30 august 2009
VALI RACILA, nonconformismul in slujba OMULUI!
Prin acordurile sale, Vali Racila se apropie de blues-ul original, cel cantat pe plantatiile de bumbac, spun specialistii. "Sunt infectat cu trei microbi: muzica, teatru si lucrul cu persoane cu nevoi speciale", obisnuieste sa spuna Vali Racila.
De cantat, a cantat de cand se stie. Teatru a jucat 22 de ani pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani. Cel de-al treilea microb, insa, i-a marcat definitiv viata. Psiholog de profesie, dupa ce ani multi, in Botosani, a stat alaturi de copiii cu dizabilitati, Vali Racila a coborat de pe scena Teatrului Eminescu si a plecat intr-un sat. Psiholog la Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Racaciuni, judetul Bacau. Mai mult...
30 august 2009
Bebeluş cu greutate record la Botoşani
Bebeluş cu greutate record la BotoşaniUn copil cu o greutate de 6.800 de grame şi o lungime de 58 de centimetri a fost adus pe lume sâmbătă la Maternitatea din Botoşani. Micuţa este al zecelea copil al Liviei Rodica Muntianu, de 39 de ani, din comuna Leorda, şi a fost născut prin cezariană. Ultima naştere a unui copil gigant la Maternitatea din Botoşani a fost înregistrată pe 22 iulie 2008. Atunci, o femeie în vârstă de 39 de ani a născut o fetiţă de 6.450 de grame.
30 august 2010
DAN MORUZI: "Dati-mi voie sa devin functionarul public care am jurat ca voi fi!"
”Va scriu astazi aceste randuri cu dorinta sincera de a arata ca guvernul poate actiona in teritoriu mai aproape de cetateni. O administratie publica locala eficienta se vede si in alte momente decat cele festive in care inauguram santiere sau facem fotografii de grup cu ministri. Eu fac parte din generatia celor care au foarte putina rabdare cu functionarii ambalati in promisiuni sforaitoare. Imi doresc actiuni clare, efecte concrete si oameni deschisi colaborarii. Daca am ales astazi sa ma adresez tuturor beneficiarilor de servicii publice furnizate de Prefectura Botosani este si pentru ca am simtit cum se mimeaza incarcarea mea cu sarcini de serviciu. Vin, deci, acum si va spun ca sunt nevoit sa iau atitudine tocmai pentru a nu ramane in memoria dumneavoastra drept subprefectul care a incasat doar salariul. In acelasi timp, cred ca abordarea constructiva este singura capabila sa aduca plus valoare”, a transmis Dan Moruzi, noul subprefect de Botoșani.
30 august 2011
Mostenirea unei societati falimentare: Familiile prospere de la Nova Apaserv!
Figureaza in topul societatilor cu cele mai mari datorii, dar ar putea candida pentru un clasament al firmelor falimentare cu sefi bogati! Defuncta Apa Grup a lasat mostenire actualei Nova Apaserv o gramada de sefi, aproape toti dublati de sotiile lor, impreuna cu care castiga salarii frumusele... In anul 2010, societatea Apa Grup a condus detasat topul firmelor din judetul Botosani cu cele mai mari arierate la bugetul consolidat al statului. Potrivit datelor Directiei Generale de Finante, la sfarsitul anului trecut, societatea, care intre timp a intrat in insolventa, inregistra arierate colosale, de peste 89 de milioane de lei. Din cate se pare insa acest aspect nu a avut vreun impact asupra salariilor, cel putin cele ale sefilor, tinand cont ca sumele incasate lunar ar fi starnit invidia multor salariati botosaneni. De mentionat ca vechea conducere de la Apa Grup este si noua conducere de la Nova Apaserv. Mai mult...
