In urma cu 5.500 de ani, caii erau mulsi pentru lapte

Caii si oamenii depind unii de altii de cel putin 5.500 de ani, concluzioneaza un studiu dat publicitatii vineri. Conform studiului aparut in jurnalul Science, citat de AP, caii erau crescuti pentru carne si lapte, in nordul Kazahstanului, cu aproximativ 1.000 de ani inainte fata de cum se credea pana acum.

Unii dintre locuitorii Kazahstanului si Mongoliei inca mai pastreaza acest obicei, dupa cum demonstreaza o fotografie nedatata, apartinand revistei Science.

In aceste regiuni, laptele muls este lasat sa fermenteze, rezultand o bautura usor alcoolizata, numita Koumiss. Se stia ca acest obicei dateaza de cel putin cateva sute de ani, dar nimeni nu-si putea imagina ca traditia ar fi putut fi chiar atat de veche.

Potrivit lui Alan Outram, cel care a coordonat echipa de cercetatori de la Univesritatea Exeter, caii au fost domesticiti relativ tarziu, daca luam in considerare faptul ca cainii au devenit parteneri de nedesparit ai oamenilor inca de acum 15.000 de ani.

Conform studiului, odata cu descoperirea acestui nou mijloc de transport, limbile indo-europene au inceput sa se raspandeasca.

Acesta este doar unul dintre aspectele culturale care deriva din imblanzirea cailor, a declarat Outram. Studiul mai demonstreaza ca primii cai au fost domesticiti si crescuti pentru carnea si laptele lor de populatia Botai din Kazahstan, ipoteza speculata si anterior acestei cercetari.

sursa: ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Postul Părintelui Ionică, scos la concurs. Cine se poate înscrie și care sunt condițiile!

astăzi, 11:23

Dintre cele trei posturi clericale anunțate de Mitropolia Moldovei, două sunt din județul Botoșani. Este vorba despre postul de preot paroh la Parohia ”Izvorul Tămăduirii” din mun...

Razie de amploare în zonele ”fierbinți” din Botoșani! Două persoane băgate după gratii, amenzi de peste 20.000 de lei! (Foto)

astăzi, 10:57

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a Inspectoratului General pentru Imigrări, a Inspectoratului Județean de Jandarmi  ...

Procesiune și recital de pricense la una dintre cele mai căutate mănăstiri din Botoșani!

astăzi, 10:44

Luni, 23 septembrie, Mănăstirea Gorovei își serbează hramul Icoanei Făcătoare de Minuni a Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea începe de duminică, 22 septembrie, la o...