest punct de vedere", a precizat Oprisanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
286

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
355

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
806

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...