19 februarie va fi zi de sărbătoare naţională, DAR NU ŞI LIBERĂ pentru salariaţi!

19 februarie va fi zi de sărbătoare naţională, DAR NU ŞI LIBERĂ pentru salariaţi!
19 februarie va fi declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ promulgat recent de preşedintele României. În această zi se va sărbători anual ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi.

Legea nr. 305/2015 privind declararea zilei de 19 februarie "Ziua Brâncuşi" a fost promulgată vineri prin decret prezidenţial, după ce la începutul lunii noiembrie a fost adoptată de Camera Deputaţilor prin vot decisiv.

Potrivit actului, ziua de 19 februarie va fi declarată sărbătoare naţională. Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale vor putea să organizeze şi/sau să sprijine logistic şi material manifestări cultural-artistice.

19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobiţa s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi.
Iniţiatorii proiectului de lege afirmă că Brâncuşi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii şi ziua naşterii sale este sărbătorită pe tot mapamondul. Din acest motiv, românii n-ar trebui să fie mai prejos.

"Constantin Brâncuşi, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională", scrie în expunerea de motive ce a însoţit propunerea legislativă citată de avocatnet.ro.

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără "Coloana fără sfârşit", "Poarta Sărutului", "Masa tăcerii" şi "Domnişoara Pogány".

Notă: Noua lege stabileşte că 19 februarie va fi doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite în Codul muncii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Orașul Darabani fără apă, după ce un transformator electric s-a defectat!

astăzi, 15:05
55

Din cauza unor defecțiuni de natură electrică survenite la un post de transformator aparținând de Delgaz Grid S.A., care a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică a sta...

Mircea Radu a povestit cum a cunoscut-o pe soția lui din Botoșani: ”A pufnit-o râsul și gata, am știut că partida e câștigată!”

astăzi, 14:04
311

Are o căsnicie discretă și nu-și expune nici copiii pe rețelele de socializare. Într-o discuție cu Horia Brenciu, celebrul prezentator a făcut declarații despre viața de părinte, dezv...

Tânăra din Botoșani care face analize la moara care produce 100 de tone de făină pe zi!

astăzi, 13:21
937

La Moara de la Todireni, județul Botoșani, Andreea Maria Guraliuc, absolventă a Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare USV Iași, specializarea Controlul și expertiza produsel...