100 de nevăzători din Botoșani vor protesta la București!

100 de nevăzători din Botoșani vor protesta la București!
Asociația Nevăzătorilor din România (ANR), organizație națională reprezentată în întreaga țară de un număr de circa 80.000 de membri de toate vârstele, cu diferite grade de handicap vizual, a decis să organizeze, invitând la această acțiune și ONG-urile persoanelor cu alte dizabilități, un miting de protest în fața Guvernului, aprobat de Primăria Generală a capitalei, în data de 5 martie, între orele 10-14.

Cauzele acestei acțiuni sunt indiferența, atitudinea ostilă, chiar discriminatorie a Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Handicap (DPPH) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) la adresa persoanelor fizice cu diferite dizabilități și a ONG-urilor naționale furnizoare de servicii esențiale ale acestora și în beneficial lor.

În consecință, solicitând o întâlnire cu Primul Ministru pentru o analiză aprofundată a problematicii, ANR și partenerii acesteia înaintează următoarele revendicări:

* Indexarea indemnizației lunare de handicap rămasă neactualizată, din anul 2008, față de creșterea costului vieții.

* Abrogarea deciziei de încadrare în gradul de handicap prin Ordinul Ministrului Muncii Familiei și Protecției Sociale (MMFPS) 2.299 din 2012, decizie care încalcă art. 42 din Legea 448 republicată.

* Persoanele cu invaliditate gradul I și II să beneficieze de bilete speciale de călătorie, ca și persoanele încadrate în categoriile de handicap corespunzătoare.

* Acordarea sumelor de la buget potrivit Legii, asociațiilor naționale ale persoanelor cu handicap, pentru a-și putea desfășura serviciile de interes general, prevăzute de lege, în beneficiul membrilor lor. Deblocarea urgentă a fondurilor aprobate de Parlament prin Legea bugetului de stat și înlăturarea oricăror altor forme de discriminare. În situația actuală de neacordare a sumelor de la buget, nu pot fi tipărite cărți și manuale în sistemul Braille, nu pot fi produse cărțile audio pentru nevăzători, nu sunt plătiți interpreții în limbaj mimico-gestual, afectând comunicarea persoanelor surde cu instituțiile publice, sunt blocate serviciile de accesibilitate, nu poate fi asigurată asistența tehnologică, asistența socială specializată, parteneriatul cu unitățile medicale de specialitate, fiind subminat astfel, dreptul la muncă și accesul la servicii al persoanelor cu handicap.

* Sprijin pentru construirea Centrului de Reabilitare pentru cei care-și pierd vederea la maturitate, proiect realizat 40% din donațiile nevăzătorilor și din fonduri atrase de aceștia.

* Se militează, pentru aplicarea imediată a altor drepturi fundamentale ale omului afectat de diverse dizabilități: accesibilitate pentru toți, drepturi pentru adulții cu autism și pentru victimele unor boli rare.

* Cerem, de asemenea, implementarea de urgență în țara noastră a prevederilor Convenției ONU, privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată prin Legea 221/2010.


Solicităm reorganizarea urgentă a Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Handicap din Ministerul Muncii și îndepărtarea funcționarilor care fac un deserviciu major României, profesând o politică retrogradă, discriminatorie, obstrucționantă la adresa persoanelor cu dizabilități, în anul 2013, primul în care trebuie prezentat un raport privind implementarea în statele UE a Convenției ONU, privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Se impune înlăturarea tuturor funcționarilor, plătiți datorită existenței persoanelor cu handicap din România, funcționari care manifestă dispreț și lipsă de considerație față de munca acestor oameni și a ONG-urilor lor care furnizează servicii, nederulate de nici o altă entitate în țara noastră.

De subliniat că atitudinea reacționar ostilă a conducerii DPPH este una de durată, ea s-a produs în anul 2007 și s-a reluat în anul 2012, nu întâmplător, ci odată cu ocuparea postului de director de către aceeași persoană, Neagoe Anna Maria.

Totodată, solicităm ca Ministerul Muncii să fie asanat de funcționarii acuzați și acuzabili de corupție, aflați în ancheta organelor de cercetare penală.

La Botosani, se mobilizeaza pentru a pleca la miting in jur de 100 de nevazatori.

Preşedinte Asociatia Nevazatorilor Botosani,
Tudorel Tupilusi


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat dat afară din locuință după ce și-a agresat concubina în a doua zi de Paște!

astăzi, 14:40
72

În cursul zilei de luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu C...

Acoperișul unei case din Botoșani a fost cuprins de flăcări, proprietara a suferit un atac de panică! (foto)

astăzi, 14:06
218

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie de pe strada Ion Pilat, din municipiul Botoșani. Acoperișul unei case s-a aprins de la un scurtcircuit.În mo...

Autovehicul de 37.500 de lei furat din Italia, oprit la Rădăuți-Prut de polițiștii de frontieră!

astăzi, 13:30
140

S-a întâmplat în a doua zi de Paște, în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut - I.T.P.F. Iași.Acolo s-a prezentat pentru efectuarea f...