Ziua pe care mulți o așteptau a venit: Un semnal radio misterios venit din spațiu se repetă la fiecare 16 zile

Ziua pe care mulți o așteptau a venit: Un semnal radio misterios venit din spațiu se repetă la fiecare 16 zile

Semnale radio misterioase provenite din spațiul cosmic s-au mai repetat în trecut, însă acum pentru prima dată cercetătorii au observat un model în cazul unui semnal provenit de la o sursă aflată la 500 de milioane de ani-lumină de Pământ, informează CNN.

Un semnal radio scurt reprezeintă o derulare de câteva milisecunde de unde radio în spațiu. Semnalele individuale se produc o dată, apoi nu se mai repetă.

Existe semnale care se repetă, dar acest lucru are loc rar sau de multe ori într-un timp scurt, arată cercetările anterioare.

Între 16 septembrie 2018 și 30 octombrie 2019, cercetătorii canadieni care lucrau la un proiect comun (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment/Fast Radio Burst Projec) au observat un model în semnalele radio care se produceau la fiecare 16,35 de zile.

Pe parcursul a patru zile, erau lansate unul sau două semnale radio la fiecare oră. Apoi semnalale încetau timp de 12 zile.

Descoperirile sunt consemnate în ciorna unui studiu pe arXiv (o bază de date de preprinturi de actualitate stringentă din domeniile fizicii, matematicii, științelor nelineare, biologiei, științelor de calcul numeric, gestionată de Laboratorul Național al Statelor Unite ale Americii de la Los Alamos). Autorii fac parte din colaborarea (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment/Fast Radio Burst Projec), care a public numeroase studii despre undele radio în ultimii ani.

Semnalul care se repetă la 16 zile este denumit FRB 180916.J0158+65, iar anul trecut colaborarea CHIME/FRB a descoperit opt noi semnale repetitive, printre care și acesta - care s-ar produce dintr-o galaxie aflată la aproximativ 500 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ.

Cercetătorii speră că studiind semnalul vor reuși să afle ce îl produce. Semnalele radio individuale sau repetitive provin din locuri foarte diferite. Unul dintre semnalele repetitive vine dintr-o galaxie pitică, altul dintr-o galaxie asemănătoare cu Calea Lactee.

În studiu, cercetătorii iau în calcule diferite cauze, precum mișcarea orbitală a unei stele sau un obiect aflat la marginea galaxiei, dar nu exclud absolut nicio variantă...

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de panouri publicitare amplasate ilegal în municipiul Botoșani. Agenți economici sancționați

astăzi, 12:41
9

De la începutul anului, polițiștii locali au identificat zeci de panouri publicitare amplasate ilegal pe terenuri aparținând domeniului public al municipiului Botoșani.„&Icir...

Pleiadă de miniștri săptămâna viitoare la Botoșani

astăzi, 12:25
66

Săptămâna viitoare, județul Botoșani va fi gazdă pentru una dintre ședințele periodice ale Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond Cinegetic din cadrul Senatului României....

Încă doi suceveni încarcerați la Penitenciarul Botoșani pentru conducerea de vehicule sub influența alcoolului

astăzi, 12:09
48

Doi suceveni au fost încarcerați la finele acestei săptămâni la Penitenciarul Botoșani după ce au fost condamnați pentru conducerea de vehicule sub influența alcoolului.Poliția...