LOREDANA COSOVANU: "Experienta te ajuta sa atingi performante tot mai inalte"

LOREDANA COSOVANU: "Experienta te ajuta sa atingi performante tot mai inalte"

 LOREDANA COSOVANU pe scena  AltIasi

LOREDANA COSOVANU este o tanara actrita nascuta in Botosani care s-a impus in lumea teatrala romaneasca, ea fiind remarcata in vara anului trecut la festivalul de teatru GALA TANARULUI ACTOR HOP. 

S-a nascut pe 3 octombrie 1989, in Botosani. A fost eleva a Liceului Pedagogic "Nicolae Iorga", din Botosani, iar in anul 2012 a absolvit Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi, specializarea Arta Actorului (clasa prof. Mihaela Arsenescu-Werner).

"Sunt din Botoșani, oraș foarte drag mie și pentru ca am avut o copilărie și o adolescență frumoasă acolo. Mă consider botoșăneancă. În plus, tot acolo am inceput să dau frâu liber pasiunii pentru teatru. Ieșeancă nu prea pot sa spun ca sunt. Adevărul e că orașul Iași m-a adoptat si mi-a oferit mai multe șanse decât orașul meu natal, dar, în același timp, eu sederea mea in Iași o numesc o perioadă de tranziție, pentru că, de fapt, vreau să ajung la București sau un oras mai mare, unde să am chiar mai multe șanse", spune Loredana Cosovanu, intr-un interviu semnat de Dana Tabrea.

Anul trecut, actrita a fost distinsa cu Premiul juriului pentru cea mai buna tanara actrita, sectiunea individual, la GALELE HOP 2012.

S-a format ca actrita in mediul universitar, dar scandura adevarata a simtit-o pe scena Teatrului National din Iasi, unde a lucrat cu regizori de marca ai Romaniei si cu actorii profesionisti. Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate, Loredana Cosovanu stralucind la GALELE HOP 2012 si convingand juriul ca munca, perseverenta si talentul actoricesc sunt ingredientele care au conlucrat pentru a da nastere unui produs artistic de calitate. Tanara actrita s-a prezentat la GALELE HOP cu un monolog din "Crize", piesa scrisa de Mihai Ignat.

"Nu mi-a fost foarte usor sa pregatesc acest monolog, din pricina starilor schimbatoare ale personajului. De la emotie ajunge la frica, trece apoi printr-o constientizare a penibilului, urmat de un moment adevarat si profund din care ne dam seama ca iubirea pentru sotul ei de fapt nu a murit. Doar ca lipseste comunicarea, problema acuta oriunde in jurul nostru. Asa ajunge ea sa nu mai inteleaga nimic din ce se petrece in relatia cu sotul ei. Plus ca e si paranoica, are momente de isterie cand isi aminteste cum arata sotul ei si rade de el, apoi zice ca il iubeste asa cum e... Pe scurt, eu as numi-o una din nenumaratele Desperate Housewives", marturiseste Loredana Cosovanu in acelasi interviu.

Loredana Cosovanu a jucat deja in numeroase spectacole, unele pe scena Teatrului National Iasi. Astfel, in 2010 a interpretat rolul Inger in "Dawn Way (oameni slabi de înger. ghid de folosire)", regia Radu Afrim, adaptare dupa Oleg Bogaev, dar si rolul Sașa – "Despre oameni și alte păcate", adaptare după "Ivanov" de Anton Pavlovici Cehov, regia Vasilica Blohat.

Un an mai tarziu, era Nadejda din "Povești de familie", de Biljana Srbljanović, regia Vlad Cepoi, ar anul trecut a interpetat rolul Hermia din "Visul unei nopți de vară", de William Shakespeare, regia Radu Afrim.

Tot in Iasi, Loredana Cosovanu a fost distribuita in spectacolul Ateneului Tatarasi, interpretand rolul Squealer din "Ferma animalelor", dramatizare dupa romanul lui George Orwell.

Actrita Loredana Cosovanu a fost distribuita si in spectacolul regizat de Ovidiu Ivan in 2012, in rolul rolul EA din "Frumoasa călătorie a urșilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt", de Matei Visniec.

In timpul facultatii, in anul 2010, a participat la un workshop organizat de Festivalul CONTEMPORANIS, Iaşi, workshop de lupte scenice sustinut de Nikolay Kazmin, precum si la un workshop de teatru-sport susţinut de Dragoş Muscalu.

Anul trecut a participat la Școala de vară Corbu, unde a beneficiat de un workshop de clovnerie susținut de Vlad Logigan, un workshop de improvizatie susținut de Ovidiu Ivan, precum si un workshop de mișcare – dans susținut de Ioana Marchidan și Acadie Rusu.

Loredana Cosovanu a participat deja la o serie de festivaluri:

-Festivalul de Teatru CONTEMPORANIS, Iaşi, 2010,2012
- Festivalul National de Teatru, Bucuresti 2012
- Festivalul International de Teatru Clasic, Arad, 2012
- Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!", Bucuresti, 2012.

Pe portalul AltIasi, Loredana Cosovanu dezvaluie: "Invat din tot, tot timpul. Sunt multe lucruri pe care inca nu le-am descoperit, dar nu ma grabesc. Nu se poate totul deodata. Experienta te ajuta sa atingi performante tot mai inalte. Influenta am avut de la toate. Nu am lasat niciodata pierdut bagajul de cunostinte acumulat de la fiecare in parte. M-au schimbat si ca om, am inceput sa traiesc intens momentele din viata mea, scapand de superficialitate, dorind tot timpul autenticitate. M-am lasat mai libera...".

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
47

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
35

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
51

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...