1 IANUARIE, Ziua Sfantului Vasile cel Mare! - audio: IUSTIN PARVU - DESPRE NEAM

LA MULTI ANI tuturor celor care poarta numele Vasile, Vasilica! Stiri.Botosani va ofera o emotionanta marturisire audio a lui IUSTIN PARVU, DE LA MANASTIREA PETRU VODA  despre neamul romanesc.


Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la initiativa Patriarhului Daniel, in sedinta de luni, a proclamat anul 2009 ca An comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al celorlalti Sfinti Capadocieni in Patriarhia Romana.

Calendarele ortodoxe si greco-catolice il sarbatoresc pe Sfantul Vasile cel Mare in ziua de 1 ianuarie, iar cel romano-catolic in 2 ianuarie, la inceputul fiecarui an.

Numele Sf. Vasile deriva din adjectivul grecesc "basileios", care inseamna "regesc", si provine din "basileus" (rege). Familia in care s-a nascut a dat istoriei Bisericii primare un manunchi impresionant de sfinti: mama Emilia, sora Macrina, bunica Mariana, fratii Petru (episcop de Sabaste) si Grigore (episcop de Nissa) sunt cu totii sfinti. Pe langa aceasta, a fost prieten apropiat cu Sfantul Grigore, episcop de Nazians, impreuna cu care a impartasit aceleasi aspiratii pentru sfintenia vietii de manastire.

In partile rasaritene ale Bisericii, Sfantul Vasile este considerat pionierul vietii manastiresti. Astfel, in anul 358, a redactat impreuna cu prietenul sau, intr-o chilie solitara din apropierea localitatii Neocesareea din Pont, doua importante regulamente de viata calugareasca, dupa care s-a orientat viata monahilor numiti "bazilitani".

Moliftele Sfantului Vasile

Fiind sfintit preot si chemat sa conduca Episcopia de Cesareea Capadociei, si-a consacrat energia apararii invataturilor crestine impotriva arianismului, curent sustinut de imparatul Valente. Atributul "cel Mare" i-a fost adus de activitatea sa practica, predicile sale rasunatoare, cartile strabatute de un entuziasm plin de har si vasta sa corespondenta, in care punea un deosebit accent pe forta crestina a caritatii si ajutorarea celor nevoiasi.

La marginea orasului Cesareea a luat fiinta, prin osteneala sa, o adevarata cetate a caritatii, cu sanatorii, azile, spitale, laboratoare si scoli de meserii pentru cei saraci. Pornind de la exemplul sau stralucit, numeroase fundatii de caritate poarta numele "Vasiliada".

Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se oficiaza in Biserica Ortodoxa doar de zece ori pe an: in primele cinci duminici ale Postului Mare, in joia si sambata din Saptamana Patimilor, in ajunul Craciunului si Bobotezei si, desigur, in sarbatoarea care ii este dedicata in ziua de 1 ianuarie de la inceputul fiecarui an.

Rugaciunile numite Moliftele Sfantului Vasile cel Mare au o deosebita putere pentru cei bolnavi si sunt randuite de catre preoti in situatii-limita pentru viata celor suferinzi.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...

Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!

astăzi, 17:45

Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...