10 Aşi pe care un profesor trebuie să-i aibă pentru ca elevii să iubească materia pe care o predă

10 Aşi pe care un profesor trebuie să-i aibă pentru ca elevii să iubească materia pe care o predă
Dragul meu părinte, bine te-am regăsit. În articolul de azi am să mă adresez atât ţie dar şi profesorilor, în mod special profesorilor de matematică.

Este bine ştiut că un copil învaţă mai bine o materie atunci când îl place pe profesor. Astfel se creează între copil şi profesor o legatură bazată pe admiraţie, iar copilul asimilează mult mai uşor materia predată de profesor. Şi este şi motivat să înveţe, îşi doreşte să îşi depăşească limitele, să fie remarcat dar şi lăudat de profesor. Însă copiii sunt extrem de atenţi la toate gesturile pe care le face profesorul, la felul în care se prezintă, la felul în care comunică, la câtă siguranţă emană şi speculează toate greşelile pe care le face.

Ca să obţii încrederea şi admiraţia unui copil este foarte greu. Ca să obţii admiraţia unei clase de aproximativ 30 de elevi trebuie sa fii impecabil ca persoană, ca profesor dar să ai şi câţiva "AŞI" în mânecă cu care să dezarmezi o armată de pitici dornici de adrenalină.

În articolul de azi vreau să-ţi vorbesc exact despre aceşti "10 AŞI pe care fiecare profesor ar trebui să-i aibă pentru ca elevii să iubească materia pe care o predă".

Ei bine, dragul meu părinte, dacă copilului tău nu-i place matematica sau nu o înţelege foarte bine, vorbeşte cu el şi încearcă să aflii dacă nu cumva este şi vina profesorului de la clasă şi atrage-i atenţia acestuia de greselile pe care le face.

1.Să intre în clasă zâmbind.

Dragul meu părinte, atunci când zâmbeşti unui om, în 99% din cazuri îţi răspunde şi el tot cu un zâmbet. Zâmbetul transmite o stare de optimism, de bună dispoziţie, de fericire. Atunci când un profesor intră în clasă cu zâmbetul pe buze a transmis elevilor o stare de linişte.

Vă spun din experienţă copiii gândesc astfel:

Dacă profesorul intră în clasă supărat : sigur dăm lucrare sau ne ascultă.

Dacă profesorul intră în clasă vesel: ne predă şi scăpăm de note mici.

Ei bine, dacă profesorul nu a intrat în clasă cu zâmbetul pe buze, copiii încep să se agite, să intre în panică, iar atenţia lor la ceea ce spune profesorul se diminuează, ei sunt concentraţi să nu fie ascultaţi şi să ia note mici.

2.Să aibă foarte mare răbdare.

Dragul meu părinte, am auzi adesea mulţi părinţi care se vaită că profesorul de la clasă al copilului lor nu vrea să mai explice o dată lecţia atunci când un copil spune că nu a înţeles ceea ce a predat. Dragul meu părinte, este absolut necesar ca profesorul să repete până când copiii au înţeles. Este adevărat că materia este stufoasă iar timpul limitat, însă menirea unui profesor este de a-i învăţa pe elevi. Dacă trece la următoarea lecţie iar copilul nu a înţeles lecţia predată anterior, (în special la matematică) copilul nu are cum să înţeleagă lecţia următoare.

Matematica este precum lanţul de la bicicletă, s-a rupt o zală de la lanţ, bicicleta nu mai merge.

Atrage-i atenţia profesorului şi nu permite să se întămple aşa ceva copilului tău.

3.Să trateze elevii cu blândeţe şi respect.

Dragul meu părinte, atunci când proferorul adoptă o atitudine adresivă şi dură, atitudinea copilului este una defensivă, de apărare. În astfel de cazuri comportamentul copilului este cuprins de o stare de frică şi panică, iar comunicarea cu el devine aproape imposibilă. Copilul nu mai are curajul de a pune întrebări, de a răspunde, de a întelege noţiunile care îi sunt transmise. Dacă copilul este învăluit cu blândeţe şi respect de profesor el prinde aripi în a-şi imagina noţiunile receptate, are curajul de a pune întrebări şi a spune dacă a înţeles noile noţiuni, comunică deschis ştiind că are suportul profesorului, vine cu idei noi şi îşi pune întreaga imaginaţie în funcţiune.

4.Să fie siguri pe ei.

Dragul meu părinte, un profesor sigur pe el atât în atitudine, comportament cât şi sigur pe noţiunile pe care le transmite este considerat un om puternic. Ca să transmiţi siguranţă trebuie să îţi ţii spatele drept, să-ţi priveşti interlocutorul, să ştii foarte bine ce transmiţi şi mai important decât toate să-ţi menţi părerea.Dacă profesorul nu-i transmite copilului că este sigur pe el, nu poate obţine admiraţia şi respectul acestuia.

5.Să nu-şi uite misiunea.

Dragul meu părinte, misiunea unui profesor este aceea de a învăţa copii materia pe care o predă, de a le dezvălui tainele ascunse ale matematicii şi de a-i determina să iubească matematica. Un profesor bun este un deschizător de drum, un prezentator de noi pasiuni, un magician al noţiunilor matematice, un mentalist.

6.Să lase orgoliul la poarta scolii.

Dragul meu părinte, un profesor bun trebuie să ştie că orgoliul nu are ce căuta în relaţia dintre el şi elevii săi. Un profesor bun ar trebui să-şi lase orgoliul la poarta şcolii, nicidecum să se prezinte în faţa elevilor cu atitudinea "Staţi că vă arăt cine sunt eu". În relaţia profesor-elev trebuie să domnească prietenia, încurajarea, respectul reciproc, motivarea.

7.Să vorbească despre el dar să nu spună prea mult.

Dragul meu părinte, profesorul de la clasă trebuie să vorbească în faţa elevilor despre pasiunile sale, despre cum a început dragostea lui pentru materia pe care o predă, despre frumuseţea meseriei pe care a îmbrăţişat-o, despre suişurile şi coborâşurile pe care le-a întâmpinat în carieră şi cum le-a depăşit. Un profesor bun nu ar trebui să discute cu elevii săi despre problemele pe care le are acasă, despre nemulţumirile în carieră şi în familia sa.

8.Să fie o persoana empatică.

Dragul meu părinte, empatia este şi ea foarte importantă când discutăm despre calităţile unui bun profesor: acesta trebuie să aibe cunoştinţe despre psihologia tinerilor, să stie cum gândesc ei. Empatia înseamnă să intuieşti, să înţelegi, a ai puterea să pătrunzi în lumea interioara a copilului şi să priveşti lucrurile din perspectiva lor.

9.Să aducă noua tehnologie in ajutorul predării lecţiilor.

Dragul meu părinte, un profesor bun ar trebui să ştie să folosească tehnologia de ultimă generaţie şi să ştie să o folosească în predarea lecţiilor. Copiii sunt atraşi de aparatura de nouă generaţie, iar daca aceasta este folosită în actul de predare copiii nu ar mai considera învăţarea o povară ci o provocare.

10.Să iubească să predea dar şi mai important să iubească ceea ce predă.

Atunci când faci cu pasiune un lucru, din mâinile tale iese o opră de artă. Când eşti profesor şi îţi faci meseria cu dragoste şi pasiune, din mainele tale nu iese un copil învăţat ci o personalitate umană care va avea puterea să schimbe lumea.

Sursa mathmoreeasy.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
13

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
22

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
61

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...