Sfatul specialistului: Ce pericole ascunde prezența furnicilor pe trunchiul pomilor fructiferi?

Sfatul specialistului: Ce pericole ascunde prezența furnicilor pe trunchiul pomilor fructiferi?

Prezența furnicilor într-un număr mare urcând sau coborând pe trunchiul pomilor din livadă este un semn care ar trebui să îi îngrijoreze pe proprietarii exploatației. Fenomenul trebuie atent urmărit întrucât numărul furnicilor poate fi corelat cu prezența afidelor, adică a păduchilor de plante!

Potrivit agrointel.ro, în relația lor cu afidele, furnicile pot fi considerate ”fermieri”. Adică ele ”cresc” și au grijă de afidele de la care obțin o hrană valoroasă. Despre afide, se știe că ele atacă un număr mare de specii de plante printre care și legumele. Păduchii de plante sunt insecte cu corpul moale, mobilitatea fiind mult redusă din cauza riscului de deshidratare. Au culori diferite – transparente, verzi gri, maro roz, culori dobandite în funcție de seva cu care se hrănesc. Cele mai multe dintre speciile de afide sunt monofage însă există și excepții ca Myzus persicae, care este polifag, atacând un număr de câteva sute de plante gazdă.

Pe plante, afidele se găsesc cel mai adesea grupate pe colonii în apropierea principalelor vase de transport ale frunzelor sau pețiolului. Aceste insecte înțeapă frunzele sau pețiolul înfingând trompa în vasele de transport și sug seva elaborată a plantelor. Din această cauză, frunzele atacate se îngălbenesc și apoi se usucă.

Concentratia mare de glucide prezentă în sevă face ca afidele să excrete cantități considerabile de glucide sub forma așa numitei „ roua de miere”. Afidele pot înțepa și vasele lemnoase uneori (conținutul de glucide sau aminoacizi fiind de circa 1% fata de concetrațiile din seva elaborată) sugerându-se ca acest lucru este din cauza necesității de hidratare suplimentare a păduchilor, însa nu sunt elucidate pe deplin toate motivele pentru care se întamplă acest lucru, iar o altă explicație este legată de reglarea osmotică.

De asemenea, capacitatea de a secreta cantități mari de glucide crează o relație mutuală, aproape o simbioză între afide și furnici, care se hrănesc cu „roua de miere” și în schimb protejează afidele de numeroși prădători naturali.

Astfel, în timpul verii, dacă sunt observate furnici cu trasee pe frunzele sau lăstarii din vârf, poate fi un semn de infestare a plantelor cu păduchi, observarea din timp și luarea măsurilor de control contra afidelor fiind imperios necesară.

Potrivit specialiștilor companiei Marcoser, metoda cea mai eficientă în cazul combaterii păduchilor de plante, este combaterea chimmică cu produse de contact, în primul rând și produse sistemice. Insecticidele utilizate pentru combaterea afidelor sunt: Actara 25 WG, Confidor Energy, Decis Mega 50 EW, Eforia 045 ZC, Fastac 10 EC, Faster 10 EC, Karate Zeon, Mavrik 2 F, Mospilan20 SG, Movento 100 SC, Nuprid 200 SC, aplicate în dozele omologate pe suprafață, mai scrie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Donația care traversează Europa: haine și jucării de la românii din Newcastle, pentru o comună din Botoșani

Marţi, 20 August 2019
316

Parohia ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Newcastle (Marea Britanie) a organizat un demers umanitar pentru a ajuta locuitorii aflați în situații financ...

Revoluție culturală: un robot slujeşte într-un templu budist din Japonia!

Marţi, 20 August 2019
129

Un robot, numit Kannon, după zeitatea budistă a milosteniei, slujeşte în templul Kodaiji din Kyoto.Adesea, religiile par a se afla de partea baricadei care valorizează viaţa oamenilor ...

Octav Onicescu, de pe treptele de la Laurian până în cărțile de istorie ale civilizației: "Veţi crea, veţi avea; nu veţi crea, nu veţi avea; nu veţi fi!"

Marţi, 20 August 2019
180

Octav Onicescu este unul dintre cei mai străluciţi matematicieni din toate timpurile, cu o contribuţie importantă în mai toate ramurile matematicii, atât teoretice cât şi aplica...