Asociaţia Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, lansează cea de-a doua ediţie a concursului de scenarii „Write a screenplay for”/„Scrie un scenariu pentru”, organizat în cadrul celui de al patrulea an de American Independent Film Festival, care va avea loc în Bucureşti, în perioada 24-30 aprilie. Prima ediţie a concursului a avut loc anul trecut şi l-a avut ca invitat special pe actorul american de origine română - Sebastian Stan.
Anul acesta, organizatorii i-au invitat pe actorii Anamaria Marinca şi pe botoșăneanul Vlad Ivanov pentru a inspira scenarişti de limba română, experimentaţi sau începători, să-şi trimită propunerile (outline-uri) până pe 8 martie a.c., la adresa: info@cinemascop.eu
Outline-urile pot fi scrise fie pentru filme de lungmetraj ficţiune, fie pentru o miniserie TV de 6 episoade. Atât proiectele de lungmetraj, cât şi cele de miniserie TV, trebuie să îi aibă pe unul dintre cei doi actori sau pe amândoi, în roluri principale. Un juriu format din echipa HBO şi scenaristul Alexandru Baciu va analiza toate propunerile primite şi va alege o listă scurtă de proiecte rămase în concurs.
Autorii proiectelor aflate pe lista scurtă vor fi invitaţi la o sesiune de pitching în perioada 10-12 aprilie, la Bucureşti, urmând ca finaliştii să fie anunţaţi public pe 24 aprilie, în cadrul galei de deschidere a festivalului American Independent Film Festival. Pe durata festivalului, între 24 şi 30 aprilie, aceştia vor participa la o serie de workshop-uri unde proiectele lor vor fi dezvoltate cu consilierea unor script doctors.
Invitaţii speciali ai acestei ediţii, actorii Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov, împreună cu specialişti în domeniu, vor analiza proiectele finaliştilor şi vor alege câştigătorii - propunerile pe care le-ar vedea dezvoltate ca scenarii. Pe data de 30 aprilie 2020, câştigătorii vor fi anunţaţi public la gala de închidere a festivalului American Independent Film Festival.
HBO Europe şi Asociaţia Cinemascop vor susţine dezvoltarea proiectelor alese până la faza de scenariu. Regulamentul concursului şi detalii pe: http://filmedefestival.ro/wsf/regulament-de-concurs/.
Născută în Iaşi, Anamaria Marinca a crescut înconjurată de artă. Şi-a făcut debutul cu serialul Sex Traffic, pentru care a câştigat Premiul BAFTA pentru Cea mai bună actriţă. Anamaria este cunoscută şi pentru rolul din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, câştigând o serie de premii pentru interpretare şi fiind nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă la European Film Award, Los Angeles Film Critics Association Award şi National Society of Film Critics Award. În 2009 a jucat în 4:48 Psychosis, ultima piesă scrisă de Sarah Kane, pusă în scenă de regizorul francez Christian Benedetti, la Teatrul The Young Vic, în Londra. A apărut în filmul lui Francis Ford Coppola, Youth without Youth şi în 2014 a interpretat alături de Brad Pitt şi Shia LaBeouf rolul nemţoaicei Irma în filmul Fury. Din 2004 şi până în prezent a jucat în peste 12 seriale de televiziune printre care Hinterland, Midsomer Murders, Mars, Tin Star şi Temple.
Născut în Botoşani, într-o familie cu origini lipoveneşti, Vlad Ivanov a urmat cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. Cu o bogată carieră în teatru şi film, are colaborări cu unii dintre cei mai originali şi creativi regizori. Rolul principal interpretat în filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu, film distins în 2007, la Cannes, cu Premiul Palme d'Or, îi aduce recunoaştere internatională şi Premiul pentru Cel mai bun actor al anului din partea Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles. Vlad Ivanov s-a întors de nenumărate ori la Cannes: în 2009 cu roluri în filmele Poliţist, adjectiv de Corneliu Porumboiu şi Amintiri din epoca de aur, de Cristian Mungiu, iar în 2010 şi 2012 cu roluri în filmele My Joy şi In the fog de Sergei Loznitsa. În 2016, actorul a putut fi văzut pe marile ecrane de pe croazetă în trei filme din selecţia oficială, Bacalaureat, de Cristian Mungiu, Toni Erdmann, de Maren Ade şi Câini, de Bogdan Mirică.
Prima ediţie a concursului Write a Screenplay For a avut loc în 2019 şi a fost dedicată actorului Sebastian Stan. Peste 200 de autori şi-au înscris creaţiile în concurs iar proiectele câştigătoare au fost lungmetrajul Câini care latră de la distanţă, de Andrei Epure şi miniseria Uruc de Alexandru Molico.
Iniţiat în 2017, American Independent Film Festival este un festival de film, cultură şi lifestyle american care îşi propune să folosească popularitatea cinematografului dar şi a valorilor culturale propagate de acesta pentru a îndeplini obiective culturale, educative, umanitare si formative în rândurile unui public român în educaţia căruia aceste valori au un loc semnificativ.