11 noiembrie, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

11 noiembrie, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Pe 11 noiembrie România își cinstește soldații din Teatrele de Operații.

Această zi a fost aleasă a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrei1918, ora 11:00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificația acestei zile pentru Armata Română este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m Iosif Silviu Fogorași, primul militar roman decedat în teatrul de operații din Afganistan.

În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în  misiunile executate în teatrele de operații , iar alți peste 200 au fost răniți.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, miercuri, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, că militarii români sunt veritabili ambasadori ai ţării noastre şi a transmis recunoştinţă şi respect pentru profesionalismul, curajul şi dedicarea dovedite în misiunile desfăşurate, relatează Agerpres.

"Astăzi, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, cinstim şi onorăm faptele de vitejie ale camarazilor noştri, care, prin profesionalismul, curajul şi dedicarea dovedite în misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, au făcut ca România şi Armata României să fie atât de apreciate în întreaga lume. În această zi specială, comemorăm eroii noştri căzuţi la datorie departe de ţară, sub faldurile tricolorului românesc. Durerea familiilor care şi-au pierdut fiii, soţii, taţii, fraţii în aceste misiuni de luptă nu va putea fi stinsă niciodată, însă ei vor rămâne veşnic în inimile noastre pentru sacrificiul lor suprem. Acestor eroi le datorăm nu doar recunoştinţă şi respect, ci şi continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic. Avem obligaţia să îi cinstim, să le păstrăm vie memoria în inimile şi rugăciunile noastre şi să ne ridicăm la înălţimea idealurilor pe care, prin eroismul lor, le-au apărat", a subliniat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că, din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19, nu există posibilitatea de a comemora această zi emblematică pentru a arăta recunoştinţă eroilor. "Dar gândurile noastre se îndreaptă în această zi spre toţi Eroii Patriei noastre", a adăugat Iohannis.

El a transmis mulţumiri veteranilor, familiilor militarilor aflaţi în teatrele de operaţii.

"Mulţumesc familiilor militarilor care participă la operaţii desfăşurate sub egida NATO, ONU sau UE în Angola, Afganistan, Irak, Bosnia şi Herţegovina, Mali şi Kosovo pentru sprijinul acordat celor aflaţi departe, care contribuie la afirmarea României în cadrul comunităţii internaţionale. Demni urmaşi ai valorilor fundamentale ale ostaşului român - onoarea, demnitatea, disciplina şi solidaritatea, militarii noştri sunt veritabili ambasadori ai României, acolo unde interesele ţării o cer, fiind apreciaţi de comandanţii şi camarazii lor din statele aliate şi partenere pentru profesionalismul, dăruirea şi spiritul de sacrificiu pe care le dovedesc la datorie. Vă mulţumesc, dragi şi bravi veterani, pentru tot ce aţi făcut în slujba Patriei şi a poporului român, vă urez multă sănătate şi succes deplin în activitate!", se arată în mesajul preşedintelui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ioachim, condus pe ultimul drum de mulțime de preoți și credincioși! (Foto)

astăzi, 07:58
8

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri slujba înmormântării. Părintele ieromonah Ioachim Enea își va dormi ...

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță Ligia Deca!

astăzi, 07:30
22

“Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu, miercuri, 1...

Bunica Viorica a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 07:07
125

Taraș Viorica este din localitatea Pădureni, comuna Coșula. Miercuri seara, la ora 19:00, a plecat de la locuința unei cunoștințe înspre domiciliul său, însă până în p...