30 august 2012
Catalin Flutur, laudat de presedintele CJ: “Intr-adevar dumnealui este un om politic serios si a facut ceva pentru municipiul Botosani”
Presedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu, are numai cuvinte de lauda la adresa fostului primar al municipiului Botosani, Catalin Flutur. Turcanu apreciaza ceea ce a facut fostul edil sef pentru municipiul Botosani si pentru cetateni si ,totodata, apreciaza si activitatea pe care acesta o are acum in Consiliul Judetean, de pe pozitia de consilier judetean. “Vreau sa ii multumesc domnului Catalin Flutur pentru atitudinea pe care o are si respecta Consiliul Judetean, respecta proiectele cetatenilor si a fost de la inceputul infiintarii acestui Consiliu alaturi de toate proiectele pe care noi le-am propus. Demonstreaza ca intr-adevar dumnealui este un om politic serios si nu vine in plenul CJ sa faca opozitie. Nu putem arunca cu pietre intr-un om care a facut ceva pentru municipiul Botosani. Lucrurile se vad , ii urez succes noului primar sa faca mai mult, ca de asta e competitie", a spus Florin Turcanu.
30 august 2012
Protest al angajatilor de la Sectia de Psihiatrie
Mai multi angajati care fac parte din personalul nemedical al Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Judetean vor picheta, vineri, timp de doua ore, sediul Prefecturii Botosani.
Salariatii unitatii sanitare sunt nemultumiti de lipsa de implicare a conducerii unitatii in rezolvarea mai multor cerinte ce privesc sporurile salariale. Si la inceputul acestui an, imediat dupa comasarea cu Spitalul Judetean, angajatii de la Psihiatrie au fost nemultumiti de faptul ca le-au fost taiate anumite sporuri, motivul invocat de conducere fiind datoriile pe care Spitalul de Psihiatrie le avea.
30 august 2013
Cătălina Lupaşcu, la plecarea din ISJ: "Am fost o echipă cu bune şi cu rele"
Noul viceprimar al municipiului Botoşani, Cătălina Lupaşcu, va începe de luni activitatea la Primărie. Ea urmează a avea o întâlnire şi cu primarul Ovidiu Portariuc, pentru a i se comunica atribuţiile pe care le va avea. Cătălina Lupaşcu a mers vineri la Inspectoratul Şcolar Judeţean, unde şi-a încheiat activitatea de inspector general adjunct. "De luni încep activitatea la Primăria municipiului Botoşani. Până la ora actuală nu am avut discuţii cu domnul primar având în vedere că îmi finalizez activitatea la Inspectoratul Şcolar, fiind ultima zi aici. Am fost o echipă cu bune şi cu rele şi desigur atunci când apar aceste momente îi simţi aproape pe toţi colegii tăi şi când spun toţi mă refer într-adevăr la toţi colegii mei din echipa de inspectori şcolari şi din echipa personalului nedidactic şi didactic auxiliar", a spus Cătălina Lupaşcu.
30 august 2014
Miorcanii familiei Pillat continuă să doară: Numai comuniştii sunt de vină?
Hăituiţi de comunişti, aruncaţi în puşcării sau în domiciliu forţat, cenzuraţi, furaţi, chinuiţi! Ion şi Maria cu copiii lor, Dinu (alături de soţia lui, Cornelia) şi Pia. Monica, fiica lui Dinu şi a Corneliei, vieţuitoare a timpului prezent. Un pomelnic din miile de jertfe ale neamului românesc. Coborâtoare directă din neamul Brătienilor (mama poetului Ion Pillat era fiica marelui liberal Ion Brătianu), familie de intelectuali, poeţi, artişti. Familie de mucenici în comunism, o moştenire ignorată şi aproape distrusă astăzi! Ion Pillat a fost un om politic important al vremii sale, a deținut funcții înalte în stat (deputat liberal în două mandate, secretar al delegații române la Conferința de Pace de la Paris etc.), a fost un poet foarte apreciat, a condus câteva reviste literare și în 1936 a primit premiul național pentru literatură, fiind ales membru corespondent al Academiei Române. Se stinge din viaţă în 1945, după ce regimul comunist i-a confiscat numeroase proprietăţi şi poezia i-a fost scoasă din toate manualele și cărțile oficiale.
