Medicii și farmaciștii italieni, alături de botoșăneanca ce ajută benevol bolnavii de tiroidă din Botoșani

Medicii și farmaciștii italieni, alături de botoșăneanca ce ajută benevol bolnavii de tiroidă din Botoșani

Lidia Humelnicu (55 ani), este botoșăneanca cu suflet de aur, stabilită în Italia, care a ajutat, încă de la începutul pandemie, sute de concetățeni aflați în situații disperate. Încă de la izbucnirea crizei de Euthyrox, un medicament folosit pentru tratarea glandei tiroide, Lidia Humelnicu a cumpărat din bani proprii sute de cutii  pe care le-a trimis în Botoșani persoanelor care depind de acest medicament.

Stabilită în Italia de zece ani, femeia face parte din grupul de facebook „Voluntari în Europa”, creat pentru toți românii din Europa. Botoșăneanca povestește că minunata idee i-a venit după ce a văzut pe acest grup sutele de apeluri disperate ale românilor aflați în căutarea medicamentului Euthyrox. A postat pe facebook un anunț la care au răspuns peste 70 de persoane și imediat a venit și primul transport în luna iulie.

„Eu fac parte din grupul „Voluntari în Europa”, unde am văzut apelul disperat al românilor pentru acest medicament. Am cumpărat și eu câteva cutii și am donat pentru Cutia cu medicamete, care distribuie în toată țara. În luna iulie, m-am gândit că aș putea să ajut lumea din județul meu natal cu aceste pastile, am postat pe facebook un anunț la care au răspuns peste 70 de persoane, și uite-așa, acum sunt la al patrulea transport. Încerc să ajut gratis.

Femeia povestește că, în demersul său umanitar, un sprijin important a venit din partea  medicului ei de familie din Italia, care a înțeles situația disperată cu care se confruntă pacienții din România. Acesta îi prescrie lunar rețete pentru a putea achiziționa peste o sută de cutii de Euthyrox, de diferite gramaje, în funcție de cum primește solicitări.

„Am mers la medicul meu de familie din Italia, i-am explicat situația disperată din România, el a înțeles, și de patru luni îmi scrie rețetă pentru 100 – 130 de cutii de Euthyrox de diferite gramaje”.

Lidia Humelnicu cumpără lunar zeci de cutii pentru a nu lăsa pe nimeni fără acest medicament. În medie, la fiecare transport, femeia cheltuie aproximativ 400 euro, bani proveniți din surse proprii.

„Rețeta o iau de la medicul de familie, dar plătesc aceste medicamente. Aproximativ 400 euro de fiecare dată când trimit, bani ce includ și transportul până în țară. Iar în țară, medicamentele sunt oferite gratuit.  Dacă am nevoie de mai multe cutii, cumpăr fără rețetă, mă cunosc și farmaciștii, știu ce fac cu ele. Le cumpăr, le scriu pe fiecare cutie numele și numărul de telefon, le ambalez  și le trimit în țară la nora mea care anunță pe fiecare unde să se prezinte să ridice pastilele”.

Următorul transport de medicamente va fi trimis în țară la sfârșitul acestei săptămâni, când peste 160 de cutii de Euthyrox vor ajunge la botoșăneni.

Lidia Humelnicu înțelege foarte bine nevoile semenilor săi, fiindcă și ea a trecut prin clipe grele. La 45 de ani, femeia a rămas fără loc de muncă în România și a fost nevoită să-și caute alt drum peste hotare. În ciuda problemelor ei de sănătate, botoșăneanca găsește toate resursele necesare pentru a veni în sprijinul concetățenilor rămași în localitatea natală.

 

Spune-ne opinia ta