14 august: ISTORIA ZILEI pe Știri Botoșani

14 august: ISTORIA ZILEI pe Știri Botoșani
Cristian Roman se razboia cu E.On-ul, Florin Turcanu era revoltat ca Botosaniul nu a primit niciun leu la rectificare, si botosanenii isi ingropau mortii in... parcarea de langa cimitir! Intr-o zi de 14 august...  

 14 august 2009

ROMAN: Valurile pe care le-am facut in controlul cu E.On-ul s-au transformat in niste mici tsunami!  

Prefectul judetului Botosani, Cristian Roman, a precizat vineri ca deja se simt efectele controlului la E.On, intrucat Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie a aprobat un nou proiect de contract.   

"Valurile pe care le-am facut noi in controlul cu E.On-ul s-au transformat in niste mici tsunami. Azi dimineata, domnul director Zarug a venit la mine cu propunerile de modificare a contractului cadru de furnizare, propuneri care au fost deja transmise in forma finala aprobata de comitetul de reglamentare al ARE. Cei de la Protectia Consumatorului si toti cei din tara au timp pana pe 19 august sa faca eventual alte propuneri si completari, dupa care contractul ia o formă finala", a declarat prefectul Cristian Roman.  

Autoritatile au constatat, in urma controlului efectuat, ca din contract lipsesc clauzele referitoare la drepturile consumatorilor, ca lipsesc informatii privind calitatea gazelor, privind tarifele pentru servicii suplimentare.  

"Am mai constatat o clauza pe care o consideram abuziva, privind faptul ca factura transmisa constituie preaviz. Am mai constatat faptul ca perioada de penalitati decurge de la data scadentei facturii si in noul contract, raspunderea contractuala este cu totul alta pentru cei care furnizeaza gaze naturale", a adaugat prefectul.    

 
Prima demisie din Consiliul Judetean Botosani, pe motiv de incompatibilitate!   

Ultimatumul dat saptamana aceasta de prefectul judetului Botosani, Cristian Roman, cu privire la starea de incompatibilitate in care se afla unii directori de institutii deconcentrate, a dat rezultate.   Astfel, directorul Oficiului de Plati pentru Dezvoltare si Pescuit, Alexandru Chis, si-a inaintat demisia din postul de consilier judetean, functie incompatibila cu cea de director.   Prefectul de Botosani anuntase in urma cu cateva zile ca mai putin de jumatate dintre directorii de deconcentrate au intrat in legalitate, conform Ordonantei 37, reprezentantul Guvernului in teritoriu precizand ca angajatorii vor raspunde de eventualele situatii de incompatibilitate in care s-ar afla directorii.   In urmatoarea sedinta de Consiliu Judetean se va efectua schimbarea efectiva din functie a lui Alexandru Chis, a precizat Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani.    

 

14 august 2011

Turcanu: "Il intreb public pe domnul Mihai Tabuleac daca nu are posibilitatea sa convinga Guvernul ca si Botosaniul face parte din Romania"  

Deputatul Florin Turcanu, care este si presedintele organizatiei judetene a PNL, sustine ca este inadmisibil ca judetul Botosani nu a primit niciun lei la rectificarea bugetara, in conditiile in care primariile din judet au ramas fara fonduri, iar scolile au de asemenea nevoie de bani.  

Turcanu este de parere ca atat autoritatile locale si judetene, dar si parlamentarii de pe plan local, ar trebui sa gaseasca o modalitate de a atrage fonduri pentru judetul Botosani.  

"As vrea sa il intreb public pe domnul Mihai Tabuleac, daca nu are posibilitatea sa convinga actualul Guvern ca si Botosaniul face parte din Romania. Noi, parlamentarii opozitiei, parlamentarii puterii, sa gasim o solutie impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean, reprezentantul Prefectuii, sa sensibilizam Guvernul ca intr-adevar Botosaniul face parte din Romania. Nu putem primi 0 la rectificarea bugetara, nu se poate asa ceva. Foarte multe primarii au nevoie de finantare pentru a putea inchide anul foarte bine. Sunt foarte multe scoli care au nevoie de bani, judetul Botosani are intr-adevar nevoie de bani, dar atata timp cat vointa politica nu realizeaza  acest lucru avem o mare problema si suferim cu totii dintr-un  motiv foarte clar: rezultatul politic si neintelegerea dintre factorii de decizie din actualul arc de guvernamant, din Botosani. Stiti foarte bine ca nu prea se inteleg intre ei  si daca nu se inteleg judetul sufera", a spus Florin Turcanu, presedintele organizatiei judetene a PNL Botosani.      

 
ISJ are datorii de peste 300 de miliarde de lei, la constructori!  

Inspectorul general Ada Macovei a solicitat tuturor primarilor din judet sa transmita la Inspectoratul Scolar Judetean  o situatie cu investiile derulate la unitatile de invatamant si fondurile necesare pentru finalizarea acestora.  

Ada Macovei a spus ca sumele transmise pana acum de primari sunt nereale, motiv pentru care nici ISJ nu a stiut ce sume sa solicite de la Ministerul Educatiei.  

