La asta nu se aștepta nimeni: lama, un animal care a evoluat 40 de milioane de ani, oferă soluții împotriva noului coronavirus

La asta nu se aștepta nimeni: lama, un animal care a evoluat 40 de milioane de ani, oferă soluții împotriva noului coronavirus

Anticorpii lamelor au arătat că neutralizează coronavirusul în laborator, au anunțat cercetătorii britanici. Anunțul a fost făcut de BBC care citează publicația de specialitate Nature Structural & Molecular Biology, locul în care a fost publicată descoperirea.

Cercetătorii speră că anticorpii - cunoscuți ca nano-anticorpi datorită dimensiunilor mici - pot fi tranformați în tratamentul pentru pacienții cu forme grave de Covid-19.

Cercetătorii de la Rosalind Franklin Institute au folosit anticorpi modificați în laborator pentru a produce un tratament de stimulare a imunității.

Rezultatul, scrie BBC, este un ”cocktail de anticorpi” care ar putea intra în faza de testări clinice în câteva luni.

Lama, cămila și alpaca produc în mod natural cantități de mici anticorpi cu o structură simplă, care pot fi transformați în nano-anticorpi. Mărimea și structura acestora înseamnă că ei pot fi modificați în laborator.

Cercetătorii au arătat că acești nano-anticorpi se leagă strâns de țepii coronavirusului, blocând intrarea în celulele umane și oprind infecția.

Folosind imagistica cu raze X și electroni, echipa a descoperit că nano-anticorpii se prind de țepușele de proteine într-un mod diferit față de ceilalți anticorpi descoperiți până acum.

”În laborator, putem face nano-anticorpi care pot omorî virusul foarte bine- mai bine decât orice am văzut până acum”, a spus profesorul James Naismith, directorul Rosalind Franklin Institute.

Lama este un cameloid, familie care a evoluat acum 40-50 de milioane de ani în America de Nord. Termenul lama este folosit pentru toate cele trei subcategorii din America de Sud: vicuña, alpaca și guanaco. Aceste animale au fost utilizate pe scară largă ca un animal de povară și pentru alimentație de către cultura Andină, cu mult timp înainte de sosirea spaniolilor. În cultura populară lamele sunt în general asociate cu civilizația incașă și Peru. Lama este un animal sociabil, foarte prietenos și deosebit de curios, iar majoritatea se apropie cu ușurință de oameni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
2

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...

Iftime este recunoscător: ”M-a salvat Mailat, minunea asta de copil!” / ”Cu Andone și cu echipa asta mă luptam la orice loc!”

astăzi, 08:08
194

FC Botoșani a trecut de Dinamo, scor 2-1, după un meci nebun. Prima repriză a durat mai bine de o oră, iar în ea Dinamo și-a dat un autogol, a marcat de două ori, dar doar o reușită a fo...

Viața cruntă a unei bunici din Botoșani: ”Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!” (Foto)

astăzi, 07:42
455

Bătrâna are nevoie de alimente, scutece cu scai mărimea L, produse de igienă (mai ales șervețele umede), haine lejere din bumbac XL (mai ales pantaloni), un pat medical electric sau orice p...