Leon Dănăilă, geniul neurochirurgiei românești, și-a donat documentele personale Arhivelor Naționale ale României

Patrimoniul Arhivelor Naționale s-a îmbogățit cu un fond personal, foarte valoros, al celebrului medic neurochirurg, academicianul originar din Darabani, Leon Dănăilă. Documentele au fost preluate în cadrul unei ceremonii oficiale.

Vineri, 30 octombrie 2020, Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române a fost gazda unui eveniment deosebit. Arhivele Naționale ale României au organizat o ceremonie oficială, cu prilejul intrării în patrimoniul arhivistic a documentelor personale donate de către academicianul Leon Dănăilă.

 

Din cauza situației medicale, evenimentul s-a organizat fără public dar a fost transmis live pe internet. Fondul personal Leon Dănăilă va conține documente și înscrisuri valoaroase, referitoare sau direct legate de viața și cariera reputatului neurochirurg, precum: corespondență din tinerețe, manuscrise ale operelor științifice, diplome, medalii, invitații, fotografii realizate în timpul activităților intraspitalicești, excursii, la congrese din țară și străinătate. Cu o parte a acestor documente va fi organizată și o mini-expoziție. În perioada următoare specialiștii Arhivelor Naționale vor prelucra arhivistic documentele pentru a putea fi puse la dispoziția cercetătorilor prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale.

În cadrul ceremoniei, academicianul Leon Dănăilă a primit din partea Arhivelor Naționale o diplomă de mulțumire pentru importanta contribuție adusă la îmbogățirea Fondului Arhivistic Național. Diploma a fost înmânată de către directorul Arhivelor Naționale, care, cu acest prilej a declarat: „De obicei nu facem evenimente la fiecare preluare de documente, dar de această dată am considerat că această arhivă, a renumitului neurochirurg Leon Dănăilă, merită toată atenția. Este o arhivă pe care, odată ajunsă la Arhivele Naționale, cei interesați o vor cerceta cu plăcere și va fi una dintre, să spunem, arhivele vedetă”.      

Mirela Comănescu, persoana din cadrul Arhivelor Naționale care s-a ocupat de preluarea fondului a declarat că ideea ca această arhivă să ajungă în instituția pe care o reprezintă a apărut atunci când presa a scris despre faptul că Leon Dănăilă și-a vândut casa pentru a publica o carte. Potrivit acesteia, un reportaj filmat în depozitele Arhivelor Națioanle, despre academicianul Dănăilă i-a permis să ia legătura cu dânsul. Mirela Comănescu a afirmat că atunci când a ajuns acasă la Leon Dănăilă a găsit o arhivă foarte bine organizată, cu fotografii puse în plicuri pe care scria data, locul și numele fiecărei persoane care apăreau acolo. Aceasta a mai spus că procesul de donație nu s-a încheiat, deoarece Leon Dănăilă dorește să mai păstreze o parte din manuscrisele lucărilor științifice, care în final vor intra tot în patrimoniul Arhivelor Naționale. La finalul discursului Mirela Comănescu a făcut și o destăinuire, anume că academicianul Dănăilă își scrie memoriile, o parte a manuscrisului fiind predat deja Arhivelor.

Născut la Darabani, în județul Botoșani, academicianul Prof. Dr Leon Dănăilă este medicul specialist neurochirurg care a fost inclus în lista internațională a celor “500 de Genii ale secolului 20”. Din 2015, Leon Dănăilă este Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă întâlnire în pregătirea extensiei Universității ”Ștefan cel Mare Suceava” la Botoșani!

astăzi, 09:54

Joi, 3 iulie 2025, inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Botoșani, prof. Bogdan Suruciuc, a avut o întâlnire de lucru cu rectorul Universității „Ștefan c...

Foc într-o gospodărie, pompierii au reușit să salveze casa, dar pagubele sunt însemnate! (Foto)

astăzi, 08:13

Nenorocirea s-a întâmplat în localitatea Șendriceni. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stinge...

Calendar ortodox, 5 iulie: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; Sfântul Cuvios Lampadie

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Atanasie s-a născut pe la anul 930 în Trapezunt, primind la Botez numele de Avramie. Părinţii săi erau de neam bun şi evalvioşi. Rămas orfan de ambii părinţi, a fos...