Liderii de sindicate nu pot fi concediati nici in timpul mandatului, nici doi ani dupa

 Liderii de sindicate nu pot fi concediati nici in timpul mandatului, nici doi ani dupa
Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, a votat marti legea care prevede ca liderii de sindicate nu pot fi concediati in timpul mandatului si nici timp de doi ani dupa incheierea lui, decat in cazuri speciale.

Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr.62/2011 a fost promovata de PSD si UDMR, dar respinsa de presedintele Klaus Iohannis in luna iunie, cand a retrimis-o la reexaminare in Parlament.

Deputatii au respins mare parte din solicitarile presedintelui, dar au adoptat marti un amendament in plus, informeaza Digi24.

Acesta prevede ca liderii de sindicat pot fi concediati doar daca unitatea la care lucreza intra in reorganizare judiciara, in faliment sau daca persoanele in cauza primesc, doi ani la rand, la evaluarea profesionala calificativul necorespunzator.

Articolul de lege initial prevedea ca este interzisa "concedierea persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pe toata durata mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate".

In cererea sa de reexaminare, presedintele Klaus Iohannis a aratat ca, in deciziile sale, Curtea Constitutionala a aratat ca interzicerea "absoluta" a concedierii liderilor de sindicat reprezinta "un privilegiu al acestor persoane fata de restul salariatilor, contravenind astfel dispozitiilor art. 16 din Constitutie".

Totodata, seful statului a reclamat faptul ca aceasta interdictie "reprezinta o limitare a activitatii economice prin ingradirea dreptului angajatorului de a hotari cu privire la organizarea activitatii persoanei juridice".

Dupa votul de astazi, legea merge din nou la promulgare, presedintele nemaiavand dreptul sa o retrimita la Parlament, ci, cel mult, sa o conteste la Curtea Constitutionala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
256

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
315

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
711

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...