10.000 de euro de la stat pentru a începe o afacere - CUM COMENTATI?

10.000 de euro de la stat pentru a începe o afacere - CUM COMENTATI?
Dacă aveţi până în 35 de ani, facultatea absolvită şi n-aţi mai avut niciodată propria afacere, dar aţi vrea să demaraţi una, atunci, din 2011, acest lucru ar putea fi posibil chiar cu bani de la stat, spun guvernantii.

Guvernul a realizat un proiect de Ordonanţă care prevede alocarea de la buget a unor sume care să asigure 20% din valoarea de start a unei afaceri, în limita a 10.000 de euro. Pentru restul de 80%, adică maxim 50.000 de euro, tot statul ar urma să ofere garanţii cu care întreprinzătorul să se ducă la bănci şi să obţină banii. Astfel valoarea maximă a a unei afaceri care este sprijinită de stat ar fi de 60.000 de euro.

Foarte important de ştiut este că cei 10.000 de euro ai statului se primesc doar după ce proiectul afacerii este declarat fezabil de o instituţie de credit.

Până la discuţiile cu banca, însă, trebuie ca firma să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii. În primul rând trebuie să fie de tipul microîntreprindere, să aibă maxim cinci asociaţişi să nu fie asociată cu o altă firmă ori grupare de interes economic. În al doilea rând, trebuie să aibă obiectul de activitate restrâns la maximum cinci domenii CAEN dar care nu sunt din categoriile jocuri de noroc, tranzacţii imobiliare, servicii financiare, consultanţă, producţie şi/sau comercializare de armament, explozibili, droguri şi precursori, ori plante şi substanţe aflate sub control naţional. Încă o condiţie suplimentară este că firma trebuie să aibe cel puţin patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată, la 90 de zile după înfiinţare.

Dacă se îndeplinesc toate aceste condiţii aveţi toate şansele să primiţi banii de la stat şi garanţii pentru a accesa credite de la bancă. Mai există, însă, şi alte facilităţi, inclusiv de ordin fiscal. Astfel, firma tânărului întreprinzător va beneficia de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată. În acelaşi timp firma va putea să-şi închirieze, preferenţial, un sediu în cadrul parcurilor tehnologice ori incubatoarelor de afaceri dar şi să-şi ducă angajaţii la training-uri despre afaceri organizate de Ministerul Economiei, în mod gratuit.

Statutul de microîntreprindere dar şi facilităţile asociate dispar după trei ani de la înfiinţarea firmei ori de la data de 1 a lunii următoare celei în care cifra de afaceri pe anul în curs a microîntreprinderii aparţinând întreprinzătorului debutant a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro.

Proiectul de Ordonanţă este în consultare publică şi va fi aprobat după ce se va lua notă de amendamente. Dacă va fi aprobat în varianta actuală atunci îşi va produce efectele de la 1 ianuarie 2011. Ministerul Economiei nu precizează ce sume vor fi alocate pentru anul următor acestui proiect.


SURSA: Money.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
142

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
38

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
231

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...