Adevărul despre sutele de movile misterioase din nordul Botoșaniului. Sătenii cred că sunt locuri blestemate

Adevărul despre sutele de movile misterioase din nordul Botoșaniului. Sătenii cred că sunt locuri blestemate

În judeţul Botoşani se găsesc sute de movile misterioase. De obicei, acestea se află în zone înalte ce domină spaţiile înconjurătoare. Sătenii ştiu numeroase legende despre aceste movile şi spun că sunt locurile de veci ale uriaşilor din vechime. Specialiştii spun însă că este vorba despre cu totul altceva.

În zonele rurale ale Botoşaniului, în special pe malurile Prutului, pe coline sau locuri mai înalte pot fi zărite sute de movile de pământ misterioase, notează Adevărul.

Unele au dimensiuni considerabile, altele au fost aproape aplatizate de utilajele agricole. Pentru săteni reprezintă locuri stranii care le dau fiori şi nu de multe ori le aprind imaginaţia. În jurul lor s-au croşetat legende, care de care mai fantastice şi înspăimântătoare. 

Multe din aceste movile sunt neexplorate. În altele s-au găsit adevărate comori şi obiecte cu poveşti fascinante. Mormintele „uriaşilor” din nordul Moldovei Pentru oamenii din satul Corjăuţi, comuna Hilişeu Horia, movila de la intrarea din sat este un loc de care puţini au curajul să se atingă. Bătrânii le spun tinerilor curioşi că acolo stă îngropat un copil de „uriaş”, o creatură gigantică care ar fi trăit cu mii de ani în urmă. Bătrânii care au casele în jurul movilei sunt convinşi că acolo se petrec fenomene paranormale. 

Ei povestesc despre o femeie uriaşă, cu o înălţime de 17 metri care şi-a îngropat copilul sub maldărul de pământ. Oamenii i-ar fi ucis copilul fiindcă le fura şi le mânca oile. Alţii spun că uriaşii au murit din cauza unei boli şi că oamenii au fost bucuroşi că au scăpat de ei fiindcă le mâncau vitele. Poveşti asemănătoare pot fi întâlnite în toate satele în care se află aceste movile misterioase. 

Majoritatea au 5-6 metri înălţime şi sunt din pământ bătătorit, pietriş şi alte materiale, cu semne clare că nu sunt creaţii ale naturii ci realizate de mâna omului. Tot sătenii le atribuie proprietăţi magice. Unii spun că văd noaptea flăcări albastre dansând pe morminte, alţii vaiete şi urlete sfâşietoare. Sunt şi cei care vorbesc despre comori ascunse în adâncuri, dar le este prea frică să sape. 

Morminte ale războinicilor din vechime

Specialiştii spun că sătenii au dreptate într-o privinţă. Aceste movile sunt într-adevăr morminte. Dar nu de uriaşi. Sunt în jur de 600 de movile de acest fel în judeţul Botoşani şi se numesc tumuli. Sub grămezile de pământ, în gropile de la bază se află defunctul cu inventarul său funerar, ultimele obiecte luate pentru călătoria în lumea de dincolo. 

De obicei erau înmormântaţi în acest fel oamenii importanţi, căpetenii sau în orice caz oameni cu statut social aparte. De cele mai multe ori erau războinici. Mulţi tumuli datează din epoca bronzului, adică cu 2500 îHr. Alţi tumuli au aparţinut perioadelor mai târzii de migraţie ale diferitelor popoare. Fie germanice, fie de stepă. Mulţi războinici sunt îngropaţi alături de cal, sau cai, în funcţie de statutul social. Din păcate puţini tumuli au ajuns să fie cercetaţi.

Comoara prinţesei ostrogote

Unul dintre cei mai spectaculoşi tumuli cercetaţi în judeţul Botoşani se află în comuna Hudeşti, aproape de malul Prutului. Este vorba despre mormântul tumular din satul Alba. Descoperirea a fost făcută în secolul al XIX lea, accidental. 

Nişte copii care păşteau vacile au găsit un vas de aur într-un mal surpat al movilei. Vestea a ajuns la stăpânii moşiilor din zonă care-şi disputau acum mormântul pentru a săpa comoara. În cele din urmă a aflat de mormânt şi reprezentantul ţarist în zonă, Moldova aflându-se în aceea perioadă sub protectorat rusesc. A adus o echipă de învăţaţi ruşi şi au săpat tumulul. Comorile au ajuns la muzee din Moscova. 

Oamenii spun că înăuntru, pe lângă comoară s-ar afla scheletul defunctului dar şi cel al calului. Poveştile arată că se conservase şi părul celui mort, de culoare blond roşcat, foarte lung. Unii spun că era războinici ostrogot, datorită armelor, coifului şi calului. Alţii spun că era o crăiasă germanică moartă în urma invaziei hunilor din anul 370 d Hr.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolnavii SARS-Cov-2 din Iași ar putea fi aduși la Botoșani. Iașul nu mai are locuri la ATI și a cerut ajutorul spitalelor din zona Moldovei

Luni, 19 Octombrie 2020
445

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor grave &...

Începând din decembrie, cei mai săraci dintre români vor primi tichete în valoare de 180 de lei pentru o masă caldă gratuită

Luni, 19 Octombrie 2020
317

Persoanele care au împlinit cel puțin vârsta de 75 de ani, care au venituri la nivelul pensiei minime garantate, indiferent că vorbim de indemnizația socială pentru pensionari sau de a...

Tu ai face ca el? Un român s-a îmbătat așa de tare încât a sunat la 112 să se autodenunțe că e beat la volan

Luni, 19 Octombrie 2020
477

Un bărbat din Sibiu a sunat la 112 pentru a se autodenunța că a condus o mașină, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a solicitat un echipaj la domiciliu, însă, pe...