22 septembrie - O zi fara masina in Botosani!

22 septembrie - O zi fara masina in Botosani!

 O zi fara masina in Botosani!  

Astăzi, 22 septembrie 2009, în ultima zi a Săptămânii mobilităţii europene, se marcheaza "O zi fără maşină în oraşul meu!".

Activitatile din acest an s-au desfăşurat sub deviza "Pentru o calitate mai buna a aerului în oraşul nostru", având în vedere ca poluarea aerului  este una din cele mai mari provocari la nivel mondial.

Pina astăzi, 22 septembrie 2009, erau înscrise pe site-ul dedicat special Săptămânii Mobilităţii Europene, www.mobilityweek.eu, 1683 oraşe din întreaga lume şi 61 orase din Romania, ca oraşe participante la acest eveniment. Din judeţul Botoşani sunt înscrise municipiile Botoşani şi Dorohoi.

Iniţiativa "O zi fără maşină în oraşul meu" doreşte să atragă atenţia asupra faptului că aproape  40% din emisiile de dioxid de carbon (gaz cu efect de seră) provin din utilizarea maşinilor în oraşe. În mediul urban traficul rutier reprezintă principala cauză a poluării aerului, precum şi  o importantă sursă de zgomot.

Gazele de eşapament ale oricărui autovehicul  conţin substanţe chimice (dioxid de sulf, dioxid de azot, compuşi organici volatili, monoxid de carbon,  hidrocarburi aromatice, plumb) care au o influenţă negativă asupra sănătăţii omului (în special asupra persoanelor cu afecţiuni respiratorii şi cardiace).

În cadrul programului stabilit pentru marcarea "Săptămânii mobilităţii europene" 2009 de către Primăria municipiului Botoşani, în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani astăzi, la ora 11, se desfăşoară un marş demonstrativ cu biciclete şi role la care participa elevi şi cadre didactice din unităţile de învăţământ din municipiul Botoşani.

Marşul se desfăşoară pe următorul traseu: Colegiul Naţional A.T. Laurian – str. Cuza Vodă – intersecţia Casa Sindicatelor – Pietonalul Unirii – Parcul Mihai Eminescu.

"Acest marş are rolul de a promova o modalitate de transport urban alternativ: bicicleta - ca mijloc  de deplasare, sanatos, non-poluant si economic la serviciu, la scoala, in vacanta, la cumparaturi sau la sport. Trecătorii vor primi pliante informativ-educative despre beneficiile adoptării unor mijloace de transport mai puţin poluante", informeaza Narcisa Dumitriu, din cadrul Compartimentului Relaţii Publice şi Comunicare, Proiecte, Programe din cadrul APM Botosani.

.
 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...