2009 - Politistii botosaneni au identificat 69 de minori disparuti de la domiciliu!

2009 - Politistii botosaneni au identificat 69 de minori disparuti de la domiciliu!
Eforturile sporite ale poliţiştilor botoşăneni pentru identificarea minorilor dispăruţi de la domiciliu de la începutul acestui an, au condus la "recuperarea" a 69 dintre copiii dispăruţi!

Din cele 106 cazuri de dispariţii de persoane de la domiciliu, înregistrate la I.P.J. Botoşani de la începutul anului şi până în prezent, în 72 cazuri, părinţii sau o altă persoană responsabilă cu supravegherea, creşterea şi supravegherea copilului au sesizat dispariţia unor minori de la domiciliu.

Cu toate că în majoritatea cazurilor poliţiştii botoşăneni nu au beneficiat de consimţământul aparţinătorilor legali de a mediatiza datele personalele, semnalmentele şi fotografia minorului dispărut, eforturile şi profesionalismul poliţiştilor botoşăneni au condus la identificarea cu operativitate a 69 dintre minorii dispăruţi de la domiciliu, în prezent fiind continuate verificările în vederea soluţionării celorlalte trei cazuri de dispariţie a minorilor de la domciliu sesizate în acest an.

În toate aceste cazuri s-a stabilit că minorii au plecat în mod voluntar de la domicliu, fie în urma unor neînţelegeri cu părinţii sau persoanele în grija cărora se aflau, fie ca urmare a situaţie şcolare necunoscută de către părinţi sau a anturajului minorului. În unele cazuri, minorii sesizaţi dispăruţi de la domiciliu au fost identificaţi vagabondând pe raza localităţii de domicliu sau a altor localităţi din judeţ sau din ţară.

De fiecare dată, minorii dispăruţi de la domicliu identificaţi de către poliţişti au fost internaţi în Centrul Judeţean de Minori unde au beneficiat de consiliere de specialitate în vederea prevenirii unor dispariţii ulterioare de la domciliu.
Cu toate acestea, în unele cazuri, minorii au plecat în repetate rânduri în mod voluntar de la domicliu.
Cu ocazia identificării minorilor, în toate cazurile, s-a constatat că în perioada dispariţiei de la domiciliu  aceştia nu au fost victime ale unor infracţiuni.

Din cei 72 de minori dispăruţi de la domiciliu în acest an, 45 sunt fete cu vârsta între 9 şi 17 ani, restul de 27 fiind băieţi, majoritatea cu domiciliu în în mediul rural.

În unele dintre cazuri, verificările efectuate de către poliţişti în vederea identificării minorilor dispăruţi au fost îngreunate de tardivitatea cu care aparţinătorii legali au sesizat la poliţie dispariţia minorilor de la domiciliu.

Potrivit prevederilor art.18, alin.3 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, "părinţii sau, după caz, altă persoană responsabilă de supravegherea, creşterea şi îngrijirea copilului sunt obligaţi să anunţe la poliţie dispariţia acestuia de la domicliu, în cel mult 24 de ore de la constatarea dispariţie".
Încălcarea acestei obligaţii constituie contravenţie care, potrivit aceluiaşi act normativ, se sancţionează cu amendă de la 100 la 300 lei.

De asemenea şi "neluarea de către părinţi sau de către persoanele cărora li s-a încredinţat spre creştere şi educare un minor în vârstă de 16 ani a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj,  constiuie contravenţie, prevăzută de art.2, punctul 36 din Legea nr. 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştei publice, fiind sacţionată cu amendă de la 100 la 500 lei". 

De la începutul anului, în cazurile unor sesizări de dispariţii de minori de la domiciliu, poliţiştii botoşăneni au aplicat trei sancţiuni cotravenţionale pentru încălcarea prevederilor art.18, alin.3 din Legea nr. 272/2004 şi 12 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor art.2, punctul 36 din Legea nr.61/1991.

Ultimul caz de dispariţie a unui minor de la domicliu n-a fost sesizat în cursul zilei de ieri, respectiv o fată de 15 ani, dintr-o localitate din judeţul Botoşani, care din data de 18.05.a.c. a dispărut de la domiciliul bunicilor în grija cărora se afla.
Şi în acest caz, aparţinătorii legali nu şi-au dat consimţământul pentru mediatizarea datelor personale ale minorei dispărute.

Minora nu este la prima dispariţie de la domciliu. Anterior aceasta a părăsit domicliul în repetate rânduri, de fiecare dată fiind depistată de către poliţişti şi internată în Centrul de Minori pentru a fi consiliată.

  
      Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, Poliţia vă recomandă:
• comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
• fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
• interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dvs.;
• încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dvs. şi de familiile lor;
• asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
• distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;
• atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dvs., motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
• alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
• când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.


BIROUL DE PRESĂ AL I.P.J. BOTOŞANI
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
109

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
116

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
164

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...