Vezi MESAJUL autorităților botoșănene cu prilejul Zilei Naționale a României!

Ca în fiecare an, autoritățile locale și județene, participante la manifestările din Centrul Vechi, au ținut să transmită un mesaj botoșănenilor cu prilejul Zilei Naționale a României.

Primul care a luat cuvântul a fost prefectul județului Costică Macaleți.

Mai întâi, acesta a dar citire mesajului primarului-ministru Victor Ponta, după care a adresa un mesaj de felicitare cu prilejul sărbătorii naționale.

“Astăzi este sărbătoarea tuturor românilor şi, de aceea, vă rog ca, împreună, să mulțumim lui Dumnezeu pentru destinul românesc. Un destin greu încercat de-a lungul istoriei, dar care trebuie, tocmai din această cauză, să aducă mândrie și bucurie în inimile noastre. Ne apropiem de împlinirea a 100 de ani de la naşterea Statului Român, dată la care, miile de reprezentanţi de la Alba Iulia, îşi alegeau principiile pe baza cărora să-şi construiască o ţară care să fie la înălţimea marilor puteri din Vestul Europei. Unirea tuturor teritoriilor locuite de români, deplina libertate naţională, libertatea credinţei, a expresiei, reforma agrară şi condiţii necesare dezvoltării industriei româneşti, sunt cele mai importante dintre principiile de atunci, sunt valori pe care le respectăm şi astăzi. Totodată, aşa cum la Alba Iulia, Adunarea Națională cu smerenie s-a închinat înaintea memoriei acelor bravi români, care în război și-au vărsat sângele pentru libertatea și unitatea națiunii române, şi noi, la Botoşani trebuie să ne amintim de miile de botoşăneni care au fost declaraţi morţi sau dispăruţi în războiul întregirii neamului. Şi judeţul Botoşani a plătit cu zeci de mii de vieţi jertfite pentru o Românie întreagă şi independentă. Să nu uităm aceste lucruri, dragi botoşăneni. Şi să nu uităm că noi, generațiile prezentului, în fiecare zi, avem datoria de a construi România de mâine. Să fim, așadar, mai buni unii cu alții, să ne ajutăm semenii, să ne îndeplinim sarcinile corect și prompt, pentru că de fiecare dintre noi și de toți împreună, depinde ridicarea neamului românesc. Români de toate vârstele, bucurați-vă de sărbătoarea noastră a tuturor, aduceți-vă aminte cu pioșenie de eroii noștri, fiți mândri de semenii noştri care au arătat și încă arată întregii lumi valorile acestei țări. Să fiți sănătoși, să vă împliniți dorințele alături de cei dragi și să vă bucurați în pace de sărbătorile iernii ce stau să vină, a fost mesajul prefectului Costică Macaleți.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Florin Țurcanu, a ținut să le transmită un La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni.

“Ne aflăm astăzi, aici, pentru a marca unul dintre momentele esențiale ale istoriei noastre multiseculare, și anume crearea statului național unitar român. Au trecut 96 de ani de la înfăptuirea visului de aur al românilor, ideal înălțător al unei Românii Unite și Mari. Dorința de a vedea adunați toți românii în granițele aceluiași stat liber, independent printre națiunile lumii a prins contur la 1 decembrie 1918, de aceea, ziua de astăzi poate fi momentul în care ne putem manifesta patriotismul și dragostea de neam, în care ne simțim mândri de istoria noastră și de numele de român, în care ne amintim că trebuie să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care strămoșii au luptat și pe care ni le-au lăsat moștenire.1 decembrie este ziua noastră națională, o zi a sărbătorii Marii Uniri a tuturor românilor, o zi sfântă în care toți ne simțim mai iubitori de patrie și ziua în care gândurile fraților noștri de peste hotare se îndreaptă spre noi. Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare și sunt convins că, astăzi, gândurile tuturor se îndreaptă către românii de pretutindeni, de la Iași, la Timișoara sau la Alba Iulia, care au dorit și au făcut posibilă o Românie unită. La mulți ani, România! La mulți ani, români!, a transmis în discursul său președintele Consiliului Județean.

Primarul Ovidiu Portariuc a făcut un apel la botoșăneni ca măcar pentru câteva clipe să se gândească la eroii neamului.

"Sărbătorim astăzi, alături de românii de pretutindeni, Ziua Naţională a României, zi în care, în urmă cu 96 de ani, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia decidea unirea Transilvaniei cu Ţara, fapt ce consemna făurirea statului naţional-unitar român. Marele eveniment pe care-l sărbătorim astăzi, ne obligă să aducem un gând de mulţumire tuturor spiritelor luminate ale acestui neam: cronicari, scriitori, istorici, artişti, diplomaţi, conducători politici şi militari, care, prin faptele lor, au sădit în inimile românilor ideea de unitate de neam, încredere în forţele lor şi dorinţa de unirea într-un singur stat. Marea Unire este şi o spunem cu mândrie şi opera botoşănenilor. Aici au venit în iarna anului 1916-1917 mii de refugiaţi din Muntenia, ocupată de armatele Puterilor Centrale, în spitalele de aici au fost trataţi mulţi dintre răniţii confruntărilor cu armatele inamice din toamna anului 1916 şi tot aici au funcţionat şcoli militare în care şi-au desăvârşit pregătirea cei care aveau să obţină strălucitele victorii din vara anului 1917, de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, în confruntările cu armatele germane. Din Botoşani sunt sute de soldaţi şi ofiţeri căzuţi la datorie în luptele din Războiul de Întregire, între care maiorul post mortem Grigore Ignat, în faţa monumentului căruia ne aflăm acum şi tot din Botoşani este Nicolae Iorga, sufletul acţiunii de mobilizare a naţiunii române în lupta pentru desăvârşirea unităţii naţionale, pe care, în semn de înaltă apreciere, contemporanii l-au numit Apostolul neamului. Tuturor recunoştinţa noastră şi promisiunea pe care trebuie să le-o facem fiecare în parte, că vom păstra mereu în suflete idealul pentru care ei s-au jertfit, că vom întări legăturile cu românii de pretutindeni şi că vom face tot ceea ce ţine de noi, pentru ca România să fie la înălţimea visurilor lor. La mulţi ani România! La mulţi ani tuturor!", a spus și primarul Ovidiu Portariuc. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de nenorocire: Mașină răsturnată pe cupolă, șoferul a scăpat ca prin minune! (Foto)

Thursday, 3 October 2024

Accidentul a avut loc pe raza localității Dângeni. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere și modul de desc...

Activități preventive în sistem integrat, desfășurate de specialiștii de la Antidrog cu elevii Colegiului Economic „Octav Onicescu” Botoșani! (foto)

Thursday, 3 October 2024

Cei 120 de elevi participanți la activități au discutat împreună cu specialiștii antidrog și polițiștii despre planurile lor de viitor și despre modalitățile în care aceste obie...

Dramaturgi de toate vârstele, așteptați să participe la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”!

Thursday, 3 October 2024

Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare - descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amato...