De la 1 iulie, creste salariul minim. Ce cheltuieli suplimentare vor avea angajatorii odata cu majorarea?

Salariul minim pe economie va creste cu 75 de lei, pentru a doua oara in acest an, urmand sa ajunga la valoarea de 1.050 de lei, incepand cu luna iulie. Pentru prima data in istoria post-decembrista a Romaniei, ora de munca se va plati cu o suma care depaseste pragul de 6 lei. Majorarea atrage cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plati salariatilor o remuneratie neta mai mare, dar si mai multi bani pentru taxele si contributiile obligatorii aferente salariului.

Salariul minim brut pe tara garantat in plata trebuie sa fie majorat in doua transe in acest an, potrivit HG nr. 1091/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014.

Prima crestere a avut loc la inceputul acestui an, cand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a crescut de la 900 de lei pana la 975 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 5,781 lei/ora.

In cea de-a doua etapa de majorare, programata pentru 1 iulie 2015, salariul minim va urca cu inca 75 de lei, la 1.050 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.

Atentie! Angajatorii care acorda un salariu mai mic decat cel minim risca o amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.000 lei.

Cat ii va costa pe angajatori majorarea salariului minim?

Cresterea salariului minim brut inseamna pentru salariati bani in plus pe care ii vor incasa la sfarsit de luna, insa pentru angajatori acest lucru se traduce prin cheltuieli suplimentare.

Concret, din 1 iulie 2015 cheltuiala totala a angajatorului cu un salariu minim se va mari cu 93 de lei, comparativ cu valoarea actuala. Practic, pentru acorda un salariu de 1.050 de lei brut, angajatorii trebuie sa aloce 1.292 de lei, fata de 1.199 de lei cat il costa pana acum plata unui salariu minim de 975 de lei. Aceasta suma majorata include atat banii care se adauga la remuneratia bruta care trebuie platita angajatului (care va fi de 777 de lei, comparativ cu 724 de lei cat este acum), cat si taxele si contributiile ce trebuie platite suplimentar la stat pentru salariul majorat (242 de lei, fata de 224 de lei, valoarea taxelor in momentul de fata).


Citeste materialul complet!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Antreprenorii locali, sursă de inspirație pentru elevii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 08:00

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, în colaborare cu Asociațiile Cuza Vodă și Integritas Dorohoi, a organizat vineri, 16 mai 2025, o oră deschisă dedicată elevilor de ...

Noi sfinți se vor adăuga în calendar în acest an, unul este născut în Vorniceni!

astăzi, 07:48

Sinodul Mitropolitan la București a anunțat că, în acest an, calendarul Bisericii Ortodoxe Române ar putea fi completat cu noi sfinți anul acesta. Ierarhii membri ai Sinodului Mitro...

(P) Diferențele legislative între România și restul UE privind iGaming-ul

astăzi, 07:37

Industria iGaming, reprezentând segmentul jocurilor de noroc desfășurate online, a cunoscut o expansiune remarcabilă în Europa, devenind o parte semnificativă a economiei digitale. De ...