"Investitiile din judetul Botosani, in ultimii ani, au fost continuate dar cu fonduri foarte putine. In schimb, pe baza tuturor datelor pe care le-am primit, de cele mai multe ori semnate si de directorii de scoala si de primari, am constatat ca sumele difera de la o luna la alta sau de la un semestru la altul si astfel nu putem avea o baza exacta de date dupa care sa ne putem orienta si solicita fonduri Ministerului Educatiei, in cunostinta de cauza. De multe ori, la sedintele pe care le-am avut fie la ISJ, fie in teritoriu, sumele solicitate sunt foarte mari, de ordinul miliardelor, ceea ce nu este in regula. Ne trebuie foarte multa atentie si noua si dumneavoastra, domnilor primari, pentru ca avem niste prioritati", a spus Ada Macovei, inspector general al ISJ.

Ea a precizat ca in 2009, cand a venit la conducerea ISJ, in judetul Botosani erau deschise 232 de santiere la unitatile de invatamant, iar suma necesara pentru realizarea tuturor acestor investitii se ridica undeva la 1.700 de miliarde de lei vechi.  
"Sunt sume foarte mari, exorbitante, care nu stiu in cati ani ar putea fi acoperite. Pe lucrari realizate si facturate, care constituie arierate si care sunt prioritare pentru Ministerul Educatiei si pentru ISJ, avem cu tot cu hotarari judecatoresti executorii, definitive si irevocabile,  peste 300 miliarde lei vechi pe care trebuie sa-i achitam constructorilor. Mai exista, de asemenea, probleme cu Curtea de Conturi care a constatat ca au fost lucrari platite si neexecutate si va rog sa va implicati in recuperarea sumelor, pentru ca nu cred ne va ierta Curtea de Conturi", le-a transmis Ada Macovei primarilor.  

Inspectorul general a mentionat ca investitiile ce trebuie sa se deruleze in continuare sunt cele in unitatile unde populatia scolara este numeroasa, prioritara fiind plata arieratelor catre constructori si acolo unde lucrarile au fost executate in proportie de peste 90%.  

 
14 august 2012

Morminte sapate in parcarea de langa Cimitirul Pacea!  

Din cauza crizei locurilor de veci din Cimitirul Pacea, de ceva vreme au inceput sa se apara morminte si in parcarea aflata in imediata apropiere a cimitirului, chiar langa Fundatia Hand of Help.   

Primarul Ovidiu Portariuc a cerut celor de la Urban Serv sa stopeze acest lucru, spunand ca nu este normal ca mortii sa fie ingropati pe spatiul respectiv.  

"Am descoperit acolo o chestie foarte interesanta, in parcare. Nu se poate asa ceva, sa fie ca in timpul razboiului, morminte in strada. Eu nu stiam ce se intampla acolo, am chemat oamenii si am discutat. Alea trebuie stopate acolo. Eu nu am stiut de aceasta situatie, nu mi se pare normal", a spus primarul Ovidiu Portariuc.   

Edilul sef al municipiului a precizat ca se cauta solutii pentru identificarea unui teren unde sa fie construit un nou cimitir, dar si pentru extinderea celor deja existente.  


30 de persoane decedate in municipiul Botosani, depistate pe listele electorale, in prima zi de verificari  

In prima zi de verificare a listelor electorale de la nivelul municipiului Botosani, un numar de 30 de persoane decedate au fost descoperite pe aceste liste, potrivit primarului Ovidiu Portariuc.   

De asemenea, sunt si persoane care cer scoaterea de pe listele electroale, ca urmare a faptului ca nu mai domiciliaza in Botosani.  

"S-au trimis comunicari catre Biroul de Evidenta a Populatiei, catre Serviciul Pasapoarte pentru a se face verificari pentru noua categorii de persoane. Trebuie vazuti inclusiv cei care sunt plecati. Au fost cetateni care au venit si au solicitat scoaterea de pe liste. A fost un cetatean care a solicitat acest lucru pentru cei doi copii plecati, unul in SUA, altul in Elvetia, de aproape 10 ani si figureaza pe listele electorale. Baza de date se afla la MAI. E un pic mai incalcita situatia si acum noi trebuie sa comunicam cu toate serviciile sa faca trierea si updatarea", a spus primarul Ovidiu Portariuc.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În prag de Bac, universitățile asigură pregătire gratuită pentru elevi. Cursurile se țin online, hibrid sau fizic!

Joi, 9 Mai 2024
122

Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentr...

Peste 160 de sancțiuni au fost aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore!

Joi, 9 Mai 2024
77

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale în cadrul planului Blocada, acționând în sistem integrat împreună cu jandarmii și au...

Ziua Europei sărbătorită la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona prin activități artistice și de cultură generală

Joi, 9 Mai 2024
146

România s-a alăturat în anul 2007 unei Uniuni de state europene, care împărtăşesc aceleaşi valori, având în centru respectul pentru demnitatea umană, democraţia, s...