136 de persoane salvate de SMURD într-o singură lună

136 de botoşăneni, dintre care şi 12 copii, au fost salvaţi de paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani în prima lună de funcţionare. 

Din 16 decembrie 2010, data când a fost operaţionalizat serviciul la Botoşani, şi până pe 12 ianuarie 2011, au fost înregistrate 143 de apeluri de ajutor din partea cetăţenilor judeţului Botoşani. Intervenţiile SMURD Botoşani au constat în acordarea primului ajutor şi transportul la spital a unor bolnavi cu diferite afecţiuni medicale. Au predominat bolile de sezon, diferite traumatisme cauzate de căderile pe gheaţă, afecţiuni cardio-vasculare, precum şi intoxicaţii cu alcool etilic. Potrivit statisticilor, paramedicii au avut în medie 5 misiuni de salvare pe zi. Cele mai multe apeluri de ajutor au fost înregistrate în zilele de 27 decembrie (11 intervenţii), 20 decembrie (10 intervenţii) şi 17, 23, 24, 31 decembrie şi 3 ianuarie (câte 8 intervenţii), informeaza IJSU Botosani.

În 11 cazuri pacienţii au refuzat să fie transportaţi la spital. Au existat şi situaţii în care paramedicii au fost solicitaţi pentru bolnavi închipuiţi.

"Apreciez serviciile oferite de paramedicii botoşăneni ca fiind la standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. Pacienţii au fost bine imobilizaţi, cu anamneza (descrierea antecedentelor unei boli, înșirare a bolilor de care a suferit un bolnav) realizată la zi până la sosirea la spital. În concluzie, toţi bolnavii au fost aduşi în siguranţă la UPU de către personalul SMURD", a declarat dr. Petre Rădăuceanu, medic coordonator UPU – SMURD Botosani.

SMURD funcţionează în cadrul I.S.U. Botoşani în vederea asigurării operaţiunilor de acordare a primului ajutor calificat, de descarcerare şi a altor operaţiuni de salvare (cu echipamente specifice de salvare/descarcerare), pe baza autorizaţiei de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, la solicitarea dr. Petre Rădăuceanu, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe Botoşani.

I.S.U. Botoşani are în componenţă Serviciile Mobile de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare formate din echipaje de prim ajutor calificat şi echipaje de prim ajutor şi operaţiuni de salvare (cu echipamente specifice de salvare/descarcerare) în cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani (11 paramedici şi 4 conducători auto paramedici) şi Detaşamentului de Pompieri Dorohoi (11 paramedici şi 4 conducători auto paramedici).

Misiunile echipajelor SMURD

a) intervenţia la cazurile în care una sau mai multe persoane se află într-o situaţie cu risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau a unei accidentări acute.
b) intervenţia la cazurile care necesită acordarea primului ajutor într-un interval de timp scurt.
c) intervenţia la cazurile care necesită descarcerare sau alte operaţiuni de salvare (participă şi echipajul de descarcerare)
d) asigurarea protecţiei medicale în cazul intervenţiei echipajelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani la solicitările specifice care prezintă risc de accidentare pentru personalul echipelor de intervenţie.
d) intervenţia la accidentele colective şi calamităţi.

Gama intervenţiilor la care este solicitat SMURD include toate urgenţele ce pun viaţa unei persoane sau a mai multora în pericol imediat. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de muncă sau casnice, cum ar fi căderea de la înălţime sau electrocutarea, stările de inconstienţă ce includ şi stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficientele respiratorii acute şi nu în ultimul rând accidentele cu multiple victime. Pe lângă intervenţiile obişnuite ce se desfăşoară cu ambulanţele de reanimare, personalul SMURD va folosi mijloacele speciale de intervenţie pe calea aerului. Acestea includ diferite tipuri de elicoptere sau avioane folosite pentru transferul unor pacienţi în stare critică.

Misiunile S.M.U.R.D. Botoşani se asigură prin utilizarea următoarelor categorii de tehnică:

S.M.U.R.D. Botoşani:
-1 ambulanţă de tip B2 cu echipaj paramedical
-1 autospecială pentru descarcerare cu echipaj paramedical
-1 autospecială de stingere incendii cu modul de prim ajutor şi descarcerare, cu echipaj paramedical
-1 autospecială de descarcerări grele
-1 autospecială pentru intervenţii complexe tip FRAP

S.M.U.R.D. Dorohoi:
-1 ambulanţă de tip B2 cu echipaj paramedical
-1 autospecială de stingere incendii cu modul de prim ajutor şi descarcerare, cu echipaj paramedical

Conducerea actului medical pentru echipajele SMURD Botoşani este asigurată de dr. Petre Rădăuceanu, medicul şef al U.P.U. Botoşani. Repartizarea cazurilor medicale pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) sau pentru SMURD se face de către dispeceratul SJA, conform Indexului de codificare al urgenţelor şi regulamentul de alocare al resurselor şi mijloacelor de intervenţie după gradul de urgenţă din cadrul aplicaţiei destinate dispecerizării apelurilor de urgenţă prin sistemul unic de apel 112.

Pentru funcţionarea în condiţii de operativitate şi într-un mod profesionist, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a încheiat un Protocol de colaborare în vederea asigurării asistenţei medicale publice de urgenţă în fază prespitalicească de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani  cu Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani (Unitatea de Primiri Urgenţă) şi Serviciul de Ambulanţă Botoşani, care conţine toate responsabilităţile şi procedurile ce trebuie respectate de structurile implicate în funcţionarea acestui serviciu.

Resursele umane ale SMURD Botoşani

30 de subofiţeri operativi – paramedici, pregătiţi prin cursuri teoretice şi stagii de practică în acordarea primului ajutor medical şi asistenţă medicală prespitalicească. Echipamentul de protecţie pentru personalul paramedical şi o parte din aparatura medicală aflată pe ambulanţe au fost asigurate de "Fundaţia pentru SMURD" cu sprijinul Grupului E.ON în România.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...