Dinu Pillat face închisoare din 1959 până în1964. Arestat în 1959, Dinu a fost cap de listă, împreună cu Noica, în aşa-numitul "Proces al Intelectualilor", fiind condamnat la 25 de ani de muncă silnică şi la 10 ani de degradare civică pentru "crima de uneltire împotriva ordinii sociale". Petrece în puşcărie 5 ani şi 4 luni.
Bunicul lui Ion Pillat, Nicu Vizitiu-Pillat, a fost arendaș și mai târziu proprietar al moșiei Miorcanilor, pe care a lăsat-o moștenire celor doi fii ai săi (Gheorghe Pillat și Ion N. Pillat – tatăl poetului Ion Pillat). În memoria tatălui lor, cei doi fii au ctitorit pe la 1870 Biserica din Rădăuți. Tatal poetului Ion Pillat, Ion N. Pillat, un cunoscut moşier şi parlamentar al regatului independent de atunci, a construit pe moşia cumpărată la Miorcani un conac (pe o veche construcţie din anii 1830-1832), unde venea adesea cu familia pentru a petrece puţinul timp liber. Dupa moartea poetului, conacul a rămas fiului său, Dinu Pillat. Mai mult...
30 august 2014
Circ în Consiliul Local, cu vot secret şi ameninţări!
Validarea unui nou consilier în Consiliul Municipal Botoșani, după demisia lui Marius Cristescu, a stârnit polemici între consilieri. Cătălina Lupașcu a propus ca votul pentru alegerea lui Mihai Cristinel Brumă, următorul pe listă, să fie unul secret. După exprimarea votului secret, consilierul Mihai Tincu a anunțat că, în fapt, comisia nu va valida rezultatul, pentru că au existat buletine de vot pe care existau anumite semne. "Patru voturi au fost anulate intrucat prezentau semne distinctive de natura sa identifice consilierul care si-a exprimat votul", a spus Tincu.
Înainte de vot, Gheorghe Ursuleanu a amenințat că, dacă nu va fi validat în funcție noul consilier, partidul din care face parte, PP-DD, va face plângere penală aleșilor locali. Mai mult...
30 august 2015
Plăcintă de Cartea Recordurilor, preparată de mai multe botoșănence
Zeci de gospodine iscusite din toate colturile tarii au venit la Festivalul placintelor, sa-i cinsteasca pe trecatori cu tot felul de bunatati. Vedeta a fost o imensa placinta "Poale-n brau", care a masurat nu mai putin de 20 de metri lungime si a cantarit o tona. Cu ea, organizatorii spera sa intre in Cartea Recordurilor. La placinte inainte! Sub acest indemn, o multime de pofticiosi au impanzit inca de sambata dimineata Parcul National din Bucuresti. Si n-a fost unul care sa nu se opreasca pret de cateva minute sa admire uriasa placinta "Poale-n brau".
De prepararea ei s-au ocupat 10 bucatari iscusiti din Botosani, care au folosit 350 de kg de faina, 300 de oua, 15 kg de drojdie, 200 de kilograme de vaci, sare, zahar si, obligatoriu, mult suflet.
Elena Timofte, gospodina din Tocileni, judetul Botosani: "Placintele "Poale-n brau" pentru noi reprezinta gustul copilariei, pe care l-am gasit la strabunici si bunici. De cand si de unde vine...probabil dintotdeauna, din ce reprezinta traditie pentru satul romanesc."
Si pentru ca pe 31 august este ziua limbii romane, gospodinele s-au gandit sa picteze placinta in culorile steagului Romaniei. Iar pentru asta au folosit dulceata de afine, capsuni si caise. Rezultatul este spectaculos. Dupa mai bine de 20 de ore de munca, placinta a fost, in sfarsit, bine coapta, spre bucuria trecatorilor, imbiati de arome.
30 august 2016
S-au înmulţit câinii pe străzile din Botoşani. Fetiţă atacată în centrul oraşului!
