MARIANA MOMANU, un specialist în Educație

"Introducere în teoria educaţiei", apărută în anul 2002 la Editura Polirom, este una dintre cele mai căutate lucrări în domeniul de psihologie a educației. Scrisă de Mariana Momanu, născută pe 31 iulie 1967, în localitatea Suliţa, județul Botoşani, cartea tratează cu profesionalism confuziile și ambiguitățile cu care se confruntă pedagogia și pedagogii. Conform specialiștilor, aria de adresabilitate a lucrării este largă și cuprinde, în principal, studenții secției de pedagogie/științele educației și ai colegiilor universitare de institutori, învățătorii și profesorii, îndeosebi profesorii de pedagogie și profesorii diriginti, abordând teme de interes precum educația intelectuală, educația morală, educația religioasă, educația sexuală.

Mariana Momanu este în prezent conferențiar universitar doctor la Departamentul de Psihologie si Stiinte ale Educației, Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educației, în cadrul Universității "Al. Ioan Cuza" Iasi.

A urmat cursurile Liceului Pedagogic Botoșani, pe care le-a absolvit în anul 1985, ca șefă de promoție.

A continuat studiile în cadrul Facultății de Filosofie a Universității "Al. Ioan Cuza" Iaşi, promoţia 1990, în anul 2003 obținând titlul de Doctor în Ştiinţele Educaţiei, la Universitatea "Al. Ioan Cuza" Iaşi, cu tema "Epistemologie pedagogică. O analiză epistemologică a paradigmei educaţionale a societăţii totalitare de tip comunist".

Imediat după absolvirea liceului, Mariana Momanu activează ca învățătoare la Școala Generală 13 din Botoșani, însă numai pentru un an. Pentru o foarte scurtă perioadă septembrie 1990 - octombrie 1990, desfășoară activitate în calitate de profesor la Liceul "A.T. Laurian" Botoşani, după care se întoarce în Iași pentru a se dedica, până astăzi, carierei universitare.

Timp de trei ani (1990-1993), Mariana Momanu va fi preparator la Catedra de Pedagogie la Universitatea "Al. Ioan Cuza", Iaşi, pentru ca apoi, până în anul 1997, să dețină titlul de asistent universitar, în cadrul aceleiași catedre. 

Cariera universitară urmează pașii firești: lector universitar la Catedra de Pedagogie, până în 2005, și conferențiar, în cadrul Departamentului de Psihologie și Științe ale Educației. În prezent, este conferențiar în cadrul Departamentului de Științe ale Educației.

A urmat stagii de cercetare si documentare in Franța, Elveția și Anglia.

Desfășoară și o bogată activitate în colective editoriale sau redacționale ale unor publicații, deținând funcția de secretar de redacție, apoi redactor al Analelor ştiinţifice ale Universităţii "Al. I. Cuza" – Ştiinţele Educaţiei.

Este membru în comitetul științific al Analelor Știinţifice ale Universităţii "Ștefan cel Mare" Suceava – Ştiinţele Educaţiei, precum și membru în comitetul științific al Annales Universitatis Apulensis, Series Paedagogica-Psychologica.

Se implică în elaborarea, experimentarea şi implementarea de proiecte curriculare şi a unor strategii de formare iniţială şi continuă a profesorilor în perspective educaţiei intercultural.

Participă la stagii de documentare în Franţa, Anglia, Elveția.

Printre cărțile pe care le semnează, enumerăm: "Educaţie şi ideologie. O analiză pedagogică a sistemului totalitar comunist", Editura Universităţii "Al. Ioan Cuza", Iaşi, 2005, "Introducere în teoria educaţiei", Editura Polirom, Iaşi, 2002, însă la multe altele își aduce contribuția alături de alți specialiști. 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...