Zeci de mii de oameni si-au luat ramas bun de la Grigore Vieru

 Zeci de mii de oameni si-au luat ramas bun de la Grigore Vieru
Cateva zeci de mii de oameni s-au adunat astazi in fata Teatrului de Opera si Balet din Chisinau pentru a-si lua ramas bun si a-l conduce pe ultimul drum pe poetul Grigore Vieru, care a murit sambata in urma unui accident rutier.

Autoritatile au decretat zi de doliu si au organizat funeralii nationale. Inca de luni seara, corpul neinsufletit al lui Grigore Vieru a fost depus la biserica Sfanta Teodora de la Sihla, care tine de Mitropolia Basarabiei.

Pe parcursul intregii nopti, mii de oameni au stat la rand pentru a-si lua ramas bun de la poet.

Marti dimineata, sicriul a fost dus la Teatrul de Opera si Balet. In orasul Cahul a fost organizata o ampla manifestare dedicata poetului care a incetat din viata saptamana trecuta.
 

Intr-un mesaj de condoleante, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat ca Grigore Vieru a fost o "voce a constiintei romanesti" si ca moartea sa este "o mare pierdere pentru cultura romaneasca". De altfel, presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce poetului Grigore Vieru.

Poetul basarabean Grigore Vieru a murit in noaptea de sambata spre duminica, la ora 1.30. El era internat in sectia de reanimare a Spitalului de Urgenta din Chisinau, grav ranit, cu multiple fracturi, dupa ce fusese implicat intr-un grav accident de circulatie in noaptea de joi spre vineri. Grigore Vieru ar fi implinit, pe 14 februarie, 74 de ani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
2

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
29

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
15

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...