Numărul câinilor comunitari s-a înmulţit în ultima perioadă pe străzile din municipiul Botoşani, aceştia putând fi văzuţi chiar şi în zonele centrale ale urbei, intens circulate. O spune Eugen Ţurcanu, directorul Direcţiei Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA), care susţine că din ce în ce mai multe sesizări au fost primite pentru a se interveni cu firma de ecarisaj pentru capturarea maidanezilor. În urmă cu câteva zile o fetiţă a fost muşcată de un câine comunitar în zona Pieţei Centrale.
Reprezentanţii DSPSA au fost sesizaţi de cetăţenii din zonă de incident şi împreună cu firma de ecarisaj au acţionat şi au capturat patrupedul. “Din păcate în ultima vreme primim din ce în ce mai multe sesizări, s-a înmulţit numărul acestora pe raza municipiului Botoşani şi încercăm prin firma de ecarisaj să stopăm cât putem acest fenomen. Din păcate observ că cei din zona de ONG-uri sunt din ce în ce mai puţin implicaţi în fenomenul acesta, după ce ani de zile s-au implicat, au pus umărul acum s-au scindat şi nu mai reuşim să colaborăm cu ei cu promisiunea de a ne aduce hrană în mod constant", a declarat Eugen Ţurcanu, directorul DSPSA.
30 august 2017
Legea e de vină: pomenire în mijlocul parcării pentru victima crimei de săptămâna trecută! Sub supravegherea poliţiştilor şi jandarmilor
Dacă intenţionaţi să organizaţi o slujbă de pomenire sau o citire colectivă a cărţilor religioase în faţa blocului în care locuiţi, în parcare sau în faţa Palatului Administrativ, nu vă temeţi de amenzi pentru că manifestările cu caracter religios nu sunt sancţionabile. Ba chiar beneficiaţi şi de protecţia autorităţilor. Aceasta este concluzia după ce s-a întâmplat în Centrul Vechi al municipiului Botoşani, miercuri, în anul de graţie 2017.
Rudele şi cunoscuţii victimei accidentului din urmă cu o săptămână au organizat o slujbă religioasă de pomenire a decedatului, chemând şi pe preotul Gheorghe Acatrinei de la Biserica Sf. Spiridon. În jur de 50- 60 de cetăţeni de etnie rromă, printre care şi şefa Biroului pentru Rromi din Instituţia Prefectului, Semiramida Balan, dar şi romi din alte judeţe, au patrulat prin zona parcării din faţa fostului cinematograf Luceafărul, purtând vase cu mâncare, apă de sfinţit, sucuri, apă minerală, toate înghesuite pe o masă amplasată fix în locul unde miercurea trecută, Iulian B. era călcat cu maşina de Vasile G. "Ne-au cerut aprobarea manifestării publice- noi am încadrat-o ca manifestare publică aşa cum a fost descrisă ea, cu caracter religios şi am refuzat solicitarea. Am analizat aspecte de loc, de dată, de gestiune a întregii adunări şi am ajuns la concluzia că o respingem. Noi în Primărie avem o comisie de avizare a manifestărilor publice. Această comisie are loc şi cu prezenţa Jandarmeriei şi a Poliţiei Municipale şi în unanimitate am decis să nu aprobăm manifestarea", explică viceprimarul Cosmin Andrei.
Deci manifestarea nu a fost aprobată, în forma în care a fost solicitată- cu mese întinse, cu trafic blocat, cu maşini evacuate. Dar s-a desfăşurat totuşi acea slujbă de pomenire din Centrul Vechi, sub ochii poliţiştilor şi a jandarmilor. Cum aşa? Simplu. Legea 60 arată la articolul 3 următoarele:
30 august 2017
Postul de inspector școlar adjunct al IȘJ, râvnit de trei persoane. Cine a fost numit!
Mai multe persoane s-au arătat interesate de ocuparea celui de-al doilea post de inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani. Potrivit unor surse, la selecția organizată de Ministerul Educației în vederea ocupării postului, în anul şcolar 2017-2018, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar, s-au înscris trei inspectori școlari.
