13 septembrie - Ziua Portilor deschise la ISU Botosani!

Ziua de 13 SEPTEMBRIE este un moment cu o semnificaţie deosebită pentru pompierii români care, an de an, rememorează faptele eroice ale înaintaşilor de la 1848 ce au luptat cu eroism împotriva trupelor otomane, venite să înfrângă mişcarea revoluţionară.

Prin acest act eroic, pompierii au apărat tot ceea ce românii au obţinut prin mişcarea revoluţionară de la 1848 – "libertate şi independenţă naţională a poporului român". 

Dacă pentru majoritatea armelor a fost stabilită ca zi aniversară ziua înfiinţării acestora, pentru arma pompieri, ziua aniversară are o semnificaţie deosebită, prin faptul că aceasta vine să evoce şi să elogieze faptele de eroism de care au dat dovadă pompierii militari în data de 13 septembrie 1848.

În acea zi, ostaşii Companiei de Pompieri Bucureşti, în frunte cu căpitanul Pavel Zăgănescu, şi-au câştigat gloria în bătălia purtată în Dealul Spirii, împotriva invadatorului străin. În cursul luptei inegale, dar eroice, pompierii, sprijiniţi de celelalte unităţi militare române şi de cetăţeni înarmaţi, au asaltat la baionetă artileria duşmană, capturându-i o parte din tunurile pe care le-au întors împotriva turcilor, provocându-le sute de morţi şi răniţi.

În cartea tradiţiilor de luptă, pompierii militari au înscris şi alte memorabile pagini de istorie. Pe timpul războiului din 1877 – 1878, ostaşii pompieri, constituiţi în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniţii, au contribuit la succesul operaţiunilor militare pentru câştigarea independenţei României. Mândria noastră, a pompierilor militari botoşăneni, rezidă şi din participarea la marele eveniment eroic cu ostaşi din cadrul Secţiei de Pompieri Botoşani, sub comanda locotenentului George Sterie. 

Acestor eroi li se adaugă alţii, care, de-a lungul celor 162 de ani de la primul act de eroism al armei, au dat dovadă de curaj şi devotament, plătind cu viaţa lor apărarea semenilor şi a bunurilor acestora în bătălia cu flăcările, apele dezlănţuite sau alte situaţii de urgenţă. Astfel, în această zi, nu-i putem uita pe pompierii militari căzuţi la datorie în bătăliile cu flăcările la Telegean, Mihăileşti, Bucureşti, Cernavodă, Hunedoara.

Cu aceeaşi recunoştinţă au fost şi sunt privite toate faptele deosebite de arme săvârşite de pompierii militari. Integraţi în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii botoşăneni se pregătesc continuu şi desfăşoară o întreagă gamă de intervenţii produse de majoritatea tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă (incendii, cutremure, inundaţii, accidente, explozii, avarii, alunecări sau prăbuşiri de teren, îmbolnăviri în masă, prăbuşiri ale unor construcţii, instalaţii ori amenajări, calamităţi naturale sau evenimente publice de amploare, determinate ori favorizate de factori de risc specifici). Inundaţiile din vara acestui an a fost una dintre cele mai dificile şi complexe acţiuni de intervenţie a pompierilor botoşăneni. Acţiunea angajaţilor ISU Botoşani s-a materializat în salvarea de la moarte a 267 de persoane, evacuarea din calea apelor a altor 4.420 de semeni.  Ca cetăţenii să se întoarcă la o stare de normalitate, pompierii continuă acţiunile pentru reabilitarea zonelor afectate de inundaţii.


PROGRAMUL activităţilor dedicate comemorării a 162 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi Zilei Pompierilor din România

Ceremonialul sărbătoririi "Zilei Pompierilor din România" va fi organizat luni, 13 septembrie, cu începere de la ora 12.00 la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani, strada Uzinei, nr. 3.

În cadrul şedinţei festive vor fi prezentate mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, se va da citire Ordinului de zi pe unitate al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani în care sunt nominalizate cadrele militare recompensate pentru activitatea desfăşurată şi ordinele de avansare în grad înainte de termen a unui ofiţer şi a şase subofiţeri.

Totodată, se va organiza şi "Ziua Porţilor Deschise" la toate toate subunităţile de intervenţie. Familiile cadrelor dar şi cetăţenii vor putea să viziteze unitatea şi subunităţile de intervenţie, precum şi tehnica de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE AL ISU BOTOSANI
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
232

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
217

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
66

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...