Intr-un comunicat remis www.stiri.botosani.ro, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta
Nicolae Iorgaal Judetului Botosani doreste sa informeze cetatenii ca se pot baza pe profesionalismul cadrelor aflate in timpul misiunilor dificile, atunci cand intervin pentru inlaturarea efectelor produse de dezastre.
Acest lucru s-a realizat prin imbunatatirea managementului apararii impotriva dezastrelor, prin actiuni de identificare a surselor de riscuri potentiale cu urmari distructive majore asupra populatiei, infrastructurii si mediului, adaptarea si perfectionarea bazei legislative in concordanta cu cerintele integrarii in NATO si UE.avand ca scop “sa limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populatiei sau resurselor teritoriului, prin protectie directa sau micsorand eficacitatea atacurilor aeriene. Conceptul de protectie civila a evoluat de la “aparare pasiva la “aparare locala antiaeriana in anul 1952, apoi “aparare civila in 1978 si “protectie civila in 1996.
Protectia Civila a luat fiinta prin Inaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 sub denumirea de “aparare pasiva
Schimbarile produse in societatea romaneasca intre 1996 – 2004 au dus si la modificarea legislatiei in domeniu prin elaborarea Legii nr. 481/2004 care este in concordanta cu principiile, scopurile si obiectivele prevazute in Strategia Internationala pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptata de Adunarea Generala ONU precum si cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene in domeniu.
Protectie civila reprezinta un ansamblu integrat de activitati specifice, masuri si sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu character umanitar si informare publica, planificare, organizate si realizate potrivit legii, in scopul prevenirii si reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejarii populatiei, bunurilor si mediului impotriva efectelor negative ale situatiilor de urgenta, conflicte armate si inlaturarea operativa a urmarilor acestora si asigurarea conditiilor necesare supravietuirii persoanelor afectate.
Dintre atributiile protectiei civile se pot enumera : identificarea riscurilor existente in diferite zone; informarea si pregatirea preventiva a populatiei cu privire la pericolele la care este expusa si regulile de comportare; organizarea interventiei in situatii de urgenta; alarmarea populatiei despre iminenta producerii unui pericol; inlaturarea efectelor negative ale dezastrelor si asanarea teritoriului de munitia ramasa neexplodata din timpul conflictelor armate.
Masurile de protectie civila se realizeaza din timp la diferite niveluri organizatorice, zone, localitati si catre toate organismele cu responsabilitati strabilite prin lege. La nivelul judetului Botosani coordonarea realizarii acestor masuri este asigurata catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Nicolae Iorga al judetului Botosani prin Serviciul de Protectie Civila.
In conditiile existentei riscului producerii unor dezastre, cutremure, inundatii, alunecari de teren, accidente diverse, epidemii, cetateanul are dreptul la protectie care trebuie sa fie asigurata de oameni competenti, desigur cu sustinerea celor ce traiesc in zonele de risc. Si asta pentru ca o populatie bine pregatita va fi mai putin luata prin surprindere de un eveniment inopinat, va actiona cu mai multa precizie si promptitudine si va reveni mai repede la starea de normalitate. Informarea si executarea corecta exercitiilor de protectie civila duce la reducerea starii de teama, nesiguranta si panica a oamenilor, in cazul unei situatii de urgenta si cresterea increderea si respectul fata de autoritati.
Si in 2009 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Nicolae Iorga al judetului Botosani va continua sa-si concentreze eforturile si resursele pentru a constientiza, instrui si apara populatia", declara plutonier Dorina Lupu, subofiter relatii publice din cadrul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta
Nicolae IorgaBotosani.