Înscrierile s-au făcut direct la Cabinetul Ministrului Educației, motiv pentru care la nivel local nu a fost oferită nicio informație din partea reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean vizavi de candidaturile depuse. Numirea prin Ordin de ministru, pentru o perioadă de 60 de zile, a venit zilele acestea pentru Otiliea Sandu, cea care de altfel a ocupat postul de adjunct după ce Gabriel Hârtie a promovat concursul pentru inspector general şi care a participat la selecţia organizată de Minister.
30 august 2018
Cum se calculează "apa de ploaie" pe factura ta
Daniel Zdrânc, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, explică cum trebuie calculată şi facturată preluarea apelor pluviale în sistemul de canalizare. Într-o postare pe Facebook, secretarul de stat, vicepreşedinte ANRSC, Daniel Zdrânc a detaliat modul de calcul al apei pluviale, cunoscută şi sub numele „apă de ploaie/apa meteorică”, plătită de consumatori în factura emisă lună de lună.
„O parte a cantităţilor de ape meteorice (precipitaţiilor) care cad pe proprietatea utilizatorilor sunt preluate în sistemul public de canalizare împreună cu apele uzate menajere. Tarifarea acestui serviciu (care apare pe factură ca şi “apa-meteo”) ţine cont nu doar de preluarea în sistemul de canalizare, ci şi de faptul că, împreună cu apele uzate, trebuie epurate înainte de a fi redate mediului înconjurător. Conform prevederilor normative în vigoare, “cantitatea de apa meteorică preluată la reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii de apă meteorică, transmisă de A.N.M. pentru luna anterioară facturării, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, dovedite de fiecare utilizator şi cu coeficienţii de scurgere recomandaţi de SR EN 1846–2:2006. Suprafaţa totală construită şi neconstruită luată în calcul este cea dovedită de clienţi, de regulă prin extrasul CF prezentat la încheierea contractului. Dacă această suprafaţă a suferit modificări în timp (înstrăinări de teren etc), este necesară reactualizarea anexei contractului de furnizare a apei…”.
30 august 2019
Moment istoric! Doi botoșăneni, convocați la echipa națională de fotbal!
Mihai Bordeianu a fost convocat în premieră la echipa națională de fotbal, și va evolua, sub comanda selecționetului Cosmin Contra, în dubla cu Spania și Malta. Mijlocașul defensiv născut în Dorohoi a ajuns la CFR în iarna anului 2017, cedat de FC Botoșani pentru 200.000€.
Mihai are două titluri de campion național, cu CFR. Pe lângă Bordeianu, la națională a fost convocat și botoșăneanul Florin Andone, care evoluează în Premier League, la Brighton.
30 august 2020
Acțiunile anti-COVID ale forțelor MAI continuă. Opt amenzi aplicate în acest weekend
În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost continuate acţiunile de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, impuse pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov-2 și s-au aplicat opt amenzi.
La cele șase acțiuni punctuale, organizate și desfășurate ieri, 29 august, pe raza județului, au participat polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, polițiști locali, jandarmi, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Direcției Sanitar-Veterinare si Direcției de Sănătate Publică. S-a acționat în zonele aglomerate din județ, în zonele pietonale, târguri și piețe, terase dar și în mijloacele de transport în comun.
30 august 2021
Un adăpost de animale și 15 tone de furaje s-au făcut scrum. Aprinderea ar fi fost intenționată
Un adăpost de animale și aproximativ 15 tone de furaje au ars, în noaptea de duminică spre luni, într-o gospodărie din orașul Flămânzi. Evaluarea pompierilor arată că aprinderea ar fi fost intenționată, transmite Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU). Potrivit sursei citate, evenimentul a fost semnalat în jurul orei 3:00. La fața locului au fost direcționate două echipaje ale Punctului de Lucru din Flămânzi și Detașamentului de Pompieri din Botoșani, cu două autospeciale cu apă și spumă, dar și voluntarii din oraș.
