Premieră în Botoșani: Candidați la parlamentare luați la întrebări de societatea civilă (video)

Premieră în Botoșani: Candidați la parlamentare luați la întrebări de societatea civilă (video)

În premieră pentru Botoșani, miercuri, s-a derulat o dezbatere publică la care au luat parte patru candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie, din cadrul a tot atâtea partide politice, și reprezentanți ai societății civile. Evenimentul s-a derulat în sala de ședințe „Nicolae Iorga” a Instituției Prefectului, între orele 15:00 și 17:00.

Dezbaterea a fost organizată de către voluntarii Asociației pentru Dezvoltare Umană (ADU). La conferință au luat parte aspiranți pentru Camera Deputaților: Mihaela Huncă, lider al Pro România, Marius Budăi, din partea PSD, Cezar Vizitiu, din partea PMP și Andrei Drancă, lider USR PLUS. Deși confirmase prezența și președintele PNL Costel Șoptică, el nu a reușit să ajungă.

Printre invitații care au reprezentat societatea civilă, s-au numărat și Flavius Damean, din cadrul Fundației Județene pentru Tineret și fondator al Asociației „Arlechin”, conducerea Consiliului Județean al Elevilor, Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț din Botoșani, precum și Traian Apetrei, director al Teatrului „Mihai Eminescu”.

Moderator a fost Alexandra Ciotir, studentă în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice a Universității din București, cu experiență în voluntariat și media.

Dialogul s-a purtat pe mai multe paliere, axându-se pe educație și pe modul de valorificare a tinerilor, pe integrarea pe piața muncii, pe depolitizarea instituțiilor și pe diminuarea discrepanțelor sociale. Nu au lipsit aluziile și reproșurile între actorii politici, însă discuțiile au fost reglate în timpi de răspuns și norme de luare a cuvântului.

Aproape fiecare dintre participanți a susținut cel puțin o interpelare.

Coordonatorul local al proiectului, Vlad Biliuță, student la Științe Politice în cadrul Facultății de Filosofie a Universtății „Alexandru Ioan Cuza” a punctat că munca din spatele evenimentului a fost una obositoare, însă motivația nu a lipsit nicio secundă.

„Multe nopți nedormite, cursuri pierdute, dar mândru că am reușit să aduc la aceeași masă reprezentanții politici și reprezentanții societății civile. Doar împreună cu echipa mea aș fi putut ajunge la un așa rezultat”, a spus Vlad Biliuță.

Echipa voluntarilor ADU din Botoșani a numărat peste 20 de tineri, în mare parte elevi și studenți.

Dezbaterea a fost transmisă live pe Facebook.

 

Spune-ne opinia ta