NICOLAE URSU - Un dascal si un artist! - LA MULTI ANI, DOMNULE PROFESOR!

NICOLAE URSU - Un dascal si un artist! - LA MULTI ANI, DOMNULE PROFESOR!

NICOLAE URSU

Este profesor, dirijor, un om de o exemplara atitudine in fata artei si a artistilor, dar si a publicului, fata de care a manifestat mereu un respect iesit din comun.

Personalitate culturala marcanta a ultimilor zeci de ani, Nicolae Ursu isi petrece zilele intr-o modestie artistica rar intalnita in spatiul nordic al Botosanilor.

Profesor la Liceul de Arta Botosani, dascal de elita intr-un spatiu educational din ce in ce mai greu de controlat, dirijor al Filarmonicii botosanene, Nicolae Ursu transmite frumusetea artei tocmai prin aceasta liniste a muzicii, o armonie a sunetului impletita cu miracolul baghetei dirijorale.

S-a nascut pe 2 iulie 1949, in localitatea Darju, din judetul Harghita.

A inceput sa studieze muzica la Liceul de Muzica din Brasov, avand ca instrument principal cornul. A continuat apoi la Conservatorul de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde i-a avut ca maestri pe Emil Simon (dirijat orchestra), Cornel Taranu (armonie, forme muzicale, stilistica), Max Eisikovits (contrapunct si fuga), Gheorghe Merisescu si Romeo Ghircoiasiu (istoria muzicii), Dorin Pop (dirijat cor) si altii.

Dupa absolvirea conservatorului, de mai bine de trei decenii, Nicolae Ursu a activat ca profesor la Liceul de Arta din Botosani, fiind, insa, prezent periodic la pupitrul dirijoral al Filarmonicii botosanene.

Principala sa activitate este, insa, cea de la catedra, unde timp de 30 de ani s-a aflat in preajma copiilor. Nicolae Ursu este, in timpuri in care imaginea cadrului didactic are mult de suferit, unul dintre oamenii care construiesc si mentin sanatos un sistem care parea de multe ori ca se prabuseste. Si nu este vorba numaidecat despre fragilul sistem de invatamant, extrem de contestat in ultimii ani, ci de ceea ce inseamna dascalul din spatele catedrei, omul care se incapataneaza sa creada in misiunea sa, in ciuda tuturor vicisitudinilor de tot felul. 

Nicolae Ursu dovedeste o disponibilitate mereu eleganta si mereu in slujba artei, indiferent ca este vorba despre a participa la un concert ca simplu privitor sau in calitate de dirijor, sau despre implicarea in activitati ale elevilor ori ale altor institutii de cultura.

Profesorul Nicolae Ursu este dascalul care stie sa modeleze artistic invataceii care bat la portile Liceului de Arta, dar si omul care, in fata unei orchestre, echilibreaza discursul muzical si il aseaza pe fagasul firesc al calitatii.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
6

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
88

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
195

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...