FOTO: Cum faci diferenţa între înţepăturile insectelor. De la păianjen și țânțar la căpușă și albină!

FOTO: Cum faci diferenţa între înţepăturile insectelor. De la păianjen și țânțar la căpușă și albină!

Urmele pe care le lasă pe piele înţepăturile insectelor pot fi un indiciu în privinţa tratamentelor de care am putea avea nevoie. 

Pentru cei sensibili, o simplă înţepătură de ţânţar ori purice se poate transforma într-o adevărată rană, iar muşcăturile căpuşelor sau ale văduvei negre necesită prezentarea rapidă la medic, ne spune Doctorul Zilei.

Ţânţarii

Cele mai frecvente înţepături în timpul verii sunt cele de ţânţari. 

"Mai ales la copii, în ţepăturile de ţânţar se pot complica cu erupţie alergică (fac băşici). Cu toate că sunt serioase, nu sunt grave. După ce se sparg, trebuie tratate şi curăţate precum o rănă", este sfatul medicului Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Medicul recomandă preventiv spray-urile cu DEET (gen Autan), iar pe înţepături să se pună o cremă cortizonică pentru liniştirea inflamaţiei.


Căpuşele

Puţine insecte ajung să intre sub piele, la propriu, cum se întâmplă cu căpuşele. Dacă locuieşti în zone apropiate de munte, mare atenţie la căpuşe, ce pot cauza boala Lyme, afecţiune greu de tratat.

"În România, nu sunt atât de multe căpuşe ca în SUA. Dacă cineva este înţepat în pădurile din jurul Bucureştiului, e puţin probabil să facă boala Lyme", comentează conf. dr. Cătălin Popescu.

Potrivit statisticilor, judeţele Sibiu (în special), dar şi Harghita, Botoşani sau Alba găzduiesc adevărate focare de boală. Dacă vezi o căpuşă pe piele, este importantă să o scoţi repede şi să mergi la medic pentru tratament. Pentru a preveni astfel de înţepături, acoperă picioarele, braţele şi capul în zonele cu risc.


Ciuputuri de păianjen

Muşcăturile păianjenului cunoscut sub numele de văduva neagră pot cauza răni dureroase pe membre, însă uneori nu dor.

După atacul acestui tip de păianjen, rămân una sau două urme mici, roşii şi un nodul în locul cu pricina.

Pot urma dureri musculare severe, greaţă, stări de vomă. Cereţi imediat sfatul medicilor pentru administrarea unui medicament anti-venin.


Puricii

Puricii sunt insecte foarte mici, fără aripi, extrem de agile, care trăiesc cu sângele gazdelor, şi nu muşcă doar animalele de companie, ci şi oamenii.

Sunt persoane foarte sensibile la purici, care se scapină şi ajung la răni şi infecţii.

Cea mai bună soluţie este să scapi de puricii de pe animalele de companie şi să foloseşti insecticid în zonele cu probleme.


Albinele

Când o albină înţeapă, moare, însă "victima" ei poate ajunge la reacţii alergice severe.

Dacă nu ai o reacţie alergică, înlătură acul albinei, curăţă zona unde a înţepat, pune gheaţă, ia un antihistaminic oral pentru mâncărimi şi ibuprofen pentru dureri.

Dacă apare o reacţie alergică severă, mergi cât mai repede la medic.

"Mai ales la copii, înţepăturile de ţânţar se pot complica cu erupţie alergică. Cu toate că sunt serioase, nu sunt grave", spune conf.dr. Cătălin Popescu, medic dermatolog.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
43

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de joi, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Lucrarea este realizată în cadrul proiectului &...

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
62

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
14

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...