14 retinuti in urma perchezitiilor de marti, in Botosani si alte 7 judete!

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Suceava,  cu sprijinul B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Constanţa, B.C.C.O. Alba, B.C.C.O. Galaţi, S.C.C.O. Dâmboviţa, I.P.J. Suceava - S.A.S., Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Brigada Mobilă de Jandarmi "Alexandru Cel Bun"  Bacău, I.J.J. Galaţi şi S.A.S. Botoşani, au efectuat 37 de percheziţii domiciliare  pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Bacău,  Constanţa, Dolj, Sibiu, Dâmboviţa şi Galaţi, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, compus din 36 de membri, cetăţeni români şi străini, specializat în săvârşirea infracţiunilor de: efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinere, fără drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice şi distribuire sau punere la dispoziţie sub orice formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.

Membrii grupării infracţionale au acţionat în mod coordonat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, având ca obiect fraudarea în special a clienţilor băncii POSTE ITALIANE SPA, prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union, scopul final al grupului infracţional organizat fiind obţinerea de beneficii financiare substanţiale.

Activitatea infractională a grupului era structurată pe trei paliere principale, respectiv: obtinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate. O parte din membrii grupului acţionau pe teritoriul Italiei pentru obtinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să  ridice aceste sume de bani din diferite locaţii ale agenţiilor Western Union de pe teritoriul României.

Prejudiciul estimat, până în acest moment al cercetărilor este de  500.000 euro.

Procurorii D.I.I.C.O.T.  – Serviciul Teritorial Suceava au procedat la audierea unui număr de 38 de persoane, fiind dispusă reţinerea unui număr de 14 inculpaţi, precum şi măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de 9 învinuiţi. Inculpaţii reţinuţi urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă instanţei competente.

Pe parcursul cercetărilor a fost acordat sprijin de către Ambasada S.U.A. la Bucureşti,  S.R.I. - Direcţia Judeţeană Suceava, S.O.S. Suceava, S.O.S. Bacău, S.O.S. Constanţa, S.O.S. Alba, S.O.S. Craiova, S.O.S. Galaţi şi S.O.S. Ploieşti.

"Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie", se arata in comunicatul DIICOT.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nova Apaserv: Locuitorii din cartierul A.N.L Dorohoi rămân mâine fără apă!

astăzi, 19:06

Pentru realizarea acestor operațiuni, se impune sistarea furnizării apei potabile, mâine, 25 ianuarie 2025, în intervalul orar 08:30 – 16:00, către consumatorii din cartierul A.N....

Tehnica de tip spoofing, o altă metodă de înșelăciune: Cum vă puteți proteja!

astăzi, 18:45

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplic...

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea: „Lumina pe care ne-o închipuim”, un film câștigător de Grand Prix!

astăzi, 18:10

Prabha trăieşte în Mumbai şi este infirmieră. Viaţa ei cotidiană, întotdeauna gândită la secundă, se dă peste cap când femeia primeşte un cadou de la soţul îns...