Tinerii ies din facultate cu calificari pompoase, dar carora nu le corespunde nicio ocupatie!

 Tinerii ies din facultate cu calificari pompoase, dar carora nu le corespunde nicio ocupatie!
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Calificari, Tiberiu Dobrescu, a atras marti atentia ca in Romania exista mult mai multe calificari in invatamantul superior decat la nivel european, iar unora dintre ele nu le corespunde nicio ocupatie.

"Daca am trece cel putin o ocupatie pentru fiecare calificare ar reiesi un numar de vreo 4.000 si ceva de ocupatii aferente numai invatamantului superior. Suntem neseriosi. La nivel european, pe zona de calificari de nivel 6, exista intre 80 si 100 de calificari si noi avem 567 inregistrate. Avem calificari in invatamantul superior carora nu le corespunde nicio ocupatie", a afirmat Tiberiu Dobrescu, la conferinta "Educatia RE-sursa economica", conform Ziare.com.

El a atentionat si asupra denumirilor specializarilor.

"In zona de masterat mi-au venit spre aprobare ca si specializare, inainte sa se duca la ARACIS, denumire de calificare de trei randuri. Stau sa ma gandesc ca acel absolvent se va duce la un interviu pentru o anumita ocupatie si pana sa isi prezinte calificarea cred ca se termina interviul", a spus reprezentantul ANC.

El a amintit ca Romania s-a angajat ca pana in anul 2020 sa aiba cel putin 27% din populatia in varsta de 30 - 34 de ani cu educatie superioara.

"La nivel european, tarile membre si-au propus ca acest nivel sa fie de 40%. La ora actuala, suntem undeva la 24%", a aratat el.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
337

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
482

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
605

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...