VIDEO: Zeci de polițiști au protestat la Botoșani, împotriva înghețării salariilor în sectorul bugetar

VIDEO: Zeci de polițiști au protestat la Botoșani, împotriva înghețării salariilor în sectorul bugetar

Reprezentanții locali ai celor mai importante formațiuni sindicale din Poliția Română au organizat vineri, 8 ianuarie a.c., un protest în fața Instituției Prefectului din Botoșani. Marea nemulțumire a manifestanților o reprezintă decizia Guvernului de a îngheța salariile în sectorul bugetar.

Guvernul României a decis, în baza unei Ordonanțe de Urgență, să înghețe salariile din sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020. Din această cauză, veniturile multor angajați ai Poliției nu vor mai putea fi majorate, deși aceștia aveau acest drept.

Potrivit unui comunicat semnat de liderii sindicatelor Europol, „Pro Lex”, „Decus” și „Diamantul”, începând din 11 ianuarie, oamenii legi nu vor mai vor aplica amenzi, ci doar sancțiunea avertismentului scris sau verbal prevăzută în ordonanța privind regimul contravențiilor.

Prin urmare, de la ora 12:00, circa 30 de polițiști au protestat în Piața Revoluției, afișând mesaje precum: „Vrem să trăim decent în țara noastră”, „Nu mai discriminați polițiștii”, „Nu creați un precedent, vom da doar avertisment”.

„De zece ani, am fost lăsați la urmă. Rușine! Pe toate posturile de televiziune, toți guvernanții declară că pensionarii MAI au pensii mari. Vă aduc la cunoștință că pensionarii MAI nu există. În MAI există doar rezerviști. Și cine nu știe ce înseamnă rezervist, îl invit să consulte legile și regulamentele militare”, declamă un lider de sindicat.

De asemenea, reprezentanții formațiunilor au atras atenția că forțele de ordine sunt una dintre cele mai expuse categorii sociale în fața noului coronavirus, dar și că polițiștii sunt blamați de populație pentru punerea în aplicare a unor norme pe care nu ei le legiferează.

Conform comunicatului emis de marile organizații sindicale din Poliție, din 18 ianuarie, protestatarii din sistem nu vor mai comunica deciziile de carantinare/izolare și nu vor mai verifica persoanele în cazul cărora se impun aceste măsuri. De asemenea, nu vor mai face ore suplimentare și nu vor mai asigura permanența de la domiciliu.

Mai mult, polițiștii spun că, dacă nu se vor revizui prevederile legale în ceea ce le privește drepturile, din 25 ianuarie vor asigura doar urgențele.

 

 

 





 

 

Spune-ne opinia ta