Dacă, în anul 1990, Detaşamentul de Jandarmi Botoşani funcţiona ca subunitate a Brigăzii 16 Jandarmi Bacău şi avea o structură restrânsă, formată din comandant, locţiitorul acestuia, un subofiţer administrativ, unul tehnic, o grupă de comandă şi trei plutoane, fiecare cu câte trei grupe, odată cu înfiinţarea batalionului numărul de militari a crescut, iar misiunile s-au diversificat, ceea ce a necesitat şi o adaptare structurală. În contextul în care, după anul 1989, la nivelul întregii ţări s-a constatat o creştere a frământărilor şi manifestărilor sociale, s-a conştientizat tot mai mult necesitatea profesionalizării armei, fiind făcute demersuri consistente în acest sens. Un aspect important al acestui proces l-a reprezentat infuzia cantitativă semnificativă de militari angajaţi pe bază de contract, această categorie funcţionând ulterior ca o pepinieră pentru accesul în corpul subofiţerilor.
Odată cu intrarea in vigoare a noii Legi de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei la 13.03.2005 şi cu aprobarea unui nou stat de organizare, Jandarmeria botoşăneană, sub noua denumire de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani, şi-a redimensionat structurile şi activitatea, în funcţie de noile cerinţe şi sarcini atribuite de forurile în drept, fiind un garant al respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Modernizarea instituţiei a adus cu sine şi modificări în structura organizatorică a unităţii. Prin desfiinţarea obligativităţii stagiului militar au dispărut funcţiile de militari în termen din statul de organizare, dar şi cele de soldat şi gradat voluntar. Astfel, la sfârşitul anului 2006, toţi militarii angajaţi cu contract care îndeplineau condiţiile au fost trecuţi în rândul subofiţerilor. Acesta a fost un moment semnificativ în ceea ce priveşte creşterea standardelor calitative în selecţionarea şi formarea resurselor umane din structurile Jandarmeriei Române.
Astăzi, 1 iulie 2019, după 25 de ani de la înfiinţarea Batalionului 69 Jandarmi Botoşani, privim în urmă şi multiple emoţii ne animă. Privim cu mândrie şi respect la colegii care, încă de la înfiinţarea batalionului, şi-au adus o contribuţie importantă la buna funcţionare a acestuia şi la evoluţia ei spre o instituţie profesionistă şi apreciată. În acelaşi timp, ne gândim cu respect la cei care au trecut în rezervă şi cu care ne reîntâlnim de fiecare dată în momentele importante din viaţa unităţii.
Lor ţinem să le mulţumim, iar numele lor au meritat să fie rostite astăzi, în semn de apreciere şi recunoştinţă, la simpozionul desfășurat la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani în prezența domunului prefect Dan-Constantin Șlincu, a domnului Dorin Birta - vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani și a șefilor instituțiilor publice cu care inspectoratului cooperează în executarea misiunilor specifice.
Comunicat al Compartimentului Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul - IJJ Botosani