21 Martie – Ziua Mondială a Sindromului Down

  La nivel mondial, inițiativa unui zile dedicate sindromului Down a apărut încă din 2005. Începând din 2008, această zi a fost  recunoscută și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar din 2011 Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția ce stabilește data de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down.

Sindromul Down este o boală genetică, cromozomială. Acest sindrom este inclus în categoria deficiențelor asociate/multiple ceea ce înseamnă că persoanele care îl au prezintă o serie de particularități la nivel fizic, psihic, comportamental, afectiv și social. Cele mai vizibile pentru oamenii de rând sunt particularitățile fizice: capul este mai mic decât normal, aplatizat, ochii sunt apropiați, gura relativ mică, gâtul este scurt, iar mânile sunt mici cu degete scurte. Aspectul diferit poate fi sursă de discriminare, marginalizare, excludere socială.

 Dincolo de imaginea caracteristică acestor persoane, se află o altă realitate. Nu ne rămâne decât să ne facem timp să o descoperim. Persoanele cu sindrom Down ne seamănă în multe privințe: dispun de un potențial afectiv aparte pe care doresc să-l manifeste în mare parte din timp, sunt sociabili, vor să participe alături de ceilalți la diverse activități în care au șansa să își pună în valoare abilitățile.

Ziua de 21 martie este ziua în care este de dorit să ne gândim o dată în plus la persoanele cu sindrom Down, la difcultățile, dar și la reușitele pe care au. Dificultățile se pot datora limitărilor pe care le implică deficiența, dar și mediului educațional și social care este încă destul de reticent față de oamenii care au nevoie de condiții speciale pentru a atinge potențialul maxim de dezvoltare. Reușitele sunt rezultatul muncii în echipă, o echipă formată din persoana cu sindrom Down, familia acesteia și specialiștii implicați.

Nu este ușor nici pentru persoana cu sindrom Down să își depășească limitele, nici pentru familie să o susțină parmanent în această cursă, dar nici pentru specialiști. Meritul progreselor înregistrate aparține tuturor, deci toți sunt demni de respectul și aprecierea noastră. Acestea toate trebuie arătate prin atitudine și comportament și nu doar astăzi, ci în fiecare zi.

Biroul de Presa
Partidul Forta Civica
Presedinte Organizatia Persoanelor cu Dizabilitati
Cretu Ana-Maria
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Simulare Evaluare Națională și Bacalaureat 2025: Au fost anunțate programa și calendarul probelor din luna martie!

Tuesday, 4 February 2025

Potrivit calendarului, simularea probelor la Evaluarea Națională începe din 17 martie, iar la Bacalaureat, simularea examenelor se desfășoară în perioada 24-27 martie. „Au fo...

ISU Botoșani: Patru persoane și-au pierdut viața în incendii, în cursul lunii ianuarie!

Tuesday, 4 February 2025

Din nefericire, la Ripiceni, Răchiți, Călărași și Arborea, doi bărbați de 41 respectiv 69 de ani, dar și două femei de 77 si 82 de ani, și-au pierdut viața. Pompierii au constatat faptu...

Săptămână plină de spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

Tuesday, 4 February 2025

Miercuri, 5 februarie și joi, 6 februarie, se va juca drama „Piese de rezistență” de Andrei Tiberiu Măjeri. Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregr...