Tradițiile românilor: Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților

Tradițiile românilor: Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților

Românii creștin ortodocși sărbătoresc astăzi Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților. Învățătura de credință Ortodoxă ne spune că de Sâmbăta Morților  trebuie să dăm de pomană pentru cei adormiți. Astfel, când mergeți la Biserică, să duceți o colivă, câteva pachețele cu mâncare și, cel mai important, un pomelnic în care să scrieți numele celor dragi care au murit. Preotul îi va pomeni în Sfântul Altar și de va ruga pentru ei.

Creștin-ortodocșii se pregătesc intens pentru Sâmbăta Morților. Cunoscută în popor ca și Moșii de Toamnă, aceasta este o sărbătoare foarte importantă la români, când se cinstesc sufletele celor plecați dintre noi.

Ce trebuie să faci de Moșii de Toamnă

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este sărbătoarea prăznuită în calendar ortodox 2020 pe data de 31 octombrie, o zi importantă înainte de începerea Postul Crăciunului 2020. În această zi sfântă, toți creștinii se roagă pentru ca toți cei adormiți să primească harul pe care noi îl dobândim la sărbătoarea Nașterii Domnului.

Gospodinele încep pregătirile pentru Moșii de toamnă încă din ajun, din ziua de vineri, atunci când pregătesc bucate alese pentru a le duce la biserică să fie sfințite.

Ce se duce la biserică pentru a fi sfinit de preot

Potrivit legendelor, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.

În ziua praznicului, gospodinele duc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și vin, dar și alimente. Pe lângă alimentele duse la biserică, se mai duce și tămâie, un prosop și cărbuni. Acestea se sfințesc și se dau mai departe celor cunoscuți în amintirea sufletelor celor dragi. În ziua de Moșii de toamnă se împarte mâncare gătită, în special ce obișnuia să mănânce răposatul. Conform tradiției, în această zi este bine să fii împăcat cu toată lumea și să-ți ceri iertare de la cei pe care i-ai supărat.

Ce să nu faci de Sâmbăta Morților

Trebuie să știm și cum să ne comportăm în biserică, în această zi sfântă. Bărbații trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile, în stânga. După ce s-a dat binecuvântarea Sfintei Liturghii, fiecare persoană din biserică trebuie să se întoarcă la locul ei și nu trebuie să se mai închine nimeni la sfintele icoane.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele cât poți de mult, deoarece acestea îți aduc gânduri necurate.

În această zi este bine să rămâi acasă și să nu pleci în vizite, decât dacă mergi pentru a împărți de pomană. Nu se spală și nici nu se muncește în această zi și nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Eugen Tomac (PMP): Biserica trebuie păstrată deschisă și implicată în procesul de combatare a efectelor pandemiei

astăzi, 18:33
25

Comunicat:Liderul PMP, Eugen Tomac îndeamnă la o relație mai bună între stat și Biserică, precizând că „Biserica, la fel ca toate instituțiile din România, s-...

Noaptea Sfântului Andrei. Tradiții și superstiții

astăzi, 17:13
321

Încă din această noapte, românii ortodocși se pregătesc pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, prăznuit  în fiecare an la 30 noiembrie....

VIDEO! Florin Ciubotariu, după meciul cu CSM Vaslui: "E frustrant, băieții plâng, suferă!"

astăzi, 15:24
114

CSM Botoșani a pierdut duelul cu CSM Vaslui și rămâne "lanterna roșie" a campionatului. Chiar și așa, jucătorii de la Botoșani au arătat, în meciul de vineri, disputat &...