30 august 2022
Reparații promise pe ruta Vorona – Tudora. „În următoarele două săptămâni se va interveni cu plombări și asfaltări”
Conducerea Consiliului Județean (CJ) promite efectuarea unor lucrări de reparații, în următoarele două săptămâni, pe ruta Vorona – Tudora. Intervențiile sunt necesare pentru acoperirea cavităților formate în asfalt, o problemă agravată de devierea traficului de pe Drumul Național 28 Botoșani – Târgu Frumos. În ședința ordinară de săptămâna trecută a CJ, consilierul județean Viorel Iliuță, liderul grupului PNL din cadrul deliberativului, a solicitat Direcției Județene de Drumuri și Poduri să intervină pe tronsoanele degradate de pe această rută și pe o porțiune rămasă neasfaltată.
30 august 2023
Noul manager al Spitalului „Mavromati” cere reorganizarea „din temelii” a Maternității: „Trebuie să umblăm un pic la mentalitate”
În urma celor petrecute la Maternitatea din Botoșani, noul manager al Spitalului Județean „Mavromati”, dr. Monica Adăscăliței cere „reorganizarea din temelii” a acestei secții. Noul manager al unității spitalicești a declarat într-o conferință de presă că, în cele câteva zile de la numirea sa pe această funcție, a demarat verificări în întreg spitalul, nu doar la Maternitate. Un prim pas pe care aceasta îl are în vedere este trimiterea către Ministerul Sănătății a unei noi organigrame cu reorganizarea Spitalului Județean, dar și restructurarea numărului de paturi. „Noi pe 31 august vom trimite către Minister o nouă organigrană și o nouă structură a Spitalului Județean Mavromati, o reorganizare pe mai multe paliere, dar primordială este situația de la Maternitate, unde vom reorganiza din temelii, adică organizatoric și structural. Noi avem la nivelul județului Botoșani 1538 de paturi, iar noi le avem distribuite pe toate secțiile Spitalului Mavromati. În momentul în care avem secții cu adresabilitate foarte mare înseamnă că numărul de paturi nu este suficient și în colaborare cu medicii șefi, cu directorul medical, am hotărât reorganizarea numărului de paturi pe anumite secții pe care adresabilitatea este foarte mare pentru a nu fi probleme la internare”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Tot cu privire la situația de la Maternitate, Monica Adăscăliței a spus că trebuie schimbată modalitatea de adresare a cadrelor medicale către pacienți. „Nu am reușit să vorbesc cu întreg personalul din cadrul Maternității, dar trebuie schimbată modalitatea de adresare către pacienți. Atât personalul medical are drepturi și obligații, cât și pacientul are drepturi și obligații. Acel dialog între pacient și personalul medical trebuie să fie decent de ambele părți”, a adăugat dr. Monica Adăscăliței.
30 august 2023
De ce dorm medicii de gardă? „Odihna e permisă, lipsa de reacție - nu!”
Lipsa de reacție a medicilor în timpul gărzilor nu se rezumă la cazurile recente, de la Urziceni și Botosani, reclamă pacienți si asociații ale acestora. „În gardă nu dormi”, subliniază chiar unii medici, în timp ce alții acuză supraîncărcarea și explică de ce e permisă odihna. De ce dorm medicii de gardă? „Odihna e permisă, lipsa de reacție - nu!”
Chiar și așa, lipsa de reacție nu nu are nicio scuză, fie că medicul doarme, fie că nu intervine la pacientul altui doctor, admit la unison cadrele medicale consultate de Europa Liberă.
Asta în contextul cazului de la Urziceni - unde o femeie a născut pe trotuar, după ce nu a fost văzută de medicul de gardă - și, mai ales, al tragediei de la Botoșani. Aici, timp de șapte ore medicul de gardă nu i-a acordat nicio îngrijire Alexandrei, tânăra de 25 de ani care a murit în spital.
„Nu mai am aer”, ultimele cuvinte ale Alexandrei, tânăra de 25 de ani care a murit la maternitatea din Botoșani au devenit sloganul protestelor organizate zile la rând în fața Maternității din Botoșani.
Medicul poate lua o scurtă pauză după o operație complicată sau după activitate foarte intensă, dar lucrurile devin mai delicate când epuizarea