1.500 de medicamente ieftine au disparut de pe piata in favoarea celor scumpe

1.500 de medicamente ieftine au disparut de pe piata in favoarea celor scumpe
1.500 de medicamente ieftine au disparut de pe piata in ultimii trei ani, pentru ca nu au mai fost cerute, asistandu-se la un derapaj catre cele scumpe.

Declaratia a fost facuta de presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.

"Medicamentul este facut pentru Romania, dar nu ajunge la pacientul roman, intrucat producatorul nu mai fabrica atat cat fabrica. Fabrica mai putin pentru ca stie ca medicamentul nu mai este cerut. Se cladeste un cerc vicios si dispar medicamentele de pe piata. Exact la fel cum dispar cele ieftine", a explicat Damian, potrivit Romania Libera.

Damian a precizat ca din 2008 au fost refuzate de piata 1.500 de medicamente, printre care si cele oncologice ieftine.

"Pur si simplu nu mai erau utilizate. Este vorba despre medicamente oncologice, cardiovasculare, foarte multe pentru terapii antiinfectioase. Este foarte clar ca autoritatile trebuie sa aiba consultanti mai buni. Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuie sa inteleaga ceea ce se intampla in piata. Este o miscare catre medicamentele scumpe, insa cu totii ne plangem de starea sistemului sanitar care este dezastruoasa", a mai spus Dragos Damian.

In opinia sa, este o decadere structurala a sistemului sanitar, pacientii nemaiajungand la medicamente.

Totodata, Dragos Damian a precizat ca medicamentele reprezinta in acest moment 30 % din cheltuielile de sanatate, iar plata lor se face din rectificare in rectificare.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
8

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...

România are platformă de promovare a turismului cultural, Botoșaniul figurează pe trei rute!

astăzi, 10:08
16

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă.Programul România Atrac...

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
47

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...