22 aprilie - ZIUA PAMANTULUI!

Pe 22 aprilie 2009 se sărbătoreşte, pe plan mondial, Ziua Pământului – eveniment simbol al responsabilităţii civice în protecţia mediului. Această zi a fost iniţiată în anul 1970 de senatorul american Gaylor Nelson , la nivel naţional, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta faţă de mediu.

După 20 de ani, în anul 1990, evenimentul devine internaţional, fiind sărbătorit de peste 200 milioane oameni din 141 de ţări . După anul 1990, Ziua Pământului a fost sărbătorită şi în România.
Multe activităţi ale omului au afectat ireversibil pãrti ale mediului înconjurãtor. Dacã vom continua fãrã a lua nici un fel de mãsuri, pentru generatiile viitoare nu mai rãmâne mare lucru din mediul înconjurãtor. Echilibrul om - naturã începe sã disparã, iar ecologia încearcã, pe cât posibil, sã mai pãstreze ce încã mai avem.
Din acest motiv nu putem să rămânem indiferenţi faţă de schimbările majore care se produc în jurul nostru şi Ziua Pământului reprezintă cea mai bună ocazie de a ne lua un ANGAJAMENT faţă de planeta pe care locuim. Marile schimbãri încep chiar cu noi!

1. COLECTAŢI SELECTIV DEŞEURILE DE ACASĂ, ŞCOALĂ SAU DE LA SERVICIU ŞI PREDAŢI-LE UNITĂŢILOR SPECIALIZATE DIN JUDEŢUL BOTOŞANI http://www.apmbotosani.ro/Gestiune%20deseuri/Oferte%20colectare%20valorificare%20eliminare%20deseuri

2. COMPOSTAŢI!
Prin reciclarea deseurilor organice menajere, deseurilor verzi, garduri vii si deseuri de grãdinã se poate obtine un îngrãsãmânt natural care poate fi folosit în grădina dvs.
http://www.apmbotosani.ro/Proiecte_programe/Compost/Manual_compost.pdf
3. ECONOMISIŢI ENERGIA!
Scoateti din priza aparatele mici
Încarcatoarele de mobile/baterii/laptopuri/etc, monitoarele, televizoarele, practic toate aparatele care au mod de standby consuma chiar si atunci cand nu sunt folosite. Luate impreuna, aceste aparate considerate mici consuma atunci cand sunt in standby mai mult decat un frigider obisnuit. O solutie bună este sa le scoateti din priza atunci cand nu sunt folosite.
     Folosiţi becuri economice: acestea  reduc consumul de electricitate cu 80% fata    de un bec normal.
4. NU RISIPIŢI APA!
Apa este bunul cel mai de pret! Apa este nu numai necesarã vietii, ci este însãsi viatã, bogãtie fãrã seamãn pe pãmânt!
• familie obisnuita poate economisi pana la 6 mc de apa pe an daca nu lasa apa sa curga in continuu atunci cand spala vasele, cand foloseste apa pentru igiena personala sau cand spala masina.
• O caramida pusa in rezervorul vasului de toaleta reduce consumul de apa cu 15% - 40%, circa doi litri la o folosire.
• Un robinet defect (din care curge o picatura de apa pe secunda) pierde 25 de litri de apa pe zi, lucru care nu numai ca risipeste apa, dar si energia folosita pentru a epura acea cantitate de apa potabila.
4. CUMPĂRAŢI PRODUSE AUTOHTONE  - nu numai că ajută economia locală, dar va economisi energie, deoarece produsele nu au parcurs jumătate de planetă ca să ajungă la dumneavoastră.
5. NU LUATI PLASA!
Când mergeţi la cumpărături, luaţi cu dumneavoastră sacoşe de acasă.  Dacă luaţi pungi de plastic, folosiţi-le până când se uzează.!Cand mergeti la cumparaturi, purtati in poseta plase din material textil si evitati sa luati la fiecare cumparatura plase din plastic, chiar daca vi se ofera gratuit. Nu e nevoie de punguta de la farmacie cand cumparam o cutie de vitamina C, nici de pungi la 3 magazine de imbracaminte, daca deja avem o plasa unde incap toate articolele cumparate. Alegeti mereu cartonul, sticla sau metalul in locul plasticului.
Pungile de plastic nu sunt biodegradabile şi au la bază o sursă neregenerabilă – petrolul. www.nufipungas.ro
6. MERGEŢI PE JOS!

Incercati, daca locuiti la 15-20 minute de serviciu, sa va deplasati pe jos, in loc sa folositi masina. La fel pentru distantele mici pe care le aveti de parcurs. Evitaţi folosirea maşinilor – mergeţi pe jos, cu bicicleta sau folosiţi transportul în comun ori de câte ori este posibil. http://www.mobilityweek-europe.org/
DIRECTOR EXECUTIV
Ing. Sorin Grindei
Narcisa Dumitriu – purtator de cuvant APM Botosani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

astăzi, 19:03

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...

Accident pe drumul dintre Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 18:31

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produz în această după-amiază pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. La fața locului s-au deplasa...

Consiliul Județean Botoșani: Oferte depuse pentru 28 de microbuze ecologice școlare!

astăzi, 18:10

Pentru microbuzele hibride, ce vor fi achiziționate printr-o finanțare din Fondul de Mediu, a fost depusă o ofertă care se află în procedură de evaluare tehnică. În cazul microbuzel...